SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

10 situationer du känner igen dig i om du någonsin haft PMS

30 nov, 2017 
PMS - saker du känner igen dig i.
Plötsligt svider det till innanför ögonlocken och underläppen börjar darra. Varför? För att du tittar på Extreme Home Makeover – när har PMS.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Yoga mot PMS & mensvärk med JohannaBrand logo
Yoga mot PMS & mensvärk med Johanna

Det är inte lätt att vara kvinna, det ska gudarna veta. Förutom att föda barn, utstå sexism, ansvara för preventivmedel och ha mens ska vi också behöva utstå en explosion av hormoner en gång i månaden.

Premenstruellt syndrom, alltså PMS, kan ibland försätta oss i rätt kniviga situationer. Ibland blir vi arga trots att ingenting har hänt, och ibland börjar vi gråta för att vi helt enkelt blir rörda av vår egen briljans (mer om det längre ner).

Skämt åsido så är det ju ganska jobbigt att plötsligt känna en oerhörd sorg, helt utan att ha någonting att sörja. För känslorna finns ju ändå där och går inte att rationalisera bort. Men som tur är kan vi ganska ofta skratta åt vårt PMS-beteende – åtminstone i efterhand.

Läs också: 7 saker du inte ska äta när du har PMS

Här är några dråpliga situationer vi kan hamna i på grund av vår inte så älskade PMS.

PMS 1: ”Hen älskar mig inte längre”

Du vaknar en morgon och din partner ligger en halvmeter bort – med ryggen vänd mot dig. Du tänker: ”Det är kört, hen är inte kär längre”, och börjar sörja det kommande uppbrottet. Du får en klump i magen och tänker att det är konstigt att allt kändes så bra i går.

Annons

Varför har hen inte sagt något? Vad kan ha hänt? Till slut övergår sorgen i ilska; hen har ju uppenbarligen fört dig bakom ljuset! Du vänder bestämt ryggen till så att hela sängen guppar. Hen snarkar vidare, och du ligger och väntar på att hen ska vakna och se hur förbannad du är.

PMS 2: ”Mamma är bara rörd”

Du försöker söva ditt barn genom att sjunga Gläns över sjö och strand vid läggdags och blir så rörd av låten och din egen röst att du börjar gråta. ”Nej älskling, mamma är inte ledsen, mamma är rörd.”

Läs också: Forskare: Därför blir du arg på din partner vid PMS

PMS 3: Inget går som det ska

Du sträcker dig upp för att öppna köksluckan och blir plötsligt våldsamt attackerad av matlådor, gamla kesoburkar och nio omaka lock som saknar låda. Vad du gör? Du sätter dig givetvis ner på köksgolvet och skriker. Varför händer allt ont i världen just dig?

Läs också: Så kan du slippa karensdagarna om du har PMS

Annons

PMS 4: Kylen är tom

Du kommer hem från jobbet, trött och hungrig och vill inte göra någonting annat än att dra täcket över dig och din vaniljmunk. Men kylskåpet ekar tomt och du orkar inte gå till affären.

PMS 5: Inget spelar någon roll

”Jag bryr mig inte om något eller någon. Väck mig om hundra år. Eller åtminstone när mensen är över och jag återfår förmågan att känna igen.”

PMS 6: En tyst protest

Din partner är ute och du är ensam hemma. Efter en stund känner du dig ensammast i världen. I protest bestämmer du dig för att stänga av mobilen. ”Nu ska han minsann få undra var jag håller hus”, tänker du. Det går en timme, det går två.

Läs också: Ny forskning: Kaffe kan ge dig PMS

Du sitter och sippar på ett glas rött och föreställer dig hur din partner när som helst kommer att rusa in genom dörren med andan i halsen och säga: ”Men älskling, var har du varit? Jag har varit så orolig!”

När 2 timmar och 30 minuter har passerat tänker du att partnern inte ska behöva våndas mer. Du sätter på telefonen. Men ingen har ringt. Ingen har sms:at. Ingen har märkt att du har stängt av din telefon. Fan.

Annons

PMS 7: Du grinar till Extreme Home Makeover

Eh ja, för att det är typ det sorgligaste programmet som finns? Men du kollar förstås utan ljud, för du klarar inte av programledarens jobbiga röst.

PMS 8: Du känner – men vet inte varför

Till slut kommer mensen och precis som varje månad sköljer en våg av lättnad över dig: ”Jahaaa, det var alltså därför jag grät hejdlöst på tunnelbanan i går.”

Läs också: 5 livsmedel du ska äta för att lindra PMS

PMS 9: Låt strumporna vara!

Du är, som så ofta vid PMS, skitförbannad och går till tvättstugan för att tvätta och för att få vara arg i fred. Men du tvättar förstås inte. Istället sitter du och gråter hejdlöst över ett par undanlagda bebisstrumpor. Så otroligt pyttiga och söta! Har barnen verkligen varit så små?

Du avbryter allt för att bläddra i gamla familjealbum och äta kinapuffar istället.

Läs också: Läkare dömer ut populära metoder mot pms: De funkar inte

PMS 10: Din partner förstår inte

Antingen ställer din partner den dummaste av alla dumma frågor: ”Har du PMS eller?” Eller så blir hen helt förtvivlad. Du är otröstlig och hen har ingen aning om vad hen har gjort eller vad hen kan göra för att hjälpa. Har det hänt något? Vill du göra slut? Hen förstår ingenting.

Artikeln publicerades först på ELLE.

Annons