Fråga psykologen Fråga läkaren Fråga KBT-terapeuten Fråga relationsexperten Fråga träningsexperten

Mamma har klimakteriesymtom – borde hon sluta med p-spruta?

28 jun, 2025
Mor och dotter som sitter på altanen och diskuterar.
Finns det en risk att preventivmedel maskerar klimakteriet? Det undrar "Gabriella" vars mamma har symtom som tyder på klimakteriet, men inte vill kännas vid övergången. Läkaren Christina Lundell ger råd.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Kvinnans livsfaser – från födsel till menopausBrand logo
Kvinnans livsfaser – från födsel till menopaus

Min mamma är 55 år gammal och har i ett årtionde använt p-spruta, depo-provera, som gör att hennes mens helt uteblir. Det har väckt frågan hos mig kring om det här kan maskera klimakteriet och hennes övergång till menopaus?

Jag har börjat reagera eftersom hon får korta värme- och frossattacker, fått väldigt torr hud, sömnproblem och mycket lättare blir irriterad nuförtiden. När jag tar upp mina funderingar med henne menar hon själv bara att det är för tidigt för att det skulle kunna vara klimakteriet.

Är det värt att hon kollar upp detta för att veta om hon verkligen behöver sprutan fortfarande, eller spelar det ingen roll så länge hon tycker att hon mår bra av den?

/Gabriella, 32 år.

Christina Lundell

  • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
  • Vid sidan av sitt vanliga arbete som ST-läkare i allmänmedicin på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.
Annons

Läkaren Christina Lundell svarar: ”Ta en sak i taget så inte chocken för självbilden blir för stor”

Vad omtänksamt av dig att ta upp frågan med henne. Det låter som att din mamma är i klimakteriet. Värmevallningar, sömnsvårigheter och humörpåverkan är några vanliga symtom. Genomsnittsåldern för klimakteriet hos kvinnor i Sverige är 51 år, så hon har passerat den gränsen med god marginal.

Blödningsfrihet är som du själv skriver vanligt när man använder gulkroppshormoner i högdos, vilket gör det svårare för henne att veta om hennes menscykel har upphört.

Din huvudfråga rör om hon har rätt preventivmedel utifrån sin ålder. Mitt spontana svar är: “nej”. Det börjar bli dags för din mamma att sluta med sin p-spruta. Jag blir lite förvånad över att inte frågan kommit upp när hon bett om receptförnyelse.

För kvinnor som väljer en sådan behandling brukar man försöka glesa ut behandlingen efter 45-årsåldern eftersom många då klarar sig med en lägre dos.

8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göraBrand logo
8 vanliga klimakteriebesvär och vad du kan göra

Man kan också byta behandling till exempelvis hormonspiral eller mellanpiller (exempelvis slinda) om hon har behov av preventivmedel. Det går alldeles utmärkt att kombinera dem med exempelvis östrogenplåster eller spray om hon skulle vilja ha det mot hormonbristsymptom.

Annons

Om din mamma har en underliggande menscykel kvar skulle mensen potentiellt kunna återkomma när hon slutar med p-sprutan, men utifrån hennes ålder och att hon har klimakteriesymtom som vallningar och sömnstörningar är det osannolikt.

Vill hon vara på säkra sidan vad gäller sin fruktsamhet kan hon komplettera med ett prov på menscykelns styrhormon FSH (follikelstimulerande hormon). Det säljs som egentester på Apoteket. Det är inte indikerat för vården att ta provet med tanke på att hennes ålder och symtom ger en tydlig bild. För den som fortfarande har mensblödningar är svaret svårtolkat eftersom halterna svänger under menscykeln, men för den som varit utan mens en längre tid kan resultatet ge vägledning om man tycker att det är värt den pengen.

Lycka till med samtalet. Nästa fråga blir kanske om din mamma behöver behandling för sina klimakteriebesvär, men ta en sak i taget så att inte chocken för självbilden blir för stor.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
  • Ulrika Sjöberg, auktoriserad sexolog, legitimerad barnmorska, KBT/ ACT terapeut steg 1 och parterapeut. Driver onlinemottagningen Actig.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.


Foto: Shutterstock/TT

Annons