SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Därför får du mensvärk – fast du inte har mens

08 feb, 2019 
Mensvärk utan mens.
Du är sur, uppsvälld, trött och finnig – och har rejäl mensvärk. Men ingen mens? Här är 16 vanliga orsakerna till varför du kan få molvärk och magsmärtor som känns precis som mens – och det kan vara viktigt att kolla upp vilken som gör att just du får ont.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Skottland är först i världen med gratis mensskyddBrand logo
Skottland är först i världen med gratis mensskydd

Det finns faktiskt ganska många anledningar till varför du har mensvärk fast du inte har mens på G. Hormonella förändringar kopplade till menscykeln kan påverka hjärnan på samma sätt som flera andra medicinska tillstånd, och orsaka humörsvängningar, även fast de inte alls är kopplade till vare sig ägglossning eller mens. Dessutom finns det en del fysiologiska avvikelser i livmodern och äggstockarna som kan kännas precis som mensvärk. 

Att mensen kommer oregelbundet då och då är inget att oroa sig över, men om du har molvärk ofta och mensen hoppar över fler än tre månader i rad är det hög tid att kolla upp det. 

Här är 16 orsaker till ”mensvärk” utan mens

1. Utebliven ägglossning

Ibland går kroppen igenom alla PMS-stadierna trots att det faktiskt inte släppts något ägg den här månaden, vilket gör att det känns som mens, men ingen lingonvecka kommer. Ägglossningen uteblir faktiskt vid hela 10-20 procent av alla regelbundna cykler – vilket såklart kan skapa grus i maskineriet för den som försöker bli gravid.

Annons

2. Graviditet

Om du vet att du slarvat med skydd de senaste månaderna bör du definitivt göra ett graviditetstest. Många av de tidiga symtomen vid graviditet är lätta att förväxla med PMS, exempelvis trötthet, ömma bröst, humörsvängningar och molvär.

3. Sköldkörtelbesvär

Sköldkörteln, den lilla fjärilsformade körteln i din hals spelar en viktig roll för många funktioner i din kropp, till exempel ämnesomsättningen och menscykeln. Om sköldkörteln börjar krångla, vilket är otroligt vanligt, kan din menscykel bli oregelbunden.

Men eftersom din sköldkörtel även påverkar hjärnan kan du få humörsvängningar som lätt förväxlas med PMS. Din livmoder kan också ha ställt in sig på mens, trots att ingen ägglossning skett, vilket gör att det inte är ovanligt med mensvärksliknande smärta. Om du samtidigt drabbats av andra symtom på sköldkörtelrubbning, såsom viktpendling, frossa och akut trötthet bör du kolla upp det hos en läkare.

Annons

4. Preventivmedel

Utebliven mens är en vanlig biverkning vid hormonbaserade preventivmedel. Men det är också ganska vanligt att trots det få oregelbundna småblödningar, vilket kan orsaka PMS-liknande symtom fast man inte får ”riktig” mens.

5. Stress

Stress är en förvånansvärt vanlig orsak till utebliven mens. Stress ökar dina kortisol-nivåer, vilket påverkar din hormonella balans, inklusive hormonerna som styr din ägglossning och livmoder. Om du misstänker att stress kan påverka din cykel, är det dags att ta tag i ditt mående.

6.PCOS

PCOS är en ganska vanlig diagnos och upptäcks ofta i samband med svårigheter att bli gravid. PCOS ger många äggblåsor på ena eller båda äggstockarna, vilket kan orsaka smärtor i magen. Det ger dessutom ofta störningar i menscykeln, viktuppgång, nedstämdhet, minskad sexlust och andra tråkiga biverkningar.

7. IBS

IBS – Irritable Bowel Syndrome innebär en överkänslig tarm och förutom förstoppning och diarré är magsmärtor ett av de vanligaste besvären vid IBS.

Annons

8. Äggstockscystor

Varje månad inför ägglossning skapar dina äggstockar cystor, men endast en av dem släpper ifrån sig ett ägg. De andra löser oftast upp sig själva, men ibland blir det vajsing i systemet och de ligger kvar. De flesta cystorna är vätskefyllda och helt ofarliga, men kan ge magsmärtor och behöva behandlas om de inte försvinner av sig själva.

9. Bäckeninflammation

Bäckeninflammation är relativt vanligt och innebär egentligen inflammation i livmodern, äggledarna eller äggstockarna. Den kan orsakas av ett flertal faktorer, men sexuellt överförbara bakterier som exempelvis klamydia är en av de vanligaste orsakerna. Bäckeninflammation kan ge rejäl smärta i nedre delen av magen, bäcken eller höfter. Om inflammationen inte behandlas kan den i värsta fall leda till infertílitet.

Kvinna med magsmärtor
Din magsmärta kan bero på allvarliga orsaker.

10. Urinvägsinfektion

En helt vanlig urinvägsinfektion kan också ge smärtor som påminner om mensvärk. Men den brukar ju även ge sig till känna genom rejält svidande när man kissar så kopplingen är oftast lätt att göra.

Annons

11. Mittelschmerz

Det tyska benämningen Mittelschmerz är ett ovanligt ord för en ganska vanlig åkomma – upp till 20 procent av alla kvinnor i fertil ålder drabbas av PMS-artade symtom mitt emellan menstruationerna. Det är inget farligt och inget man direkt kan göra något åt.

12. Hård träning

Motion är ett av de bästa sätten att lindra PMS, men allt för hård träning kan leda till utebliven mens. När din kropp pressas hårt kan hormonerna börja vackla och PMS-symtom uppstå även fast ingen mens kommer.

13. Vissa sexpositioner

Jepp, visst kan vissa sexpositioner kännas mer än andra. Bakifrån tillåter exempelvis en djupare penetration, vilket kan kännas obehagligt för vissa kvinnor. Missionären är ett skonsammare val om du ofta får känningar.

14. Missfall

Risken för missfall är faktiskt så hög som 25 procent och vid missfall är mensvärksliknande smärta mycket vanligt.

15. Endometrios

Endometrios är mycket vanligt, ungefär var tionde person som har mens har sjukdomen. Vid endometrios växer livmoderslemhinnan utanför livmodern och ett vanligt symtom är stark smärta i samband med mens. Ofta behöver man behandling för att smärtan ska lindras eller försvinna. Endometrios gör det också svårare att bli gravid.

16. Äggstockscancer

En ovanlig sjukdom, med dessvärre med hög dödlighet. En av anledningarna till de dåliga oddsen är att den är svår att upptäcka. Men de vanligaste symtomen är svullen mage, viktminskning, kissnödighet  – och magsmärta.

Källa: Women’s Health, 1177.  Bildkälla: TT

Läs också:

Därför måste vi prata mer om PMS och PMDS: ”Det är ett hån”

Så blir du vän med din PMS – expertens bästa tips

5 konstiga saker som händer i din kropp under mens

Annons