Därför är din mens värre än vanligt – 4 förklaringar

Därför är mensen värre än vanligt.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Är din mens plötsligt värre än vanligt? Det är alltid tufft, särskilt för dig som har oregelbunden mens och sällan vet vad du ska förvänta dig. Men det finns förklaringar till varför kroppen beter sig annorlunda och i de flesta fall handlar det om förändringar i din livsstil.

Dock känner du din egen kropp bäst – uppsök läkare om du misstänker att andra faktorer ligger bakom!

Fyra förklaringar till en förvärrad mens:

1. Du sover inte tillräckligt

För lite sömn är inte bara påfrestande för din kropp, det påverkar också din mens. Det är vanligt att bli retlig och nästan lite snurrig vid sömnbrist, stressfaktorer som kan störa kroppens hormonnivåer. Och det här gäller inte bara under dagarna du blöder. Oregelbunden sömn tidigare i månaden har också en inverkan på menscykeln.

2. Du äter processad mat

Blir du sugen på pizza, vitt bröd och andra halvfabrikat när du har mens? Det är du inte ensam om. Såklart ska du äta det som känns bäst för dig, men det kan vara bra att veta hur maten påverkar menscykeln.

Processad mat innehåller nämligen mycket socker och mjöl, något som kan orsaka inflammationer i kroppen och förvärra mensen. Att i stället äta antiinflammatoriska livsmedel, som exempelvis bladgrönsaker, fet fisk och bär, minskar inflammationerna och normaliserar kroppens pH-värde.

3. Du är stressad

Det är ingen hemlighet att stress påverkar oss negativt, men visste du att långvarig stresspåverkan kan få mensen att försvinna helt? Om du ofta är stressad ökar risken att din menscykel också blir det – och tyvärr finns det inga snabba genvägar här.

Hur ser din vardag ut? Kanske krävs det att du gör några förändringar i tillvaron för att få kroppen i balans. God sömn och en varierad kost är som sagt två viktiga faktorer och även regelbunden träning ökar vårt välmående.

4. Du har blivit äldre

Menscykeln blir ofta mer regelbunden ju äldre vi blir, särskilt i 30-årsåldern. Därefter börjar det dock hända saker.

När vi närmar oss klimakteriet kan mensen förvärras, bli mer oregelbunden eller förlängas på grund av skiftande hormonnivåer i kroppen. Särskilt perioden innan klimakteriet, som kallas perimenopausen, orsakar rubbningar i menscykeln som för vissa pågår i flera år.

Har du svåra besvär? Tranexamsyra är ett receptfritt läkemedel som minskar rikliga blödningar och du kan också använda en hormonspiral för att underlätta övergången.

Kom ihåg att alltid rådfråga din läkare innan behandling!

Läs mer:

Varför får vissa värre mensvärk än andra?

Vi krossar 5 vanliga myter om mens

Kvinnor blöder mer ju äldre de blir – här är anledningen

Foto: TT Via: Women’s Health, Elite Daily.

Mer inspirerande innehåll från oss på MåBra:

Dela på: