Artikeln innehåller reklamlänkar
Träna hemmaTräningspeppTräningsprogramTräna utomhusVandringYoga

Träna i synk med din menscykel – allt om träning under mens

09 jun, 2023 
AvJohanna Sundquist
träna menscykel
Visste du att du kan optimera träningen utefter med din menscykel? Här berättar vi allt du behöver veta om träning under mens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kanske känner du dig extra trött under de första menstruationsdagarna och sedan extra energisk en vecka senare? Det kan bero på att dina hormoner varierar beroende på var i menscykeln du befinner dig. Något som kan påverka både energinivåer och humör. Att träna i synk med menscykeln har därmed flera fördelar – något som uppmärksammats mycket på både Tiktok och Instagram den senaste tiden. Här berättar vi allt du behöver veta!

Psst! Visste du att det finns fler fördelar med att planera livet efter sin menscykel, läs vad gynekologen säger om det här.

@growingannanas

„walking through“ the menstrual cycle today

♬ Originalton - growingannanas

Kan man träna under mens?

Ja, det går utmärkt att träna under mensen. Många kan däremot känna sig extra trötta och känsliga när de har mens – anpassa därmed träningen efter dina behov och lyssna på kroppen extra mycket under den här tiden.

Annons

Träning under menscykelen – så kan du maximera din träning

Under menscykelns olika faser sker flera hormonella förändringar i kroppen. Du kan därför känna dig extra trött under de första dagarna i menscykeln, och några dagar senare kan du få en riktig energikick. Nedan berättar vi hur du kan få ut det mesta av träning i synk med din cykel.

  • Follikelfasen (dag 1-7)
  • Ägglossningsfasen (8-14)
  • Lutalfasen (dag 15-21)
  • Menstruationsfasen (dag 22-28)

Follikelfasen – samla energi

Under den här fasen är energin ofta låg på grund av låga östrogennivåer. Träning kan dock göra dig piggare, men det gäller att satsa på aktiviteter som inte är alltför energikrävande – promenader och lättare styrketräning är till exempel perfekt att ägna sig åt nu.

Ägglossningfasen – maxa träningen

När du har ägglossning ökar testosteronnivåerna i kroppen, något som kan bidra till förbättrad styrka och uthållighet. Den här perioden kan du därmed ägna dig åt högintensiv träning. Satsa på att lyfta tunga vikter!

Kvinnans livsfaser – från födsel till menopausBrand logo
Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus

Lutalfasen – minska stressen

Om du är en av de kvinnor som upplever PMS, premenstruellt syndrom, kan det detta vara en särskilt utmanande period. I början av fasen kan du dock känna dig pigg då nivåerna och östrogen och progesteron är höga. Löpning eller högintensiv träning kan därmed passa. När östrogenet sedan sjunker kan du satsa på träning som minskar stress – till exempel yoga och pilates.

Annons

Menstruationsfasen – dra ner tempot

Under den här perioden förlorar kroppen blod och du kan därför känna dig extra trött. Var snäll mot kroppen och ägna dig åt lågintensiv träning så som cykling, stretching och långa promenader.

Prioritera komforten under träningspasset med plastfria mensskydd

När du tränar under mensen är det extra viktigt att du känner dig bekväm. SYD uppgraderar din mensupplevelse med ekologiska, plastfria (och snygga!) mensskydd. Med SYDs startkit får du hem en mix av alla produkter och dessutom en snygg förvaringsbox på köpet.

ANNONS Här kan du läsa mer om SYD och beställa startkitet.

träning menscykel med ekologiska mensskydd från SYD
Klicka på bilden för att komma direkt till mensboxen och för att läsa mer SYD.


Lär dig mer om menscykeln i videon nedan:

Menscykelns fyra faser – och dess hälsofördelarBrand logo
Menscykelns fyra faser – och dess hälsofördelar

Foto: TT/SYD

Annons