SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så blir du av med din mensvärk – de 8 bästa sätten

04 nov, 2021 
Kvinna som håller sig om magen.
De flesta kvinnor lider någon gång i livet av mensvärk, något som kan vara minst sagt påfrestande. Men bara lugn, MåBra ger dig de bästa tipsen på hur du kan bli av med kramperna.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
5 tips om du vill lindra mensvärkenBrand logo
5 tips om du vill lindra mensvärken

Mensvärk kan verkligen förstöra flera dagar. Några sätt att lindra eller bota mensvärk kanske du känner till, men faktum är att det finns många saker man kan göra för att bli av med värken. Vi har hela listan.

8 sätt att bli av med mensvärk

1. Drick mycket vatten

Se till att att inte bli uttorkad när du har mens. Att dricka mycket vatten hjälper inte i sig mot mensvärk men det kan hjälpa mot uppblåsthet som i sin tur kan förvärra mensvärken. Se därför till att alltid ha en vattenflaska till hands under din mens. Håll också nere både ditt saltintag och alkoholintag, för mycket av dessa kan nämligen göra dig uttorkad.

2. Ät nyttig mat

Se till att äta mat med bra näringsinnehåll – lågfett och högfiber-kost samt mycket frukt och grönt. Näringsämnen som Vitamin E, B1, B6, magnesium, zink och Omega-3 minskar nämligen muskelspänningar och inflammationer.

Annons

3. Minska ditt koffeinintag

Koffein kan göra mensvärken värre så skippa att dricka mycket kaffe innan och under din mens. Skippa också läsk, energidryck och andra produkter som innehåller koffein.

4. Ta hjälp av värme

Värme kan lindra smärtan så tveka inte på att använda en värmekudde för att lindra mensvärken. Har du ingen värmekudde? Fyll en petflaska med varmt vatten och lägg mot magen, det funkar lika bra.

5. Rör på dig

Många kvinnor upplever att rörelse minskar mensvärk. Träning gör bland annat så att glädjeämnet endorfin utsöndras, vilket får dig att må bra. Så, ta en promenad, en springtur eller varför inte bege dig till badhuset för att simma lite.

6. Massera magen

Endast fem minuters magmassage kan boosta blodflödet och lätta spänningar så att du mår bättre. Börja gärna att massera magen några dagar innan du beräknas få din mens.

7. Ta värktabletter

Vi ska inte underskatta vanliga hederliga värktabletter, ibland kan medicin som Paracetamol eller Ibuprofen göra stor skillnad. Ett pluspoäng med Ibuprofen är att det förutom att lindra din mensvärk också kan minska ditt blodflöde något.

8. Sök läkarvård

Har du, trots försök att lindra, fortfarande stora besvär med mensvärk? Sök i sådana fall vård. Många kvinnor har problem med mensvärk då och då men ibland kan du behöva medicinsk hjälp för att bli av med den.

Källa: WebMD

Foto: TT

Annons