Fråga läkarenSköldkörtelnSmärta och värkHögt blodtryckHudcancerTäta bröstTBE

Ny studie: Coronaläkemedel kan vara effektivt mot riklig mens

04 sep, 2021 
Kvinna med mensvärk som håller sig för magen och tar en tablett.
Att ha kraftiga menstruationsblödningar är oftast ofarligt men det är inte mindre besvärande för det. En ny studie visar på en bra effekt av ett läkemedel som under pandemin har använts på allvarligt coronasjuka.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
TV: Här är 5 saker som lindrar mensvärkBrand logo
TV: Här är 5 saker som lindrar mensvärk

Även om rikliga blödningar under menstruationen sällan är ett tecken på en allvarlig sjukdom så är det besvärligt och sänker livskvaliteten. Man riskerar även att få järnbrist, vilket gör att man kan bli trött och orkeslös.

För det mesta behandlar man i dag besvärande menstruationsblödningar med hormoner i form av preventivmedel, men det passar inte alla. I en del fall kan man också prova kirurgiska ingrepp för att komma till rätta med blödningarna.

Läkemedlet dexametason effektivt mot riklig mens

Nu visar en studie, publicerad i The Lancet, att det kan finnas ett nytt behandlingsalternativ vid kraftiga menstruationsblödningar. Det handlar om ett läkemedel som under pandemin blivit känt för att ha ökat överlevnaden hos svårt sjuka coronapatienter.

Annons

Läkemedlet dexametason är antiinflammatoriskt och är en kopia av ett naturligt hormon som finns i kroppen. Förutom att ha använts vid allvarlig covid-19 används det huvudsakligen i akutvården för behandling av inflammationer och en del allergiska reaktioner.

Hypotesen att det skulle kunna fungera även mot riklig mens har funnits länge. Forskarnas studie inleddes 2014 och själva läkemedlet har funnits mycket längre än så.

Deltagarna fick mindre mens

Men nu har det alltså också visat sig att dexametason kan vara effektivt mot riklig mens. Totalt ingick 97 kvinnor i studien som blödde minst 50 ml under sina menstruationer. De behandlades med dexametason fem dagar innan mensen skulle komma och i sammanlagt tre månader.

Deltagarna slumpades till att få en av sex olika doser eller placebo. De var inte medvetna om vilken de fick. I alla grupper utom placebogruppen minskade blödningarna under menstruationen. Men störst effekt sågs hos de som fick högst dos.

Annons

Ny behandlingsmetod mot kraftiga mensblödningar

Hos de som fick den högsta dosen minskade blödningen i snitt med 25 ml mer än hos de som inte fick läkemedlet. I genomsnitt blödde deltagarna 19 procent mindre jämfört med vad de gjorde tidigare.

– Detta är den första helt nya medicinska behandlingen för rikliga menstruationsblödningar på närmare 20 år, säger Pamela Werner, huvudförfattare till studien, till Aftonbladet.

Ingen av deltagarna rapporterade någon allvarlig biverkning av läkemedlet, däremot förekom huvudvärk, yrsel och sömnproblem.

Kan bli godkänd i framtiden – men behövs mer forskning

Trots en studie som kan tyckas liten framhåller Pamela Werner att den är tillräckligt stor för att bedöma om läkemedlet fungerar eller ej mot just kraftig mens, men att det givetvis behövs mer forskning med fler deltagare.

Dexametason är godkänt av Europeiska läkemedelsmyndigheten sedan tidigare, dock inte för behandling av just menstruationsblödningar. Men det är möjligt att det blir det i framtiden om kommande studier också visar på en god effekt.

Källa: Aftonbladet, The Lancet

Foto: TT

TV: Så här har menskydd sett ut genom historienBrand logo
TV: Så här har menskydd sett ut genom historien
Annons