Se Min hälsa Sömn Stress Klimakteriet Tarmflora Huvudvärk Ergonomi Fråga experterna Om MåBra

Vi krossar 5 vanliga myter om mens

06 mar, 2019
AvAnna-Lena Pettersson
Synkar vi mens med kompisarna och kan en tampong försvinna in i slidan? Trots att hälften av jordens befolkning har haft mens sedan urminnes tider lever en del seglivade myter kvar. Nu krossar vi dem en gång för alla!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Vi är nästan åtta miljarder människor på jorden och alltså är nästan fyra miljarder kvinnor. Och alla de här kvinnorna, med få undantag, kommer att vara fertila och alltså han mens under en stor del av sina liv. Ändå finns det fortfarande myter och missförstånd om mensen som verkar svåra att bli av med. Vi rätar ut frågetecknen kring fem av de vanligaste.

”Man kan inte bli gravid när man har mens”

Ett vanligt missförstånd är att man inte kan bli gravid när man har mens. Det stämmer att man är som minst fertil just under de dagar man blöder, men det handlar mer om hur lång menscykel du har. Du är som mest fertil under ägglossningen som oftast inträffar mellan 11 och 16 dagar före mensen. De flesta menscyklar är 28 dagar, men en del kvinnor har så kort menscykel som 18 dagar. Och spermier kan överleva i vaginan upp till sju dagar, enligt vissa studier. Det här gör att det finns en möjlighet att spermier kan överleva ända till ägglossningen hos kvinnor med kort menscykel. Det låter kanske krångligt, men ta oss på orden.

Annons

Dessutom är risken att drabbas av könssjukdomar inklusive HIV större om du har oskyddat sex under din mens på grund av den hormonella balansen i kroppen. Så mens är ingen orsak till slarvigt oskyddat sex.

”Det är farligt att hoppa över mensen med hjälp av p-piller”

Det finns en vitt spridd myt om att det skulle vara farligt att ta p-piller och på det sättet skjuta upp eller hoppa över mensen under en kortare eller längre tid. Det stämmer inte. Vissa läkare anser till och med att mensen, förutom rollen den spelar i samband med reproduktionen, är mer problem än nytta för oss.

Framför allt du som till exempel har stora blödningar, svåra menssmärtor, migrän eller illamående när du har mens sparar mycket lidande genom att strunta i mensen.

”Man får inte bada när man har mens”

Vissa har fått för sig att man inte kan bada när man har mens. Det kan vara för att de tror att varmt vatten skulle stimulera blödningen eller för att det plötsligt är en öppen kanal rakt upp i livmodern där bakterier kan ta sig in. Det finns ingen sanning i detta.

Annons

Det är snarare så att ett varmt bad får dig att må bättre när du har mens eftersom det är avkopplande och kan lindra smärtan. Dessutom känner du dig fräsch efteråt.

Men när du badar ska du inte tvätta snippan med något annat än vatten och eventuellt lite oparfymerad olja. Tvål och parfymerade produkter kan störa balansen och göra att du riskerar att drabbas av en infektion som kliar och svider.

”Kvinnor som bor ihop synkar sin mens”

Ligger det någon sanning i att kvinnor som spenderar mycket tid tillsammans, till exempel nära vänner eller par, synkar sin mens? Många av oss har säkert upplevt det här, att kolleger, systrar eller vänner plötsligt har mens samtidigt. Första gången den här teorin lades fram var 1971 i tidskriften Nature. Där kunde man läsa att kvinnor som bodde ihop påverkades av varandras feromoner som utsöndras vid menstruation och som ledde till det här fenomenet.

Nu har det ju hänt en hel del saker inom vetenskapen sedan 1971, men teorin lever kvar hos många. Forskning som har gjorts kring ämnet nu menar att man inte alls synkar mens – och i de fall som det händer att man har mens samtidigt är det bara en tillfällighet.

Annons

– Vi människor tycker om spännande myter och berättelser. Och om det går att förklara något som egentligen bara är en slump som något som har mening gör vi det, sa Alexandra Alvergne, professor i biokulturell antropologi och som studerat ämnet, till BBC.

”Om du sätter i en tampong har du sönder mödomshinnan”

Ok. Vi tar det viktigaste först: Det finns ingen mödomshinna. Om den fanns skulle den hindra mensblod och flytningar från att komma ut och det vore jättefarligt och man skulle vara tvungen att åtgärda det hos en läkare. Eftersom det inte finns en mödomshinna kan du inte heller ha sönder den med en tampong.

En tampong kan inte heller försvinna inne i slidan, en annan vitt spridd myt. Det är helt enkelt så att det inte finns någonstans där tampongen kan ta vägen, förutom ut igen. I andra änden av slidan finns livmodern och öppningen dit är på tok för liten för en tampong. Slidan är i genomsnitt knappt tio centimeter djup och inte så bred, så du kan helt enkelt inte lyckas slarva bort något där inne. Skulle du mot förmodan inte hitta snöret när du ska ta ut tampongen behöver du alltså inte ringa Missing People, utan bara sticka in ett finger ett par centimeter så löser det sig.

Annons

Foto: TT   Artikelinspiration: Medical News Today

 

Läs mer:

Barnmorskan: Därför får vissa värre mensvärk än andra

16 orsaker till att du mensvärk utan mens

Annons