Därför får många kvinnor migrän vid mens

Kvinna med migrän under mensen.
1:28

Efter reklamen: Förebygg migrän – 8 tips

(1:28)

Migrän är attacker av intensiv huvudvärk som blir värre när man anstränger sig fysiskt eller rör på huvudet. Ofta varar huvudvärken i ett halvt till ett dygn.

Det är också vanligt att samtidigt bli illamående samt ljud- och ljuskänslig. Även om migrän oftast är ofarligt så är det ju nog så jobbigt att drabbas.

Migrän när du har mens? Så här slipper du det

Många kvinnor lider av migrän innan menstruation

För många kvinnor är det ett givet mönster att migränattacken kickar in ungefär en till två dagar före menstruation.

– Det är vid denna tidpunkt som hormonerna östrogen och oxytocin sjunker till den lägsta nivån i hormoncykeln och det är den kemiska signalen som indikerar att kvinnan ska ha menstruation, säger Lars Edvinsson, professor vid Lunds universitet och en ledande migränforskare, till forskning.se.

7 vanliga saker som kan trigga huvudvärk och migrän

Oxytocin och östrogen verkar påverka

Detta samband har fått Lars Edvinsson och andra forskare att fundera. Kan det vara så att oxytocin och östrogen fungerar som migränhämmare? Det verkar så och forskarna har nu publicerat en studie i den vetenskapliga tidskriften Nature Reviews Neurology där de lägger fram teorin.

Det finns en medicin mot kronisk migrän som riktar in sig på och hämmar ett signalämne som kallas CGRP i hjärnans känselnerver. Vid en migränattack frigörs signalämnet i hjärnan.

Forskarna menar att östrogen och oxytocin skulle kunna hålla detta signalämne i schack under första delen av menscykeln. Men då hormonerna sjunker under menstruationen så kan migränattacken släppas fram eftersom signalämnet får utrymme att öka när hormonerna minskar och inte längre hämmar det.

Migrän med aura – det här bör du tänka på

Förhoppningar om nya behandlingsmetoder

Forskarna kommer nu att börja testa hypotesen och undersöka vilka eventuella genetiska faktorer som kan ha betydelse. Lars Edvinsson påpekar att ämnet är komplext att studera eftersom det turligt nog inte är alla kvinnor i fertil ålder som får migrän vid menstruation.

–Vår förhoppning är att vi kan få en så bra vetenskaplig förståelse för detta att det kan ligga till grund för nya behandlingar som kan hjälpa de kvinnor som drabbas av migrän månad efter månad i samband med menstruation, säger han.

Källa: Forskning.se, Nature Reviews Neurology

Foto: TT