Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Proffssimmerskan: Så vill jag bryta menstabut

18 maj, 2021 
Vänster: Michelle Coleman simmar. Mitten: Bindor och tamponger. Höger: Michelle Coleman som ler.
Mens är fortfarande tabu i stora delar av världen, även i Sverige som räknas som en av världens mest jämställda länder. Landslagssimmerskan Michelle Coleman fick nog av menstabut inom idrottsvärlden, nu vill hon åstadkomma en förändring.
Annons
5 myter om mens du kan sluta tro påBrand logo
5 myter om mens du kan sluta tro på

Hälften av alla idrottare har eller kommer någon gång att få mens. Trots detta vittnar flera idrottare om tabun kring mens inom idrottsvärlden. För att börja åstadkomma förändring har Coleman engagerat sin klubb Spårvagnen.
– Jag ser det här som ett viktigt steg mot en mer jämställd idrott, säger Coleman i en intervju med Dagens nyheter.

För Spårvagnen var det en självklarhet att bli en del av förändringen och de är nu den första simklubben i Sverige att erbjuda gratis mensskydd. Numer pryds Nälstabadets ena omklädningsrum av en röd automat med tamponger.
– Alla saker som kan hjälpa till att skapa en större trygghet i en annars ganska otrygg situation förtjänar applåder, säger Michelle Coleman om klubbens satsning.

Michelle Coleman berättar att det kan kännas skambelagt med mens som ung kvinna, speciellt i en situation där man är avklädd.
– Träna och tävla klädd i baddräkt kan i sig göra att man känner sig utlämnad. Börjar det sedan droppa blod kan det vara väldigt känsligt när man är ung, säger hon.

Annons

Landslagssimmerskan är idag 27 år och tycker, trots sin beslutsamhet och kamp för att bryta tabut, inte att mens är helt lätt att prata om.
– Det sjuka är att jag själv kan tycka att det är svårt att prata om det. Vilket är helt galet, och bara visar att vi behöver en förändring.

EM i Budapest gick nyligen av stapeln och där tävlade självklart Coleman. För DN berättar hon hur pass mycket träningen påverkas av hennes mens, både fysiskt och psykiskt. Hon berättar även att det blir värre med åren, i alla fall psykiskt.
– Jag tror att de flesta tycker att det är asjobbigt under mensen. Något som egentligen bara visar hur viktigt det är att vi pratar öppet om det. Unga tjejer skulle då inte behöva känna att de är ensamma med sina känslor, tankar och funderingar utan kan bli stärkta. Då kanske det åtminstone känns något mindre jobbigt, säger hon.

Annons