HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Nya corona-symtomet som drabbar kvinnor

16 dec, 2020 
kvinna håller sig för magen
Kvinnor med långtids-covid kan få problem med sin menscykel, rapporterar amerikanska gynekologer. Här är anledningen.
Annons
2020 - året då världen förändradesBrand logo
2020 - året då världen förändrades

Kvinnor som drabbats av covid-19 med segdragna symtom kan även få problem med sin mens. Oregelbunden mens, värre PMS, kraftigare blödningar, blödningar med mer levrat blod och en mens som uteblir i månader – det är bara några av symtomen som rapporterats vid långtids-covid. Det uppger amerikanska gynekologer. Samma sak visar en kinesisk studie: där uppger 25 procent av de drabbade kvinnorna att deras menstruationer förändrades när de fick covid-19.

Coronaviruset attackerar inre organ

Anledningen till att covid-19 kan orsaka menstruationsrubbningar är bland annat den stress man kan känna när man blir sjuk. När man är stressad ändras det hormonella signalsystem som hjärnan använder för att ”prata” med äggstockarna. Man vet sedan tidigare att jobbiga livshändelser, kronisk sjukdom och posttraumatisk stress, ptsd, kan störa menscykeln.

En annan förklaring är att själva coronaviruset på något sätt attackerar äggstockarna på samma sätt som den attackerar andra organ, lungorna till exempel. Coronaviruset är också känt för att orsaka blodproppar.

Annons

I den kinesiska studien uppgav kvinnorna främst att de fick kraftigare blödningar eller längre menstruationer. Samtliga kvinnor i studien vårdades på sjukhus för sin covid-19. Forskare menar att det framförallt är svår och långvarig covid-19 som kan ge rubbningar i menscykeln.

Då ska man söka gynekolog

När man tillfrisknar från covid-19 brukar mensen snabbt återgå till det normala, visar studien. Det finns inget som tyder på att det skulle påverka fertiliteten på längre sikt.

Enligt gynekologer är det inte farligt att mensen försvinner eller förändras en månad eller två. Men har man mer långvariga rubbningar än så, ska de kollas upp. Ibland kan menstruationsrubbningar nämligen orsakas av anemi och sköldkörtelsjukdom.

Foto: TT

Läs mer:

Positiva siffrorna: Vårdtiden för coronapatienter har halverats

Kravet: Lärare ska få förtur till coronavaccinet

Virusexpertens svar om coronavaccin: "Det är farligare att inte ta det"

Annons