HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Allt fler kvinnor väljer att inte blöda

21 apr, 2022 
p-piller, kvinna med mensvärk
Man pratar om en kommande mensfri generation. För finns det egentligen någon vits att blöda om man inte vill bli gravid?
Annons
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nuBrand logo
5 myter om kroppen – som vi avfärdar här och nu

Den mest naturliga eller helt onödigt? Nu väljer allt fler kvinnor att sluta ha mens. Något som Helena Kopp Kallner, överläkare i gynekologi på Danderyds sjukhus och docent i obstetrik vid Karolinska Institutet, ser som en fullt naturlig utveckling.

— Det finns ingen poäng i att blöda. Den medicinska forskningen har gjort stora framsteg och tjejerna som växer upp i dag kan bli en i princip mensfri generation om de vill, säger Helena Kopp Kallner i en artikel i Aftonbladet.

Ur ett rent evolutionärt perspektiv är det naturliga för en kvinnokropp att antingen vara gravid eller amma. Tittar man tillbaka ett par hundra år hade kvinnor mens ett tiotal gånger under sitt liv. Idag finns det ingen poäng att genomlida besvärliga blödningar eller PMS, såvida man inte planerar att bli gravid.

Annons

— Det är ganska nytt, men nu rekommenderar vi faktiskt kvinnor att undvika blödningar, säger Helena Kopp Kallner.

För- och nackdelar med att inte ha mens

Det finns ett par aspekter att ta hänsyn till om man väljer bort mensen. Helena Kopp Kallner sammanfattar fördelarna.

– Du slipper mensvärk. Du får bättre blodvärde, ungefär tio procent av kvinnorna har järnbrist och vissa har det på grund av riklig mens. Enligt studier dras ungefär 75 procent av kvinnorna med PMS, men besvären försvinner ofta om du håller en jämn hormonnivå med p-piller eller andra preventivmedel under menscykeln. Du mår bättre psykiskt, men även fysiskt och många slipper migrän som ofta är hormonrelaterat.

Och nackdelarna då? Det finns egentligen inga nackdelar med att sluta blöda, enligt Helena Kopp Kallner, med några få undantag.

– Det finns en något förhöjd risk för blodpropp och bröstcancer vid användning av p-piller med östrogen, men å andra sidan ger de en minskad risk för äggstockscancer och livmodercancer.

4 sätt att slippa mens

P-piller
P-piller är ett av de vanligaste sätten att reglera eller slippa mens. Det är ett preventivmedel i tablettform som du tar varje dag. Det finns två olika sorter: Den ena med två olika hormoner, östrogen och gestagen, och kallas därför ibland för kombinerade p-piller. Den andra sorten innehåller inget östrogen.

P-stav
P-staven är en liten mjuk plaststav som innehåller gestagen och förhindrar ägglossning och tillför en jämn dos hormoner. Den sätts i huden på överarmen.

P-spruta
P-sprutan innehåller en hög dos av hormonet gestagen. Du får sprutan i skinkan var tredje månad av en sjuksköterska, barnmorska eller en läkare på en barnmorskemottagning eller vårdcentral.

Hormonspiral
Hormonpiralen är några centimeter lång och ser ut som ett T. Den innehåller hormonet gestagen och brukar rekommenderas om du har riklig mens.

Källa: 1177

Källa: Aftonbladet

Foto: TT

Annons