SömnStressMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Så synkar du din menscykel med vardagen

31 jan, 2021 
AvHannah-Fina Rohrmüller
Womensync vill öka förståelsen för den kvinnliga kroppen och menscykeln. Här ger de dig tipsen så du kan maxa och synka din menscykel med din livsstil.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Womensync: "Så synkar du din menscykel med vardagen"Brand logo
Womensync: "Så synkar du din menscykel med vardagen"

Susanna Moen och Sara Norrbom är grundarna bakom Womensync. De vill öka förståelsen för den kvinnliga kroppen, biologin och menscykeln.

– Vårt mission och allt vi gör bottnar i att vi vill underlätta för kvinnor att må så bra som möjligt, oavsett dag på månaden. Vi vill att kvinnor ska kunna känna kraften i sin kvinnliga biologi och leva i sin fulla kapacitet hela månaden.

Förebygg mensrelaterade besvär

Genom Womensync förmedlar de kunskap, inspiration och praktiska verktyg som ska hjälpa kvinnor att nå sin fulla kapacitet.

– Både för de som har utmaningar kopplat till menscykeln som vill minska och förebygga sina mensrelaterade besvär. Men även för de som brinner för personlig utveckling, som vill förstå sig själva och hur de är cykliska bättre för att kunna få utlopp för allt de redan är och har. Både i relationer, på arbetet, i träningen och livet i stort.

Susanna fortsätter:

– Det är en naturlig del av vår biologi som vi borde fått lära oss redan som små.

Annons

Hur kan man anpassa livet efter sin cykel?

– Det största och viktigaste steget är att bli medveten om vår kvinnliga biologi och hur vi som kvinnor är cykliska. Att vara cyklisk innebär att våra hormoner förändras enligt en månatlig cykel. Männens hormoner å andra sidan följer en dygnscykel vilket gör det mer naturligt för dem att äta, träna, sova och känna på liknande sätt varje dag. För oss kvinnor skiftar könshormonerna under månadens gång, vilket gör det mer naturligt att äta, träna, sova och känna olika beroende på var vi är i vår menscykel och vad vår kropp behöver just då.

Vilka verktyg behöver man?

– Verktygen finns i vår vardag. Vi har för enkelhetens skull delat upp livsstilen i fyra kategorier: näring, fysisk aktivitet, återhämtning och miljö.

Susanna Moen och Sara Norrbom är grundarna av Womensync.

Så mår du så bra som möjligt under menscykeln

  1. Kom ihåg att vi är cykliska vilket innebär att vi kommer behöva olika saker beroende på var vi är i vår cykel. Det är helt naturligt att du kan känna ett behov av olika saker under månaden, tillåt dig att känna det. Det finns en otrolig kraft i att lyssna på våra kroppar och lita på vad den signalerar.
  2. Se till att ge dig själv tid till återhämtning och vila. Fråga dig själv vad som får dig att känna ett inre lugn - och gör mer av det. Det kan handla om att gå promenader, måla, meditera eller något annat du älskar. Stress, oavsett om den är fysisk eller mental kan ha en negativ effekt på din kropp och menscykel, därför är det så viktigt att ge dig själv den återhämtning du behöver.
  3. Kom ihåg att du är unik och att det inte finns ett rätt sätt att leva, äta eller träna som passar alla. Lyssna till dig själv och din kropp signalerar - och ge dig själv vad du behöver utifrån det.

Foto: Womensync

Annons