Proffssimmerskan: Så vill jag bryta menstabut

Vänster: Michelle Coleman simmar. Mitten: Bindor och tamponger. Höger: Michelle Coleman som ler.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:22

Efter reklamen: 5 myter om mens du kan sluta tro på

(1:22)

Hälften av alla idrottare har eller kommer någon gång att få mens. Trots detta vittnar flera idrottare om tabun kring mens inom idrottsvärlden. För att börja åstadkomma förändring har Coleman engagerat sin klubb Spårvagnen.
– Jag ser det här som ett viktigt steg mot en mer jämställd idrott, säger Coleman i en intervju med Dagens nyheter.

Jessica Gow/TT

För Spårvagnen var det en självklarhet att bli en del av förändringen och de är nu den första simklubben i Sverige att erbjuda gratis mensskydd. Numer pryds Nälstabadets ena omklädningsrum av en röd automat med tamponger.
– Alla saker som kan hjälpa till att skapa en större trygghet i en annars ganska otrygg situation förtjänar applåder, säger Michelle Coleman om klubbens satsning.

Michelle Coleman berättar att det kan kännas skambelagt med mens som ung kvinna, speciellt i en situation där man är avklädd.
– Träna och tävla klädd i baddräkt kan i sig göra att man känner sig utlämnad. Börjar det sedan droppa blod kan det vara väldigt känsligt när man är ung, säger hon.

Landslagssimmerskan är idag 27 år och tycker, trots sin beslutsamhet och kamp för att bryta tabut, inte att mens är helt lätt att prata om.
– Det sjuka är att jag själv kan tycka att det är svårt att prata om det. Vilket är helt galet, och bara visar att vi behöver en förändring.

FRANCOIS-XAVIER MARIT

EM i Budapest gick nyligen av stapeln och där tävlade självklart Coleman. För DN berättar hon hur pass mycket träningen påverkas av hennes mens, både fysiskt och psykiskt. Hon berättar även att det blir värre med åren, i alla fall psykiskt.
– Jag tror att de flesta tycker att det är asjobbigt under mensen. Något som egentligen bara visar hur viktigt det är att vi pratar öppet om det. Unga tjejer skulle då inte behöva känna att de är ensamma med sina känslor, tankar och funderingar utan kan bli stärkta. Då kanske det åtminstone känns något mindre jobbigt, säger hon.

Redaktionens tips

Här är träningskläderna som ändrar storlek efter din hormoncykel

Professorn utreder: Så vet du om du har PMS eller PMDS

Jessica Wahlgren: Så har jag lagt om livet efter min PMDS

Dela på: