Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

7 anledningar till att din mens kan vara sen

07 aug, 2019
AvSara Lund
Det kan finnas flera olika anledningar till varför mensen är sen – det behöver inte bero på att du är gravid. Här listar vi sju saker som kan orsaka oregelbunden, eller helt utebliven, mens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Den första reaktionen när mensen är sen är ofta ”Är jag gravid?”. Men faktum är att det kan finnas fler anledningar till att din mens är sen – eller att den helt uteblir.

Att ha oregelbunden mens är vanligt. Vissa har det hela tiden och för andra kan det variera. Ibland är mensen några dagar sen och ibland uteblir den helt och hållet – men vad kan det egentligen bero på? Nedan listar vi några anledningar.

Därför kan din mens vara sen – eller utebli helt:

1. Du är gravid

Ingen nyhet direkt. Är din mens sen eller om den uteblir helt och hållet så kan det vara smart att ta ett graviditetstest för säkerhetens skull. Men stressa inte upp dig – läs klart listan nedan först.

2. Du är stressad

Om du går runt och stressar upp dig över att du kanske är gravid så blir mensen förmodligen ännu mer försenad. Både psykisk och fysisk stress kan nämligen påverka din menscykel.

3. Du använder preventivmedel

Vissa preventivmedel som innehåller hormoner påverkar din ägglossning. Det bidrar till att du kan få småblödningar och regelbunden mens – något som är helt ofarligt. Exempel på dessa preventivmedel är minipiller, hormonspiral, p-stav, p-spruta och p-ring.

Annons

4. Hormonell obalans

Om dina hormoner hamnar i obalans kan din menscykel påverkas. Preventivmedel kan orsaka hormonell obalans, men även andra saker kan bidra. Exempelvis kan du ha något som kallas för polycystiskt ovarialsyndrom (PCOS), något som innebär att du har små blåsor på äggstockarna och ökad mängd testosteron i kroppen. Misstänker det bör du vända dig till en läkare.

5. Klimakteriet

Enligt vårdguiden är genomsnittsåldern för klimakteriet 51 år, men för vissa kan det även hända tidigare. Det som händer i kroppen är att ägganlagen försvinner gradvis och mensen uteblir på grund av att det inte finns några ägganlag kvar.

6. Sjukdomar eller viktförändringar

En del sjukdomar och en drastisk viktförändring kan rubba hormonbalansen i kroppen – och därmed leda så att menscykeln blir oregelbunden. Det kan även bidra till att mensen uteblir helt.

7. Miljöombyte

Kanske låter knäppt, men sanningen är att din mens kan bli oregelbunden av att ett miljöombyte. Så bli inte förvånad om din mens är sen när du är ute och reser, har ett nytt jobb eller börjar i en ny skola.

Annons

Är det farligt att ha oregelbunden mens?

Oftast är oregelbunden mens helt ofarligt och kan drabba vem som helst – när som helst. Men om din mens uteblir i mer än sex månader eller om du känner att något är fel så är det dags att söka upp en läkare. Alla kroppar är olika, så även våra menscyklar.

Källa: 1177, Umo.se

Läs mer:

Allt fler kvinnor sjukskriver sig för mensproblem

Ny studie: Träning ger mindre mensvärk

Annons