Varför drabbas jag av svampinfektion när jag har mens?
Fråga: Jag har under de senaste tio åren haft problem med återkommande svampinfektioner i underlivet. Jag har varit hos två gynekologer som konstaterat svamp och gett mig ”allmänna” tips, men jag upplever att jag inte blir tagen på allvar. Jag har även nämnt det för min läkare på vårdcentralen, men han hade inte så mycket att säga. Ofta bryter det ut i samband med mens, men även emellanåt, och jag får sveda och klåda.
Jag har vid flera tillfällen använt kräm och vagitorier från apoteket, men svampen kommer tillbaka likväl. Förra året hade jag tre–fyra svampinfektioner och förra veckan vad det dags igen. Jag tycker det är så himla jobbigt. Jag har en ny partner och det är tråkigt att inte kunna ha sex. Vad beror det på och vad kan jag göra? Finns det något annat läkemedel jag kan prova?
/Päivi
Nya vanor på 21 dagar!
Vill du komma in i bra kost- och träningsvanor? Ge det 21 dagar! Anta vår roliga utmaning så ses vi 27 januari.
Läs mer och anmäl dig här!Gunilla Hasselgren
- Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
- Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Läkaren Gunilla Hasselgren svarar:
Svampsporer är vanliga och trivs där det är trångt eller mörkt och fuktigt. Vi vet inte exakt varför, men hos en del kvinnor trivs svampen särskilt bra. Om vi visste varför skulle vi förstås se till att de svampinfektionerna kunde upphöra helt.
Jag förstår inte varför du inte fått pröva behandling med svampdödande medel, flukonazol, som man tar via munnen. Det är en mycket vanlig behandling vi ger om kräm eller vagitorier inte hjälpt tillräckligt. Behandlingen ges som en engångsdos, det vill säga en kapsel är hela behandlingen. Om svampinfektionerna kommer efter mens, eller återkommande på annat vis, kan man upprepa behandlingen då. Det kan göra att svampen försvinner för en längre tid, och förhoppningsvis inte kommer åter. Det kan bli aktuellt att upprepa behandlingen i perioder, men det brukar alltså hjälpa bra.
Mer om svamp i underlivet
Svamp kan ge klåda och sveda kring slidöppning och blygdläppar. Blygdläpparna kan svullna och bli röda, och det kan svida när du kissar. Ibland får man en vit, grynig flytning.En svampinfektion går ofta över av sig själv inom en vecka. Det finns receptfria krämer, slidtabletter och vagitorier som kan lindra symtomen.Sök läkare om behandlingen inte fungerar, om du är osäker på om det är svamp du har eller om du drabbats av svamp i underlivet fler än två gånger på ett halvår.Undvik att ha sex eftersom slemhinnorna är irriterade. Det är ovanligt att slidsvamp överförs, men det kan ge allergiska besvär på penis.
Källa: 1177
Eftersom du haft besvären så länge nu, utan någon undersökning, kan det vara värdefullt med en kontakt. För att se om det verkligen handlar om svampinfektioner och att irritationen inte beror på något annat. Som sköra slemhinnor eller hudåkomman lichen som också kan ge klåda.
De tips du fått hoppas jag innefattar att inte tvätta underlivet med bara vatten eller med intimtvål. Vi brukar rekommendera olja. När det svider och känns skört kan vitt vaselin eller annan kräm för underlivet lindra, liksom hydrokortisonsalva vid klåda.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, ST-läkare i allmänmedicin som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning, driver Stockholm Parterapi.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
- Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.