SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Mensförkylning finns på riktigt – så vet du om du är drabbad

25 okt, 2019 
AvMalin Ny
Kvinna med mensförkylning och mensvärk
Känner du dig ofta sjuk innan du ska ha mens? Mensförkylning finns faktiskt på riktigt – och enligt experter finns det en naturlig förklaring till varför.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Du känner dig illamående, allmänt trött och har ont i kroppen – samtidigt som mensen bara är ett par dagar bort. Känns det möjligtvis igen? Då är du inte ensam.

Mensförkylning finns faktiskt på riktigt – även om det inte är en riktig diagnos, säger gynekologen Alyssa Dweck till tidningen Womens Health. Enligt henne är det nämligen väldigt vanligt att känna av influensaliknande symptom dagarna mellan ägglossning och mens.

– Mina patienter klagar på alla sorters sjukdomar som tycks komma precis innan de ska ha mens, och det är alltid cykliskt, säger hon bland annat i intervjun.

Hormoner är förklaringen

De vanligaste symptomen på mensförkylning är irritation, ömma bröst, huvudvärk, ont i leder och extrem trötthet. Men även om det kan kännas som att du håller på att bli sjuk är så oftast inte fallet, utan i stället är det kroppen som reagerar på hormonerna.

– När du är i mitt i din cykel och får ägglossning börjar dina nivåer av östrogen och progesteron att öka, och de minskar när du inte blir gravid och får din mens. Så det är den branta nedgången, särskilt i östrogen, som orsakar de flesta symptomen, förklarar Alyssa Dweck.

Annons

En annan bov i dramat, enligt Alyssa Dweck, är prostaglandiner – en grupp hormonliknande ämnen som har kontroll över blodtryck och glatta muskler och som finns i hela kroppen. En massa prostaglandiner frigörs nämligen vid mens och hjälper till att få livmodern att trycka så att livmoderslemhinnan stöts ut. Det är dessa som gör att du får värk och kramper vid mens, och de kan också göra så att du får en feberliknande känsla.

Enligt Alyssa Dweck kan kosten också ha en viss betydelse när det kommer till mensförkylning. Många av oss blir nämligen mer sugna på socker och salt vid mens, något som kan bidra till att vi kan få mer ont i leder och en allmänt svullen känsla i kroppen.

Då ska du söka hjälp

Influensaliknande symptom i samband med mens håller ofta i sig från ägglossning till mensens start. Men om symptomen inte avtar bör du kontakta en vårdcentral för rådgivning.

– Om dina symptom är så pass illa, fysiskt eller känslomässigt, att de stör dig i vardagen eller påverkar ditt förhållande, behöver det kollas upp ordentligt, säger Alyssa Dweck.

Källa: Womenshealthmag.com   Foto: TT/Shutterstock

Läs mer:

Lindra PMS och mens med detta mjuka yogapass

Så funkar Apples nya mensverktyg

7 anledningar till att din mens kan vara sen

Annons