FörkylningHuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig mat

Sheila Arnell: "Vi behöver inte göra mer, vi behöver göra mindre"

25 nov, 2023 
https://image.mabra.com/image-9253920?imageId=9253920&width=1320&height=1320&cropw=100&croph=76.92&x=0&y=0
Emelie Isacsson
Sheila Arnell sitter vid havet och blundar
Yoga- och meditations läraren Sheila Arnell är ny bloggare på MåBra! Hon ser vintern som en fin tid till uppladdning och uppmanar oss alla till "icke-görande".
Annons

När Sheila Arnell för ungefär sju år sedan hittade till yogan fann hon styrka i både kropp och sinne. På sina sociala konton och sin nya blogg på MåBra utmanar hon oss att sakta ner, öva på medveten närvaro och att vara snälla mot oss själva.

– Jag vill kommunicera ett lagom vettigt sätt att förhålla sig till hälsa. Det måste inte vara allt eller inget. Jag vill uppmuntra till ett mer njutbart liv – ett liv där du känner att du lever i stället för att bara åka med i något som lever åt dig, säger hon.

5 livsfrågor som gör dig friskareBrand logo
5 livsfrågor som gör dig friskare

Men vad ska vi göra när livet går som på autopilot? Sheila Arnell uppmuntrar till att ta små pauser och att lyssna inåt.

– Kanske kan du göra en andningsövning, eller bara lägga dig på soffan och göra ingenting. Ge dig tid till icke-görande! Vi behöver inte göra mer, vi behöver göra mindre. Ur ett kvinnohälsoperspektiv tycker jag att du ska börja tracka din menscykel.

Annons

Nyligen kom hennes bok De inre årstiderna som innehåller råd och övningar för att stärka just den hormonella hälsan.

– Jag har lärt mig mycket på ämnet eftersom att jag har haft så himla mycket problem med min egen menscykel. Jag har insett att min cykel är en direkt spegling av min hälsa. Om jag stressar mycket eller har haft en tuff period blir menscykeln längre, mer smärtsam och jag får mer PMS-besvär.

Sheila Arnell står mot beige vägg

Vad gör du för att stressa ner?

– Jag brukar lägga mig med benen upp mot väggen. Jag sätter på en riktigt bra låt och blundar en liten stund. Det blir som en återställning för mig. Om inte det fungerar så brukar jag ta en lång promenad eller försöka springa lite grann utan telefon. Eller så gråter jag jättemycket med en kompis.

Annons

När du behöver pepp, vad gör du då?

– Då brukar jag antingen göra en meditationsövning som heter shaking, där man skakar hela kroppen, eller så fuldansar jag till en Disneylåt eller en riktigt poppig Spice girls-låt. Det funkar så bra.

Hur skulle du beskriva dig som person?

– Jag har väldigt hög energi, är ofta glad, social och positivt lagd. Jag är väldigt styrd av att göra det som känns bra för mig just nu och jag har lätt för att förändra och ompröva. Jag har precis gått från att vara vegetarian och vegan i nio år till att börja äta kött, för jag anser att min kropp mår bra av det just nu.

Vad satsar du på i vinter?

– För något år sedan läste jag en bok som heter Wintering, Övervintring på svenska, och den har förändrat hela mitt sätt att se på vintern. Jag ser den som en extremt fin tid av uppladdning, omsorg, värme, familjemiddagar och en möjlighet att fokusera på mina intressen. Jag ska äta varm mat och göra saker lite långsammare. Tempot är naturligt lägre på vintern och det är så himla skonsamt.

Här hittar du Sheila Arnell

Blogg: sheilaarnell.mabra.com

Instagram: sheilaarnell & about_yoga

Foto: Emma Tüll

Annons