Artikeln innehåller reklamlänkar
SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

8 saker du har fått höra om mens – men vad är egentligen sant?

24 mar, 2018 
AvHanna Carlsson
Kan du och din väninna synka era menscyklar? Kan man lukta till sig när någon har mens? Det är dags att reda ut myterna kring mens – en gång för alla!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

1. Man går upp i vikt under mensen

Sant! Man kan gå upp lite i vikt. Men detta händer oftast veckan före mens och inte under själva mensen. Mensen i sig gör inte att man går upp i vikt, men man kan svullna upp lite före och dra på sig vätska. Det handlar i grund och botten om hormoner.

2. Din menscykel kan synka med kvinnor i din närhet

Sant! Din mens kan synkas med kvinnorna i din närhet. Detta händer genom att man utsöndrar feromoner. Andra kan uppfatta dessa feromoner genom lukt. Näsan i sin tur skickar då signaler till hjärnan. Och efter ett par månader med tät kontakt kan detta leda till att era menscyklar samspelar.

3. Det är farligt att inte ha mens

Falskt! Man kan använda vissa preventivmedel som gör att man inte har mens, till exempel hormonspiral. Det är inte farligt i sig att inte ha mens, men en utebliven sådan kan vara ett tecken på sjukdom, stress eller graviditet. Så det är alltid bra att försöka gå till botten med varför du inte har fått din mens.

Annons

Läs också: Allt du behöver veta om din menscykel (och lite till)

4. När man har mens kan man inte bli gravid

Nja! Det beror lite på hur man definerar mens. En mensblödning är den blödningen som kommer två veckor efter ägglossning. Vid mensblödningar är det ovanligt att samtidigt vara gravid. Men man kan även ha andra blödningar under menscykeln, till exempel vid ägglossning. Under sådana blödningar kan man samtidigt vara gravid. Det är svårt att skilja på de olika blödningarna så är man osäker kan det vara bra att köpa ett graviditetstest.

5. Man kan bota endometrios

Falskt! Tråkiga nyheter men tyvärr är sjukdomen kronisk och idag obotlig. När du kommer in i klimakteriet och slutar få mens brukar dock endometriosen vanligtvis försvinna. I de allra grövsta fall går det att operera bort en del av den vävnad som orsakar smärtan.

6. Din vikt kan påverka mensen

Sant! Din vikt påverkar hormonerna i kroppen. Främst gäller det om du är underviktig eller överviktig. Är man underviktig kan hormonproduktionen i kroppen störas vilket påverkar mensen. Vid övervikt är det östrogenet, som produceras i fettet, som påverkar.

Annons

Läs också: 5 konstiga saker som händer i din kropp under mens

7. Man kan veta att någon har mens – på lukten

Sant! Hormoner styr kroppslukten. Du kan därför lukta annorlunda under de olika delarna av menscykeln. Andra kan, omedvetet, uppfatta dessa typer av lukter.

8. Att glömma en tampong i slidan kan vara farligt

Sant! Att glömma tampongen i slidan kan leda till en infektion. Om trådarna kryper upp så är det heller inte lätt att känna om man har en tampong i. Slidan är ganska lång och veckad, så det kan gömma sig en tampong högt upp utan att man själv eller ens partner märker det. Så det gäller att ha koll!

Läs också: Yogapositionerna som lindrar mensvärk

Prioritera din mensupplevelse med platsfria menskydd

SYD uppgraderar din mens (och ditt badrumskåp) med ekologiska och snygga mensskydd. Prova deras startkit och få hem en mix av alla produkter – plus snygg förvaringsbox på köpet! ANNONS Klicka här för att komma direkt till kitet.

Klicka på bilden för att läsa mer om SYD och deras produkter.

Källa: Metro och Hälsoliv Bild: IBL

Annons