SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Sovpositionerna som kan lindra smärtan under mensen

09 sep, 2020 
Kvinna med magont som ligger på sidan.
AJ – den tiden i månaden. Egentligen vill du vill bara ligga i sängen och äta kladdkaka. Men tyvärr är du knappt sugen på det heller. Det gör för ont. Här är några liggställningar som i alla fall kan lindra.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 saker som hjälper vid förkylningBrand logo
5 saker som hjälper vid förkylning

Lider man av riktigt jobbig mensvärk vill man oftast bara ligga i sängen hela dagen, men tyvärr är det inte särskilt lätt att slappna av. Ofta sover man dessutom sämre under mensen, inte bara på grund av mensvärk, utan också huvudvärk, oro, diarré, illamående och kanske rädsla för att läcka.

Här är några ställningar som åtminstone kan göra det lite lättare att slappna av:

Fosterställning

Att ligga i fosterställning minskar trycket på magmusklerna och får också de omgivande musklerna att slappna av bättre, vilket kan hjälpa till att minska kramperna. Ställningen kan dessutom vara bra för att förhindra läckage. Magliggande sägs vara den position som mest ökar blodflödet och risken för fläckar i sängen.

Barnets position

Kanske inte den vanligaste sovpositionen, men faktiskt en ställning som kan kännas skön att vila i, och alla som lider av riktigt kraftig mensvärk vet att man gör vad som helst som kan lindra. Barnets position, där man ligger framåtfälld med knäna under sig och pannan i madrassen är ju en klassisk yogaposition, och det finns faktiskt flera yogaställningar som kan lindra mensvärk. Framförallt är det just framåtfällningar som hjälper bäst eftersom de avlastar ländryggen.

Annons

Ryggliggande

Att ligga på rygg kan kännas lite ”rakt” och obehagligt när man har ont i magen. Men det ger också en bra möjlighet att massera magen, vilket kan lätta på spänningarna.

Andra tips som kan lindra mensvärken innan du ska sova

Till råga på allt brukar det dessutom tipsas om att man gärna ska vara uppe och röra på sig när man har mensvärk, eftersom ett ökat blodflöde (alltså inne i kroppen, tack!) kan lindra smärtorna. Men även om träning kan vara effektivt är det sällan man är sugen på det i de här lägena. Men en promenad kan också ge god effekt, de dagar värken inte är som värst. Då kan ett varmt bad kännas skönt istället. Eller – att onanera!

Och såklart, bästa kompisen vetevärmaren. Och håll ut – mensvärk lindras ofta med åren.

Bild: TT

Källa: Teen Vogue

LÄS MER:

5 tips: Så lindrar du din mensvärk (det fungerar!)

Därför får du mensvärk – fast du inte har mens

8 sätt din mens förändras på efter 40

Annons