Film och TVKändisnyheterNyheterPodd

Efter ångest och självhat – Bianca Ingrosso ska utredas för PMDS

03 sep, 2021 
Bianca Ingrosso delar frekvent med sig av sitt liv i sina sociala medier och i serien Wahlgrens värld. Något som hon varit väldigt öppen med genom åren är sitt psykiska mående. Nu berättar hon för sina följare hur illa hennes mående blir vid mens.
Annons
TV: Det här är PMDSBrand logo
TV: Det här är PMDS

Bianca Ingrosso har tidigare berättat att hon kämpat med psykisk ohälsa kopplad till hennes menscykel. I vintras berättade Bianca om att hon genomgått en väldigt psykiskt jobbig abort och därefter satt in en spiral. Att ha spiral har dock inte varit helt lätt och den har inneburit en hel del smärta för Bianca.

Se också Idol-Gabriel öppnar upp sig om sina självmordstankar.

I sina senaste vloggar på Youtube öppnar Bianca upp sig om hur dåligt hon faktiskt mår när hon ska få mens. Hon berättar att hon varje gång före mens blir skakig och att det känns som att hon ska få en panikångestattack. Hon ger exempel från sin senaste mens.
– Jag hade sådan ångest, jag skakade för att jag var så ångestfylld. Nästan panikslagen. Och jag grät. Och självhat, berättar Bianca.

Annons

Tror hon lider av PMDS

Hon säger att hon tror att hon lider av PMDS, en diagnos som tre till fem procent av alla som menstruerar har. Vid PMDS får man symtom på depression och ångest innan mens. Symtomen försvinner sedan ofta direkt när mensen kommer, alternativt finns kvar de två till tre första dagarna under mensen.

Bianca säger att hon tycker att hon borde lärt sig att känna igen varför hon mår så dåligt varje månad efter så många år med mens, men att hon ofta glömmer bort varför hon mår så dåligt.
– Men jag ska faktiskt kolla upp det där med PMDS, för det finns tydligen tabletter man kan få så att man inte mår så himla himla dåligt, säger hon.

Symtom på PMS och PMDS enligt 1177

  • Du känner dig irriterad och lättretlig.

  • Du känner dig orolig och ångestfylld.

  • Du får snabba humörsvängningar.

  • Du känner dig nedstämd och får mindre lust att hitta på saker.

  • Du känner dig trött och får mindre energi.

  • Du får svårare att sova.

  • Du blir svullen i kroppen och särskilt över magen.

  • Du känner av spänningar i brösten eller att de blir ömma.

  • Du får huvudvärk.

  • Du blir hungrigare än vanligt och sugen på sött.

För att få diagnosen PMDS ska fem av symtomen ovan stämma in på dig. Ett ska vara bland de fyra översta.

Mer om PMS och PMDS från 1177.

Foto: TT

TV: Här är 5 saker som lindrar mensvärkBrand logo
TV: Här är 5 saker som lindrar mensvärk
Annons