HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Du kan bli sjuk av ditt mensskydd: "Vi vet inte vad som finns i dem"

28 maj, 2019 
Tamponger och menskoppar kan innehålla kemikalier
Kondomer och plåster kontrolleras hårdare än mensskydd, som knappt kontrolleras alls. Detta trots att menskoppar och tamponger används inuti i kroppen. "Vi vet inte ens hur vanligt det är att mensskydd orsakar underlivsbesvär. Ingen har tittat på det", säger forskaren Louise Klintner, som vill ha en hårdare kontroll av mensskydd.
Annons

Vilka kemikalier finns i våra mensskydd – och i hur höga halter? Är menskoppar säkrare än tamponger och bindor? Hur mycket fibrer lossnar från tampongen och kan det i så fall orsaka infektioner? Frågorna är många, men svaren få. Det vi kvinnor stoppar in i vårt heligaste kontrolleras nämligen inte. Och det finns inget regelverk för säkerheten kring mensskydd.

– I teorin betyder det att vi inte vet vad som finns i dem. Det är upp till tillverkaren själv att bestämma vilka ingredienser som är acceptabla i mensskydden, säger Louise Klintner, doktorand vid Lunds universitet.

Kan öka risken för underlivsbesvär

I sin doktorsavhandling tittar hon på just säkerheten kring mensskydd. Problemet är att det inte finns någon kontrollmyndighet som granskar produkterna regelbundet.  Faktum är att både plåster och kondomer omfattas av en strängare reglering än menskoppar, tamponger och bindor. De klassas som medicintekniska produkter, medan mensskydd inte gör det.

Annons

– Att det är så beror säkert på att mens är en kvinnofråga och kvinnofrågor ofta är åsidosatta och stigmatiserade. Vi pratar fortfarande inte så öppet om mens, ens i Sverige.

En konsekvens av det är att vi idag inte vet om mensskydd kan öka risken för underlivsbesvär.

– De gynekologer jag talat med antyder att det kan vara så, men eftersom ingen kontrollerar detta så vet vi inte säkert. Bland annat tror man att det kan finnas en koppling mellan mensskydd och svampinfektioner, säger Louise Klintner.

Kvinnor väljer ofta fel tampong

Hon nämner också att konsumenter inte alltid vet hur man använder mensskydd på rätt sätt, vilket också kan leda till hälsoproblem:

– Många tror felaktigt att man ska välja en tampongstorlek efter hur stor man är i underlivet. I själva verket är det hur mycket man blöder som ska avgöra det.

Risken är att om man använder en tampong som är för stor, kan den orsaka skada när man drar ut den. Om den bara är halvfull, kan den lämna efter sig fibrer i underlivet. Man kan också få små sår i slemhinnan. Såren gör att infektioner lättare får fäste.

Annons

Många tror också felaktigt att menskoppar är kemikaliefria och därmed säkrare än till exempel tamponger. Men sanningen är att menskoppar inte heller granskas av någon myndighet.

Ingen garanti att menskopp är säkrare

– De tillverkas av medicinskt silikon och det låter ju säkert. Men det är ingen garanti för att det medicinska silikonet har en renhetsgrad som är lämplig att ha inne i underlivet. Därför bör även de kontrolleras, säger Louise Klintner.

Medicinskt silikon finns nämligen i flera olika renhetsgrader. Men det som kanske framför allt oroar kvinnor är eventuella kemikalier i mensskydden. Bindor sägs innehålla tennorganiska föreningar, menskoppar kan innehålla hormonstörande, mjukgörande plast,  tygbindor färgas ibland med skadliga färgämnen och i tamponger har man hittat bekämpningsmedel som används på bomullsodlingar. Förra året gjorde Kemikalieinspektionen därför en stor undersökning av kemikalier som finns i de mensskydd som säljs på den svenska marknaden. Den visade att halterna av eventuellt skadliga kemikalier var låg och att man inte behöver oroa sig för de produkter som finns i Sverige. Men Louise Klintner håller inte med.

Annons

”Prata mer om mens!”

Hon påpekar att Kemikalieinspektionens undersökning var en engångsinspektion.  Och bara för att det var okej då, behöver det inte vara det nu. Forskningen om riskerna med kemikalier går framåt och det kommer hela tiden ny kunskap. Dessutom var inga gynekologer inblandade i undersökningen.

– Det borde vara självklart att mensskydd kontrolleras och regleras på  samma sätt som alla andra produkter vi har i eller på kroppen, säger hon.

Som det är idag kan konsumenter alltså inte bedöma vilka kemikalier det finns i mensskyddet man köper. För att sätta press på tillverkarna tycker Louise Klintner att man dels ska höra av sig  till företagen och fråga om innehållet i deras mensskydd, dels höra av sig till Konsumentverket.

– Vi borde prata mer om mens, istället för att låtsas som det inte finns, säger hon.

 

Läs mer:

Kvinnor blöder mer ju äldre de blir

Så mycket kostar mens – det hade du kunnat göra för pengarna

Tampong gjorde Lauren dödssjuk – nu vill hon varna andra

 

Annons