Om oss

Välkommen till MåBra – Sveriges största och mest välkända varumärke inom hälsa. I nästan 50 år har MåBra bevakat områdena medicin, hälsa, kost och träning. Vad som får just dig att må bra är individuellt och varierar genom livet. Hos oss vill vi att du ska hitta det du behöver för att må bra just nu – men också det du behöver för att må bra mer långsiktigt.

Genom åren har MåBra vuxit från att enbart vara ett månadsmagasin till att nu vara ett bubblande hälsocommunity i ständig utveckling, där navet är mabra.com. Vi vill våra läsare väl och vår omtanke sträcker sig långt utanför våra texter och bilder. Idag kan du ta del av den känslan oavsett om du följer oss i våra sociala kanaler, läser magasinet eller möter oss live på våra härliga träningsresor och event.

Annons

MåBra:s journalistik

MåBra vill inspirera och motivera till ett större välbefinnande i ditt liv och vi har en holistisk och modern syn på hälsa. Vi skriver om medicin, kost, hälsa, psykologi och träning – och om stress, relationer, skönhet och hudvård, sömn och klimakteriet, för att nämna några av våra kärnämnen.

Pressetik

MåBra följer de pressetiska reglerna. MåBra har också åtagit sig att följa "Spelregler för press, radio och tv", som omfattar regler för publicitet, yrkesetik och riktlinjer mot textannonsering.

MåBra:s experter

MåBra strävar alltid efter att förmedla korrekt information. Vi tar vår roll på största allvar och samarbetar med flera experter, inom bland annat medicin, psykologi och träning, för att försäkra oss om att våra texter är korrekta och att vi snabbt fångar upp nya trender och kan rapportera om aktuell forskning och nya rön.

De experter som vi samarbetar med och som regelbundet svarar på läsarfrågor är:

  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och legitimerad psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-Inriktning.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare och avslappnings- och stresspedagog.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom och familjerättsexpert, specialiserad på konflikthantering.

Vill du läsa mer från våra experter hittar du alla läsarfrågor och expertsvar här.

MåBra:s läsarpanel

Våra läsares åsikter är viktiga för oss, och vi har därför en läsarpanel där läsare kan dela med sig av sina tankar till oss.

Hantering av personuppgifter

MåBra är en del av Aller Media. Du kan läsa om hur vi jobbar med cookies här, och Aller Medias integritetspolicy här.

Sociala medier och nyhetsbrev

Du hittar oss även på Facebook och Instagram och genom våra nyhetsbrev.

Ansvariga personer

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Jennie [email protected]

Kontakta redaktionen: [email protected]

Kontakt

Adress: Humlegårdsgatan 6, 114 46 Stockholm.Växel: 08 679 46 00 (ej för prenumerationsärenden)

Vill du komma i kontakt med oss på MåBra hittar du våra kontaktuppgifter här.

Prenumerationsärenden

För prenumerationsärenden ring: 042-444 30 00Ny kund? Här kan du prenumerera på vårt månadsmagasin. Vill du prenumera på vårt nyhetsbrev kan du anmäla dig här.

Annons

MåBra:s historia: Från 1976 till idag

I mars 1976 kom det första numret av MåBra ut och kostade då 2,50 kronor. ”Lycka är att leva i harmoni med sin kropp och sin själ och att känna aptit på livet. Lycka är att få må bra”, skrev den dåvarande chefredaktören Olle Leino i sin allra första krönika. Han brann för sitt magasin och folkhälsan (och det var också han som kom på att titeln skulle vara just MåBra).

Annons

MåBra på 70-talet

Det var tre stora M som dominerade innehållet i MåBra: Mat, motion och miljö. Margot Nycop svarade på läsarfrågor och läsarna fick återkommande följa med konstnären Gunnar Brusewitz på strövtåg i naturen. Redan då tog vi med våra läsare på träningsresor – och den allra första resan gick till Tunisen (då kostade 15 dagar i solen 1 965 kronor).

MåBra på 80-talet

Det rådde högkonjuktur och yuppieanda och det var också årtiondet då aerobics slog igenom stort. ”Aldrig förr har människor frivilligt utsatt sig för så mycket hjärtstärkande, fettförbrännande, svett­alstrande rörelser som idag. Motionsvågen går som en lavin över världen”, skrev MåBra:s dåvarande chefredaktör, Olle Leino, i en artikel som förklarade vad det nya fenomenet ”aerobics” egentligen innebar. Zonterapi och fasta trendade också. Under 80-talet fick också MåBra en ny symbol – den gula maskrosen (och läsarna fick tips om att byta ut den vanliga salladen mot späda maskrosblad).

Annons

MåBra på 90-talet

MåBra får ett ungdomligare tilltal med mer färg och yngre modeller under 90-talet. Under slutet av årtiondet spretar innehållet ganska mycket, allt från spara pengar-tips till mäns hemliga tankar om sex, otrohet och kärlek. Relationer och psykologi tar mer plats medan miljövinklarna minskar. Viktfokuset hänger dock kvar och i nästan varje nummer finns en rubrik om att tappa kilon (och du som kan din MåBra vet att vi inte skriver om vikt på det sättet idag). På 90-talet hade MåBra även en telefonsluss öppen varje vecka. Då satt mångåriga medarbetaren Jane Orshammar vid telefonen och läsare kunde ringa in för att få svar på frågor om livsföring, naturmedel, hälsohem och alternativ behandling.

Annons

MåBra på 2000-talet

Viktbudskap var fortfarande vanligt när vi gick in i ett nytt decennium. Det var en redaktionell strategi som nådde sin peak i början av 2000-talet. Tuffare träning fick också ta plats i tidningen. Här lyssnade vi på läsarna som önskade mer utmaningar i hemmiljö, och ganska ofta följde en DVD laddad med pass med på köpet! Det mentala måendet började också komma i fokus, "personlig utveckling" var hett, så pass att det faktiskt blev en helt egen tidning på temat.

MåBra på 2020-talet

Idag har MåBra en mer uppdaterad syn på hälsa. Vi skriver inte om vikt på samma sätt och har en en bredare syn på välmående och hälsosamma vanor. Men även om skillnaderna är stora på vissa håll finns det också likheter – och MåBra var en pionjär på många sätt. Flera av de ämnen vi skriver om idag lyfte vi redan på 70-talet, allt från gifter i vardagen till klimakteriet.

"Hälsotrender kommer och går, men MåBra:s omtanke om läsaren består. Det blir tydligt när man djudyker i vårt gedigna arkiv", säger Jennie Sandberg, MåBra:s nuvarande chefredaktör.

Annons

MåBra:s chefredaktörer genom tiderna

  • Jennie Sandberg är vår nuvarande chefredaktör sedan 2019. Under hennes ledning har MåBra fått en uppdaterad grafisk profil och gått ifrån dåtidens vikt- och bantningsfokus till att istället ha en mer holistiskt bred syn på välmående och hälsosamma vanor.
  • Liselotte Stålberg tillträdde som chefredaktör i slutet av 2006 och hade uppdraget ända fram till 2019.
  • Inger Ridström blev chefredaktör för MåBra 1989. 1991 tilldelades hon Stora Journalistpriset tillsammans med redaktionskollegan och AD:n Solveig Rhann för för sitt arbete med MåBra. "För att de behandlat hälsomaterialet på ett attraktivt och självständigt sätt och därmed breddat begreppet livskvalitet", skrev juryn i sin motivering.
  • Jerry Pettersson var chefredaktör en kort period under tidningens första år (ej på bild).
  • Olle Leino var MåBra:s första chefredaktör då tidningen grundades 1976. Med några korta uppehåll var han sedan chefredaktör ända fram till 1989.