Ida, 37, har PMDS – slutade vara kär i sambon över en natt

Det här är PMDS
0:47

Efter reklamen: Det här är PMDS

(0:47)

Slå på ljud

För snart nio år sedan var Ida Jansson, 37, nykär i sin kille och hade precis flyttat till hus och blivit sambo. Dessutom var hon gravid med deras första barn.

Men från en vecka till en annan försvann plötsligt Idas känslor för sin partner.

– Jag gick från att vara konstant kär till ingenting. Det kom som en chock. Jag vågade inte prata med någon. Det var min hemlighet, säger hon.

Där och då förstod jag inte att det var i samband med graviditeten som mina problem hade börjat.

Livet rullade på. Efter två år fick paret sitt andra barn och som för de flesta småbarnsföräldrar var de första åren intensiva och påfrestande.

– Det var inte riktigt bra mellan mig och min sambo. Efter att mina känslor försvann var det svårt att hitta tillbaka till varandra, berättar Ida.

Under flera år upplevde hon dessutom att humöret pendlade något enormt. Från att i ett par veckor må bra och ha energi – till att plötsligt vända och bli ledsen och arg.

Dagen före julafton 2018 var Ida inne i en av sina många svackor.

– Min sambo var borta på jobb och jag var ensam med barnen. Jag tog mig inte upp ur soffan och kände mig helt apatisk, berättar hon.

– Men plötsligt kom jag på vad det kunde handla om.

Menscykeln styrde

Ju mer Ida funderade och tänkte tillbaka – desto tydligare blev det nämligen att hennes svåra humörsvängningar var kopplade till hennes menscykel.

Det började alltid vid ägglossningen.

– Jag kunde bli arg utan någon anledning. Ibland bubblade det nästan i kroppen. En del dagar blev jag väldigt låg och slöt mig mot omvärlden, berättar hon.

Ida har PMDS.
När Ida insåg att humöret var kopplat till mensen blev livet mycket lättare att hantera. Foto: Privat

De negativa känslorna släppte däremot alltid några dagar efter att mensen hade kommit, och perioden innan nästa ägglossning var helt annorlunda.

– Då var jag alltid betydligt gladare. Jag kände mig mer social och ville göra fler grejer. Under den perioden kände jag mig mer som mitt ”rätta jag”, berättar Ida.

PMDS kan ge ångestkänslor

Enligt Vårdguiden lider ungefär tre till fem procent av alla som har regelbunden mens av PMDS – premenstruellt dysforiskt syndrom.

Symtomen vid PMDS är oftast psykiska och kan vara så svåra att de upplevs som depression och ångest. Skillnaden är att symtomen vid PMDS avtar när du får mensen.

En del får besvär redan i tonåren men det är vanligast att du är över 30 år. Ibland kan besvären ha blivit svårare efter att du har fött barn.

Så var fallet för Ida som ser en tydlig koppling mellan graviditeten och att känslorna för sambon försvann.

I dag har paret separerat, men enligt Ida var det länge svårt att veta vad hon egentligen kände då humöret pendlade så mycket.

– När allt gick så mycket upp och ner hela tiden kunde jag inte förstå vilka som var mina ”rätta” tankar. Vad var sant och vad handlade om att det var hormoner som spökade?

Efter att Ida till slut insåg att hon led av PMDS började hon föra anteckningar över sin mens för att bättre ha koll på sitt eget mående.

– Jag hittade ett mönster. Att inse att mitt humör var kopplat till min cykel var ett stort steg i rätt riktning. Det har hjälpt mig jättemycket, nu är jag beredd, säger hon.

Tänker på sömn och kost

Under sjukhusbesök har Ida fått rekommenderat att testa olika p-piller och hormoner – något hon inte tycker fungerar för just henne.

I stället fokuserar hon nu på att ta hand om sig själv, framför allt under den känsliga perioden efter ägglossningen.

– Det är viktigt med sömn och kost. Jag har minskat på sockret och dricker inte kaffe, motionerar och försöker att inte stressa, berättar hon.

Diagnosen och att äntligen förstå vad svängningarna handlar om har hjälpt otroligt mycket, berättar Ida.

– Jag tycker att det är märkligt att det inte finns mer information om det här. Det tog många år för mig att förstå att mitt mående var kopplat till hormoner – något som nu underlättar det för mig att hantera svackorna. Det handlar om att förstå sig själv och lära känna kroppen.

Vad är PMDS?

En del har svår PMS med symtom som påverkar humöret mycket – så kallad PMDS.

Det är vanligt att PMDS påverkar hela ens tillvaro. Det kan till exempel göra att du hamnar i konflikter eller att du vill vara i fred och undviker att umgås med andra.

Det är okänt varför man får PMS eller PMDS. Men forskarna tror att det kan ha att göra med de ämnen som bildas när hormonet progesteron bryts ner kan ha med det att göra.

Halten av progesteron ökar i kroppen när du har fått ägglossning för att sedan minska igen efter ungefär två veckor, om du inte blir gravid. Att du får PMS eller PMDS kan bero på att du är känslig mot de ämnen som bildas när progesteron bryts ner.

Besvären slutar när man kommer i klimakteriet och slutar få mens.

Källa: 1177

Text: Alexandra Andersson   Foto: Privat, TT

Läs mer:

Allt du behöver veta om PMS och PMDS

10 saker kvinnor som lider av PMDS vill att andra ska veta

Därför måste vi prata mer om PMS och PMDS: Det är ett hån

Utvald läsning