SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Tampongsjukan tvingade modellen amputera – nu blir hon av med andra benet också

27 dec, 2017 
AvMalin Ljung
Lauren Wasser tvingades amputera ena benet efter att ha drabbats av en ovanlig sjukdom. Nu tvingas hon antagligen ta bort det andra också.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Modellen Lauren Wasser var bara 24 år när hon plötsligt och snabbt insjuknade i influensaliknande symptom, och kollapsade i sitt hem. Hon fick en hjärtattack, låg i koma i 1,5 vecka och läkarna tvingades amputera hennes högra ben och några tår även på den vänstra foten.

Lauren hade drabbats av tampongsjukan, TSS, ett livshotande tillstånd som orsakas av en bakteriell inflammation. Bara timmar innan hon insjuknade hade hon köpt tamponger och när hon fördes akut till sjukhus insåg läkarna snabbt att det var den ovanliga sjukdomen 24-åringen drabbats av.

Läs också: Tampongen gjorde Lauren Wasser dödssjuk – nu vill hon varna andra

– Jag hörde en sköterska säga ’jag har en 24-årig kvinna som kommer behöva en amputering under knäet’, berättar Lauren Wasser i en text som InStyle publicerat.

https://www.instagram.com/p/BcINjapBPCt/?taken-by=theimpossiblemuse

Fem år har gått sedan Lauren drabbades av tampongsjukan, och nu står modellen inför faktumet att tvingas amputera även det andra benet.

Annons

– Min vänstra fot har ett öppet sår, ingen häl och inga tår. Jag har outhärdliga smärtor varje dag.

Lauren arbetar fortfarande som modell och är mycket populär med sin gyllene benprotes. Samtidigt för hon en kamp för forskning om kvinnors hygienprodukter, för att inte fler ska behöva drabbas av samma öde.

Läs också: Bloggaren dricker sin mens: ”Dumt att kasta iväg”

– Jag vill upplysa kvinnor om den potentiella risken som finns när man använder tamponger. TSS har dödat och skadat kvinnor i över 30 år, låt det sjunka in. Hur många liv kommer det ta innan något ändras, skriver Lauren.

https://www.instagram.com/p/BYQ9nfthWH1/?taken-by=theimpossiblemuse

Enligt 1177.se:s text om TSS, toxic shock syndrome, så är sjukdomen mycket ovanligt: ”De flesta får sjukdomen i samband med en hudinfektion, till exempel en infektion i såret efter en operation. Det kan också vara bra att veta att de flesta fall av TSS inte har något med mens och tamponganvändning att göra”. De skriver också att man kan förebygga att drabbas av TSS om man byter tampong minst var åttonde timme och tvättar händer noggrant i samband med att man byter tampong.

Läs också: 5 konstiga saker som händer i din kropp under mens

FOTO: Instagram

Artikeln publicerades först på Hänt.se.

Annons