SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Allt fler kvinnor sjukskriver sig för mensproblem

13 jun, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Många kvinnor har så stora problem under sin mens att de väljer att sjukskriva sig, men säger att de är hemma för att de har migrän. Och är de på jobbet drar problemen ner deras produktivitet. Mensen kan verkligen vara ett gissel.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Om du någon gång inte har kunnat vara på jobbet på grund av problem orsakade av din mens är du långt ifrån ensam. En ny undersökning, gjord av läkemedelsföretaget Gedeon Richter Nordics, visar att så många som 14 procent av svenska kvinnor sjukskrivit sig på grund av mensrelaterade problem. Och antalet ökar, samma siffra var 2016 bara nio procent.

Men vad är då mensrelaterade problem? Ja, det är inte bara mensvärk som får kvinnorna att stanna hemma från jobbet. Även ont i huvudet och rikliga blödningar gör att många sjukskriver sig. Kraftig mensvärk är däremot den allra vanligaste orsaken till sjukskrivningen. Cirka 70 procent av kvinnorna som sjukskrivit sig på grund av mensen sa att det var på grund av mensvärk.

Riklig mens och myom påverkar produktiviteten

En tidigare svensk studie har visat att kvinnor med riklig mens och myom också blir mindre produktiva på jobbet under sin mens. När de fick göra en självskattning av sin produktivitet blev snittet att de tappar 44 procent under mensen. Kvinnor med riklig mens stannar också hemma tre timmar varje menscykel. I rena pengar blir tappet i produktivitet och frånvaron i snitt 2 236 kronor per månad för företaget och samhället.

Annons

Se ocksåny behandling kan hjälpa mot riklig mens, enligt studie.

Nu skulle man kunna tro att det här är ett positivt tecken i tiden, att det har blivit mer accepterat att vara borta från jobbet när man mår dåligt på grund av mensen och att tabut kring mensen börjar försvinna. Tyvärr verkar det inte vara så. Det var bara hälften av kvinnorna som berättade för arbetsgivaren varför de verkligen var borta. Den andra halvan angav andra anledningar till sin frånvaro, som feber eller migrän.

4 vanliga mensbesvär

1. Riklig mens

  • Du måste gå upp på natten och byta mensskydd
  • Det räcker inte med vanliga mensskydd
  • Du använder dubbla mensskydd
  • Du blöder så mycket att det blir ett problem i vardagen. Du kanske inte kan träna som vanligt eller stannar hemma från skolan eller jobbet.

2. Mensvärk

Vissa får inte så mycket mensvärk, andra får så ont att man kan bli yr, kallsvettig och få svimningskänslor. Du kan få ont i magen, ryggen och ner mot ljumskarna och låren. Värken brukar vara värst de första dagarna och trappa av i slutet av mensen.

3. Migrän vid mens

Omkring 60 procent av alla kvinnor får migrän när de har mens. Sprängande huvudvärk, illamående och ljuskänslighet är vanliga symptom. Många har endast migrän just under mensen.

Annons

4. Illamående

På grund av den höga nivån av hormonet prostaglandin i kroppen kan du må illa och få diarré i början av mensen.

Detta är myom

Nästan hälften av alla kvinnor får myom någon gång i livet. Myom är muskelknutor som sitter inuti eller utanpå livmodern. Myom kan bland annat göra att du blöder mer och längre när du har mens. Myom kan också göra att man har svårt att få barn, men är vanligare när man är över 40 år.

Foto: TT

Källa: Gedeon Richter Nordics, 1177

Läs mer:

Migrän när du har mens? Så här slipper du drabbas

Därför är din mens värre än vanligt – 4 förklaringar

Vi krossar 5 vanliga myter om mens

Annons