Bli av med riklig mens – på åtta minuter

31 jan, 2010 
Det går att bli av med riklig mens.
Var fjärde kvinna söker hjälp på kvinnoklinik för riklig mens.– Runt 10–15 procent har så stora blödningar att det påverkar livskvaliteten, säger Miriam Mints, forskare och läkare vid kvinnokliniken på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Annons

Blödningarna kan bero på myom, polyper, rubbning i sköldkörteln eller levern, eller blödarsjuka. I hälften av fallen hittar man ingen orsak till de rikliga blödningarna.

Så kallad ballongoperation, Uterine Balloon Therapy, är en av de metoder som kan erbjudas mot riklig mens. Den har funnits i 10–15 år och finns på de flesta håll i landet. Vissa sjukhus använder inte den metoden på grund av att det är högre engångskostnader förknippade med den.

Hur går ballongoperationen till?

– En mjuk och formbar ballong förs in i livmodern via slidan och livmoderhalsen. Ballongen fylls med en steril vätska och expanderar till livmoderns fulla storlek och form. Vätskan hettas upp till 87 grader så att livmoderslemhinnan tas bort. Man stannar bara kvar på sjukhuset några timmar. Redan nästa dag är man besvärsfri.

Finns det risker med metoden?

– Efter en ballongoperation är det stora risker vid eventuell graviditet. Vi rekommenderar därför att man också låter sterilisera sig. Före beslutet, som ju innebär att man inte kan få fler barn, får man tala med kurator eller psykolog.

Recept.se Nyhetsbrev
Annons

Försvinner mensen?

– För 30 till 40 procent försvinner mensen helt och hållet, men den kan komma tillbaka efter en tid och bli normal.

Andra metoder

När man söker hjälp mot rikliga mensblödningar får man oftast först pröva mediciner som minskar blödningarna: p-piller, hormonspiral eller läkemedlet Cyklokapron. Det finns också en receptfri medicin, Cyklo-F, på apoteket.

Om mediciner inte hjälper erbjuds operation. Var tredje kvinna väljer att operera bort livmodern. Även äggstockarna tas bort om man har en tumör eller om det finns cancer i släkten. Annars får de vara kvar.

Se ocksåny behandling kan hjälpa mot riklig mens, enligt studie.

Vilka är för- och nackdelarna med att ta bort livmodern?

– Fördelen är att mensen försvinner helt och man slipper preventivmedel helt. Men en stor operation innebär alltid en risk för komplikationer som blodproppar och stora blödningar, vilket kan drabba 3–4 procent av patienterna. Hälften får andra komplikationer som inkontinens och sammanväxningar i buken. Det kan också orsaka att klimakteriet inträder tidigare, även om äggstockarna får vara kvar, säger Miriam Mints.

Annons

Sju procent opereras med andra metoder:

Ballongmetoden, en typ av titthålsoperation där man inte öppnar buken utan går in via slidan för det kirurgiska ingreppet, är den senaste metoden. En liknande form av titthålsoperation är nät med radiovågor som bränner bort livmoderslemhinnan. I båda fallen bör man steriliseras.

Om polyper eller myom orsakar blödningarna används så kallad resektion, en metod där de ”hyvlas” bort. Patienten kan bli gravid efteråt.

Av Cecilie Östby

Annons