SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Hitta hälsokraften i din menscykel – så kan du surfa på hormonvågorna

05 okt, 2022 
AvMarina Nilsson
Kalender som visar ägglossning, kvinna som joggar
”Cyklar” du fortfarande och vill ha din mens kvar? Då finns det mycket att tjäna på att försöka förstå vad som händer i kroppen och mera medvetet surfa på hormonvågorna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Kanske planerar du in arbete med extra krävande projekt under follikelfasen då energin ofta är högre, och lägger dessutom in ytterligare en växel runt ägglossningen då din kropp upplever månadens enda testosteron-boost?

Under lutealfasen, menscykelns ”höst”, tänker du istället lite mer på komfort och bekvämlighet och försöker att inte grubbla så mycket över varför du känner dig lite olustig vissa dagar. Du vet ju att det har med den sjunkande progesteronhalten i blodet att göra...

Se också: På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet du

På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet duBrand logo
På väg in i klimakteriet för tidigt – så vet du

Planera livet efter sin menscykel?

Ungefär så skulle en enkel hälsoplanering efter menscykeln kunna se ut, och det finns gott om forskning som visar på variationer i styrka, metabolism, inflammation, kroppstemperatur, immunförsvar och vätskebalans utifrån de olika menstruationsfaserna.

Annons

Men det ska också nämnas att det är högst individuellt hur känslig man är. Det finns också flera studier som inte visar på några skillnader i prestation under menscykeln alls. Kvinnliga OS-deltagare har vunnit guldmedaljer under alla de olika faserna.

Oavsett hur det är för dig så kan det vara intressant att veta mer om menscykelns fyra olika faser, och hur du kan använda kunskaperna till din hälsofördel:

Gynekologen Lena Marions
Lena Marions, gynekolog och forskare vid Karolinska Institutet, ger oss svar på våra frågor om menscykelns olika faser.

Menscykelns fyra faser – och dess hälsofördelar

1. Menstruationsfasen – tid för befrielse

Livmoderrörelser pressar blodet nedåt och ut ur livmodern, men visste du att det hos nästan alla kvinnor också förekommer en viss ”baklängesblödning”, alltså att blodet även pressas upp via äggledarna och ut i bukhinnan? Det behöver inte kännas, men det kan göra ont, och för kvinnor med endometrios är detta fenomen en delorsak till problemet.

Annons

Hälsofördel: Ungefär en tredjedel av kvinnor i 40-45-årsåldern uppger att de har riklig mens och över 90 % av dessa tycker att blödningen är ”besvärlig”, så om du blöder mycket behöver du aktivt tänka på att matcha med extra järnrik kost. Hälsofördelarna kan alltså tyckas vara få i den här fasen, men östrogenet ökar strax efter att mensen har satt igång, och då släpper de premenstruella spänningarna, vilket kan kännas som en lättnad! Du kissar också ut vattnet du kanske bundit under den premenstruella fasen.

2. Follikelfasen – tid för styrka

Nu börjar äggstockarna att producera allt mer östrogen, så att livmoderslemhinnan växer till sig och förbereder sig på ta emot ett befruktat ägg.

Hälsofördel: Det är inte bara livmoderslemhinnan, endometrium, som byggs upp nu. Forskning visar att det är lättare för kvinnor att bygga muskler under just den här fasen och det är mindre skaderisk, så är det kanske nu du planerar in dina power pass? Många kvinnor mår som bäst under den här fasen, som lite mer ovetenskapligt också har kallats ”Beyonce-veckan”.

Annons

3. Ägglossningsfasen – tid för speciella insatser

Östrogennivåerna är nu som allra högst, och ett ägg släpper, förutsatt att din kropp är i balans och inte för stressad.

Hälsofördel: Under denna korta fas så hinner det hända mycket. Testosteron, som annars ligger lågt under hela cykeln, toppar just under ägglossningen. Studier har visat på signifikanta ökningar i quadricepsstyrka (alltså lårmusklerna), så testa om springrundan kan gå extra snabbt. Sexlust och humör får också en peak. Du kan även känna dig lite varmare precis efter ägglossning, eftersom kroppen, som ju har graviditet som mål, vet att spermier trivs i lite högre temp.

4. Lutealfasen – tid för omtanke

Så fort ägglossningen är avklarad, och ingen befruktning har skett, så rasar östrogenet, samtidigt som progesteronet stiger, och sedan åker de lite berg-och-dalbana som kan påverka dig som känslig för hormonfluktuationer. Ta hand om dig lite extra! Strax före nästa mens binder du också lättare vatten, så väg dig inte och börja noja här.

Annons

Hälsofördel: Det känns kanske lite tungt nu, men ditt immunförsvar är faktiskt som starkast i den här fasen, så du blir åtminstone inte lika lätt sjuk. Kroppens förbränning är också lite högre, så du har cirka 200 mer kalorier att plåstra om det jobbiga med, jämfört med under follikelfasen.

Psst! Det finns flera fördelar med att synka sin träning efter menscykeln, läs allt om träning under mens här.

Hur lång är en normal mens?

En normal menscykel är 21 till 35 dagar lång, med 28 dagar som ett snitt. Är cykeln över 35 dagar lång räknas mensen som oregelbunden. Anledningen kan vara att ägglossningen uteblivit, t e x för att man ammar, har någon hormonrubbning som PCOS, eller närmar sig klimakteriet.

Källa: Lena Marions, gynekolog och forskare vid Karolinska Institutet
Foto: TT/Privat.

Annons