SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så funkar Apples nya mensverktyg

11 sep, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
I Apples nya uppdatering av sitt operativsystem för iPhone, iPad och Apple-watch, kommer de att inkludera ett mensverktyg i hälsoappen. Du kommer med hjälp av telefonen att bli expert på din egen mens.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Snart kommer du att kunna ha järnkoll på din menscykel på ett enkelt sätt, nämligen genom telefonen. Om du har en iPhone, vill säga.

Om du gör uppdateringen till den nya versionen av operativsystemet, iOS 13, i din iPhone, iPad eller Apple watch så kommer hälsoappen nämligen att byggas ut rejält med en mensfunktion.

Så funkar det nya mensverktyget i din iPhone

Du matar själv in information om din menscykel, till exempel PMS-symptom, vilket flöde du har och om du har mensvärk, huvudvärk, ryggvärk eller känner dig uppblåst under mensen och om blödningarna är oregelbundna.

Om du vill kan du också lägga in information som har med ägglossningar och fertilitet att göra, som din basala kroppstemperatur och resultat från ett ägglossningstest.

Ju mer information du lägger in, desto bättre kommer appen bli på att förutsäga exempelvis när du får din mens och hur mycket du kommer att blöda olika dagar. Appen blir bättre ju längre du använder den och ju bättre den lär känna just din mens och din PMS.

Annons

Så har du nytta av mens-appen i Apples iOS 13

När telefonen samlar och bearbetar informationen du matar in i den kommer den sedan att kunna ge dig total menskontroll genom att ge dig information tillbaka. Här är exempel på funktioner som finns i det nya verktyget:

Fertilitetsprognos

Du får veta när ditt fertilitetsfönster börjar och slutar under dina kommande tre menscykler. Det betyder alltså att du får veta när du har lättast att bli gravid, enligt datan din telefon har tillgång till.

Mensprognos

Appen kan ge dig datum för när du förväntas ha mens under dina tre kommande cykler och hur den förväntas vara.

Notiser

Du kommer att kunna få notiser om både fertilitetsfönster och en heads up inför nästa mens, när den närmar sig. Du blir också påmind om att lägga in information i appen.

Menshistorik

Du kan gå tillbaka i tiden och se hur varje cykel har varit, vilka symptom du har haft, hur lång mensen var, vilka symptom du har haft och när dina fertilitetsfönster har varit.

Annons

Mensstatistik

Vem vill inte ha statistik över sin mens? Appen sammanfattar och ger dig information om din normala menslängd, variationer i längd, symptom, hur lång din menscykel är och variationer i längden på menscykeln.

Visualisering

Genom att scrolla igenom dagboken hittar du lättöverskådlig information om din mens, dina symptom och dina fertilitetsfönster – även in i framtiden.

Många av funktionerna i Apples mensapp kan du stänga av och du behöver inte dela med dig av all information som går att mata in. Till exempel kan du helt strunta i ägglossningsdelen, om du inte är intresserad av att bli gravid eller använder så kallade säkra perioder som preventivmedel.

iOS 13 släpps den 16 september 2019.

Foto: TT

Källa: Apple

Läs mer:

8 sätt din mens förändras på efter 40

7 anledningar till att din mens kan vara sen – nej, du behöver inte vara gravid

Migrän när du har mens? Så här slipper du det

Annons