Rebecca blöder fritt – skippar skyddet vid mens
– Det handlar om muskelminne, impulser och politik säger hon.
Oavsett om det handlar om att minska sitt avfall, sin mensskam eller sin mensvärk har friblödning blivit ett aktuellt ämne. Det handlar alltså om att under mensen skippa mensskydd för att blöda fritt, känna in när mensen kommer och då gå på toaletten och tömma ut blodet.
2015 sprang artisten Kiran Gandhi London Marathon friblödandes. Hon gjorde det för att uppmärksamma det stigma som fortfarande finns kring mens. Sedan dess har friblödning blivit en viral trend som väcker både förskräckelse och beundran och fortsätter att inspirera blöderskor världen runt.
Tyngdkänsla när blodet är på väg ut
Anne Liljedahl är specialistläkare inom allmänmedicin och akutsjukvård. Hon arbetar även med fertilitetsförståelse och kartläggning av menscykeln enligt Justissemetoden. Hon ser friblödning som ett jättefint alternativ för kvinnor som vill öka kontakten med sin egen kropp och öva sig i att tolka sina egna signaler.
– Jag har träffat kvinnor som friblöder och det är ju spännande att se hur mycket man kan tona in till sitt eget underliv. Många kvinnor har en tyngdkänsla när blodet är på väg ut. Det är en känsla som går att träna upp precis som all annan kroppskontakt.
Anne Liljedahl tror att kvinnor väljer att friblöda för att det ger autonomi. En känsla av att ha koll på vad som pågår i kroppen och vara en del av det.
– Det är något som skapar tilltro till den egna kroppen och förmågan att intuitivt förstå vad som pågår. Det finns inte så mycket akademisk forskning på detta, med stor sannolikhet på grund av att det inte går att tjäna pengar på den. Men det finns kvinnor som praktiserar det och gör saker som fungerar för en själv, och den typen av upplevd kunskap blir mer djupgående.
Det här är friblödning
Friblödning, eller den mer internationella termen free bleeding, innebär att kvinnan under mensen inte använder mensskydd utan låter mensen rinna fritt. Detta för att öva upp impulserna av att känna när hon behöver gå på toaletten och knipa för att tömma ut blodet.
Träna upp sin bäckenbotten
Rebecca Tiger är jordprästinna, häxa och konstnär och för henne betyder friblödning kraft och styrka i att känna in, förstå kroppens signaler och öka kontakten med sig själv.
– Det handlar ju om att träna upp sin bäckenbotten för att känna att nu är mensen på väg ut. Men också om attityden mot kvinnokroppen. Om att ge sig själv tid. Det handlar om muskelminne, impulser och politik. Om att det finns en industri som vill sälja mensskydd som är skadlig såväl på bomullsfälten som i våra kroppar som i nedbrytningen av produkterna. Det är en skön känsla att inte bidra till mer waste!
Rebecca Tiger berättar att det kan ta ett tag att lära sig friblödning och rekommenderar att testa de senare dagarna av mensen, när den inte är så kraftig.
– Det fina är att ge sig själv tid, rigga upp en station i soffan med gamla handdukar. Kanske läsa en bok eller kolla på en serie och känna in. Du kan också gå på toa ofta och knipa åt för att tömma ut mensblodet. Det är ju så att man inte blöder konstant men det kan bli olyckor från början.
"Friblödning känns modernt"
På frågan om Rebecca Tiger tror att friblödning kommer att bli mainstream så småningom svarar hon med ett rungande ”I wish!”.
– Men det beror ju på vad vi vill ha för samhälle. Om det kommer vara möjligt att kanske ta ledigt första dagarna på mensen och vara hemma i lugn och ro och friblöda. Men jag tror att sådana här trender kommer och går. Det hör ihop med att känna sig empowered och med att det är okej att prata om mens i dag på ett nytt sätt. Jag tycker själv att friblödning känns modernt!
Självklart uppmanar Rebecca Tiger att använda mensskydd när det behövs. Friblödning är något hon gör när hon har tid att vara i menstruationen, mer som en hemmagrej än när hon är på resande fot.
– När blödningen får ha sin naturliga gång så blir också ofta mensen kortare. När du får energi till att blöda kan du tänka annorlunda och blir lugnare och mer avslappnad.
Sheila Arnell: "Naturligt tillstånd"
Sheila Arnell är yogalärare och hälsoinspiratör. När hon skrev sin bok ”De inre årstiderna”, som handlar om att leva i harmoni med menscykeln, kom hon i kontakt med friblödning. Det tog några år innan hon själv testade men en längtan efter större kontakt och förståelse för kroppen fick henne att börja.
– Först tyckte jag att det kändes extremt men nu ser jag friblödning som ett nyfiket utforskande. Självklart ser jag inte ner på mensskydd. Jag förstår att det är ett privilegium att välja bort det. Men jag tror på att när det är möjligt låta kroppen vara i ett så naturligt tillstånd som möjligt.
Det började med att hon uteslöt tamponger och sedan helt gick över till menstrosor.
– Menstrosor var revolutionerande och på så sätt kunde jag få en känsla för hur mycket jag blödde. Sedan började jag försiktigt sluta också med dem och hade dem mest på natten och när jag undervisade yoga .
För Sheila Arnell betyder friblödning en fördjupad kontakt med kroppen och en större närvaro då det är en övning i att vara i acceptans, vara med det som är.
– Mitt arbete handlar om att få kvinnor att må bättre, genom yoga, meditation och genom att synka livet till menscykeln så det går helt i linje med friblödning.
Skalar av under mensen
Sheila Arnell själv har friblött i ett och ett halvt år. Hon säger att det är självklart att metoden inte passar alla. Det handlar ju om hur mycket man blöder. Men att prova det då och då kan vara spännande. När hon blöder ser hon till att sakta ner och vända sig inåt.
– Jag tar helt enkelt hand om mig själv som om att jag blöder, säger hon. Jag vill säga till alla kvinnor att vila mer, skala av och gör mindre. Vila är en rebellious act, ballt och medvetet.
Sheila Arnells tips till dig som vill testa friblödning
- Börja smått och hemma, utan press. Välj dagar när du känner dig lugn, inte stressad eller upptagen.
- Ha tålamod – det tar tid att lära känna sin kropp och cykel på ett nytt sätt.
- Skaffa mensvänliga underkläder eller plagg som känns trygga.
För den som vill testa friblödning ger Sheila Arnell rådet att börja på hemmaplan, kanske några timmar bara med menstrosor eller mörka trosor.
– Att leva närmare mensen genom friblödning har gett mig mer harmoni och kraft. Det är ett recept för att må bättre hela resten av cykeln. I dag handlar så mycket om att kunna glömma bort mensen men det går att göra så här i stället för att hedra det kroppen behöver när den blöder. Kroppen är ju i konstant förändring och vi är cykliska, inte linjära. Det känns vackert att leva i det.
En feministisk resa
Det som lockade Sheila Arnell med friblödning var idén om att släppa kontrollen och lita på kroppen. Komma över tanken om att kvinnokroppen är fel och borde fixas.
– Allt är rätt och precis som det ska vara och att inte hela tiden behöva ”täcka över” eller ”fixa” mensen kändes befriande. Jag ville testa hur det skulle kännas att bara låta kroppen vara.
Det hon har lärt sig på vägen under friblödningen är hur lite hon egentligen blöder och att kroppen klarar mer än hon trodde.
– Vi har så mycket inlärda normer kring mens som egentligen inte alltid gynnar oss. Jag känner mig närmare min egen menscykel nu och har fått en annan respekt för min kropp. Det har också varit en feministisk resa, att ifrågasätta varför vi måste gömma undan något som är så naturligt.
LÄS OCKSÅ: Sheila Arnell: "Vi behöver inte göra mer, vi behöver göra mindre"
Foto: Shutterstock/TT, privat, Jannica Honey, Emma Tüll