SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så farligt är det att sova med tampong

09 okt, 2019 
AvRebecka Gustavsson
Är det farligt att sova med tampong?
En tampong kan kännas som en praktisk och smart lösning vid mens. Men hur hygienisk är den egentligen och finns det något man bör veta innan man väljer att använda sig av den dagligen? Här är expertens svar.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Ungefär en gång i månaden är det dags. Rikliga blödningar, smärta i magen och ett humör som pendlar från norr till söder. Ja, det är mensen som är på besök – igen.

På dagarna är det lättare att byta mensskydd för att undvika att blödningarna ska läcka igenom, men på nätterna kan det vara svårt. Därför är det många som använder en tampong när de ska sova, för att undvika blodiga underkläder och lakan som behöver tvättas efter varje natt. Men vad är egentligen för- och nackdelarna med det populära mensskyddet? Och kan man sova med tampong utan att vara rädd för att det ska göra någon skada?

Vi har pratat med bloggaren och barnmorskan Asabea Britton för att få svar på frågorna. Scrolla ner för att ta del av hennes svar.

Kan det vara farligt att sova med tampong?

En vanlig myt som många väljer att tro på är att det är farligt att sova med en tampong, men detta stämmer inte. Tvärtom är det grönt ljus att sova med tampong men det finns därmed vissa saker du måste ha i åtanke. Det är dels viktigt att följa instruktionerna på förpackningen, vara noga med att det inte kommer in några bakterier i kroppen och att byta tampongen regelbundet. När du ska sova är det därför extra viktigt att du byter tampong precis innan du ska gå och lägga dig då du förmodligen kommer ha den i under en längre tid. Men det betyder inte att tampongen är direkt skadlig under natten.

Annons

– Jag tycker inte att man behöver vara rädd för att använda tampong. Det som kan vara farligt är om du till exempel inte byter den tillräckligt ofta. Då kan bakterier som annars finns på huden ta sig in i kroppen och frigöra ett gift, men det är mycket ovanligt, säger Asabea Britton.

Hur ofta bör man byta tampong?

Ibland kan det vara svårt att veta hur lång tid man kan använda en och samma tampong – egentligen. Speciellt om du inte blöder särskilt mycket eller om du helt enkelt inte har möjlighet att byta den under dagen. Men, det finns faktiskt vissa riktlinjer att hålla sig till för att inte orsaka onödiga infektioner eller till och med riskera något ännu värre än så.

– Mitt tips är som sagt att läsa instruktionerna som står på förpackningen. Oftast står det att du ska byta tampong minst var fjärde till var åttonde timme och det bör man följa, säger Asabea Britton.

Om du låter en tampong sitta i för länge kan det som sagt inte bara kännas ofräscht, utan det kan även bli mycket farligt. Även om det är mycket ovanligt så finns det en sjukdom som heter Toxic shock syndrome, som med ett annat namn kallas för tampongsjukan. Tillståndet orsakas av en bakteriell infektion som till slut kan få förödande konsekvenser. Läs mer om TSS här.

Foto: TT

Läs mer: 

Tampong gjorde Lauren dödssjuk – nu vill hon varna andra

8 sätt din mens förändras efter 40

8 saker du fått höra om mens – men vad är egentligen sant?

Annons