Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Johanna Toftby tvingades ta bort sin livmoder – efter år av smärtor

21 jun, 2021 
Vänster: Johanna Toftby i klänning. Höger: Johanna Toftby apå sjukhus.
Profilen Johanna Toftby har efter flera års kraftiga menssmärtor och problem akut tvingats operera bort sin livmoder. Nu öppnar hon upp sig om smärtorna, rädslan och skammen.
Annons
5 tips om du vill lindra mensvärkenBrand logo
5 tips om du vill lindra mensvärken
5 tips om du vill lindra mensvärkenBrand logo
5 tips om du vill lindra mensvärken

För två år sedan fick Johanna Toftby beskedet att hon hade myom, godartade tumörer, och till följd av dem en kraftigt förstorad livmoder. Hon hade under många år lidit av svåra menssmärtor och kraftiga blödningar, något hon nu berättar om i TV4:s Nyhetsmorgon.
– Det var blodblad, kaos och koagler varje månad och jag trodde det var normalt, säger hon.

Hon berättar att hon gick med problemen i flera år och att hon ofta blödde så mycket att hon var tvungen att byta mensskydd var tionde minut men att hon trots det inte reagerade.
– Det var vanlig menstruation varje månad, samma klockslag. Jag trodde att när man är över 40 och har fått barn så kan det vara så här, säger hon.

Annons

När hon väl gick till en gynekolog och fick bekräftat att hon hade myom så fick hon också besked om att hon skulle behöva ta bort sin livmoder.
– Det var en chock. Det är fortfarande jobbigt att prata om, för det pratas så lite om det här. Det var hemskt, säger hon.

"Jag berättade inte för någon"

Hon berättar även att hon kände en stor skam, en så pass stor skam att hon höll händelsen för sig själv och försökte söka information om sjukdomen, dock utan resultat. Johanna har även öppnat upp sig om skammen på sin blogg.
– När jag kom hem till Janne kunde jag knappt berätta vad läkaren sa. Jag nämnde det bara i förbifarten. Jag berättade inte för någon. Därför kunde jag inte berätta det för er här inne heller, skrev hon tidigare i ett blogginlägg.

Johanna sköt på operationen så länge hon kunde men till slut blev situationen akut och hon tvingades operera bort sin livmoder, detta var nu nio veckor sedan. Hon åkte in med skyhögt blodtryck och en kraftigt förstorad livmoder, livmodern ska i vanliga fall väga cirka 60 gram men Johannas livmoder vägde 1,2 kilo.

Nu tipsar hon sina följare om att söka hjälp om de har svåra blödningar, smärtor, trängningar eller andra besvär och att inte skjuta på eventuella operationer.
– Även om detta är det värsta och tuffaste jag gjort så börjar jag känna att det är det bästa jag gjort! Livet börjar komma tillbaka, skriver Johanna.

Annons