Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

Hur stor är risken att jag blir gravid som 48-åring? Läkaren svarar

14 sep, 2023 
Kvinna tittar på graviditetstest som hon håller i handen
Läsaren har tagit ut sin kopparspiral och undrar hur stor risken är att hon blir gravid som 48-åring. Läkaren Christina Lundell svarar och ger råd om preventivmetoder.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Fråga: Hur stor är risken att jag blir gravid som 48-åring? Jag har tagit ut min kopparspiral på grund av att jag tyckte att den gjorde ont. Jag lever i en stabil relation, vi har ett regelbundet sexliv och just nu har vi ingen säker preventivmetod, jag vill inte börja stoppa i mig hormoner. Vi har någorlunda koll på ”osäkra perioder”.

Min mens har inte förändrats särskilt mycket och jag blöder fortfarande ganska regelbundet, även om mensen kan komma några dagar tidigare eller senare ibland. Med detta sagt, med tanke på minskat antal ägg och allt, hur stor är sannolikheten att jag skulle bli gravid i denna ändå ganska mogna ålder? /Lisen

Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finnsBrand logo
Allt du behöver veta om vilka preventivmedel som finns

Läkaren Christina Lundell svarar: "Mindre tillförlitligt"

Tack för en intressant fråga.

Det korta svaret är att om du inte vill bli gravid är det klokt att använda preventivmedel så länge du har mens. Med tanke på att du blöder ganska regelbundet har du sannolikt ägglossning och om du har ägglossning kan det ske en befruktning.

Annons

Christina Lundell

 • Christina Lundell är legitimerad läkare som svarar på medicinska frågor från våra läsare.
 • Vid sidan av sitt vanliga arbete som leg. läkare på en vårdcentral i Bromma forskar Christina om kvinnohälsa vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Rent statistiskt sjunker sannolikheten för att bli gravid visserligen med ökande ålder, men nu är du och din man inte pinnar i en statistisk modell över sannolikheter utan individer.

På 1800-talet var tolv procent av barnaföderskorna över 40 år, i dag är det betydligt färre, vilket brukar förklaras av tillgång till preventivmedel.

Den metod ni använder i dag, med säkra perioder, är också uppbyggd av statistiska sannolikheter och kräver en regelbunden mens för att vara tillförlitlig.

Med ökande ålder är det lite svårare att lita på en app, ägglossningen inträffar 14 dagar före nästa mens och har du börjat få oregelbundna inslag i din menscykel är det mindre tillförlitligt.

Kanske finns det andra metoder som skulle kunna passa er bättre? Många i din ålder väljer att sätta in hormonspiral. De innehåller visserligen en liten mängd gulkroppshormon (gestagen) vilket främst ger en lokalverkande effekt, men de flesta kvinnor brukar tycka att det fungerar bra.

Vill du vara helt hormonfri och inte tycker att barriärskydd som kondom känns rimligt, finns det ett annat alternativ: att din partner steriliserar sig. Vasektomi är ett litet, enkelt och vanligt ingrepp för män som känner sig färdiga med barnalstrandet.

Annons

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din fråga till.

MåBra:s experter:

 • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
 • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
 • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
 • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
 • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
 • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
 • Jenny Åsenlund, coach och beteendevetare.
 • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT/Shutterstock

Annons