Se Min hälsaSömnStressKlimakterietTarmfloraHuvudvärkErgonomiFråga experternaOm MåBra

Så påverkar mensen din sömn – och vice versa

26 apr, 2022
MENS I KALENDER OCH KVINNA SOM INTE KAN SOVA
Många kvinnor upplever att mensen stör deras sömn. Men dina sovvanor kan också påverka din mens! Tänk på detta för att sova bättre.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Under vår menscykel lever våra hormoner rövare på många sätt. Många känner sig väldigt trötta – men trots att man känner sig helt slut, är det svårt att få ro. Vi får också högre kroppstemperatur, vilket kan bidra till att man sover sämre.

Lägg till det magkramper, huvudvärk, ömmande bröst och kraftiga blödningar som också kan ställa till det för sömnen.

I studier uppger så mycket som var tredje kvinna att de sover sämre under mensen och ibland också dagarna före.

5 stressfällor som förstör din sömnBrand logo
5 stressfällor som förstör din sömn

Kvinnor som sover för lite har kraftigare blödningar och oregelbunden mens

Men det går faktiskt åt båda hållen. Forskning visar också att kvinnor som sover mindre än sex timmar per natt oftare har såväl oregelbunden mens (oddsen nästan dubblerades) som kraftigare blödningar (risken ökade med 70 procent). På den sista punkten kan det dock vara värt att fråga vad som är hönan och vad som är ägget.

Hjälp och tips för att sova bättre under mensen

  • En varm vetekudde kan vara skönt för att lindra molvärk i magen.

  • Är du istället varm och sover oroligt på grund av det, se till att vädra ut sovrummet ordentligt och ta en svalkande dusch. Kanske behöver du ett tunnare täcke under den här perioden?

  • Fosterställning sägs vara den sovposition som hjälper mest mot en krampande mage. Blöder du mycket under natten bör du undvika att ligga på mage eftersom pressen på livmodern kan göra att du blöder mer, och bara vetskapen att man riskerar att läcka kan göra att man sover sämre.

  • Även om du är trött under dagen, ta det lugnt med koffeinet. Kroppen skriker också gärna efter sötsaker och andra snabba kolhydrater, men försök hålla dig till en rimlig nivå för att undvika att energin går upp och ner vid fel tillfälle.

  • Motion tröttar ut kroppen och kan hjälpa dig att komma till ro och lindra både oro och dåligt humör. Det lindrar dessutom ofta även mensvärk och huvudvärk orsakat av hormonsvängningarna. Se bara till att hinna varva ner i god tid innan det är dags att krypa ner.

Källa: Journal of Sleep research, Forbes

Foto: TT

Annons