Så kan lightläsk hjälpa dig mot mensvärken

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev

Att du ska äta varierat och näringsriktigt vet du nog redan – men ibland kan det behövas något lite extra, som varken är vitaminer, mineraler eller protein.

Ett sånt tillfälle är kring lingonveckan, då många drabbas av kramper, svullnad och ömhet. Det finns teer och även choklad som sägs lindra menssmärtorna, liksom att dricka mycket vatten och äta bananer, lax och kål.

Läs också: 5 tips för att lindra mensvärk på ett ekosmart sätt

Men visste du att ett glas lightläsk också kan vara till hjälp? Lightprodukter har fått dåligt rykte efter studier som visat att de kan göra en hungrigare och öka risken för vissa sjukdomar. De flesta av dessa har dock varit små studier och riskerna ännu mindre. Läs mer om sanningen om sötningsmedlen här!

Hur som helst så kan faktiskt en burk cola light lindra smärtorna för den med mensvärk – och det är tack vare sötningsmedlet aspartam.

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Aspartam innehåller en aminosyra som heter fenylalanin, vilket kan minska smärta och kramper. Fenylalanin finns även i de flesta proteinrika livsmedel, men särskilt i mejeriprodukter, avokado, baljväxter, nötter, frön, fågel, fisk och skaldjur – om du hellre skippar läsken!

Att se till att få i sig tillräckligt med magnesium kan också vara ett tips mot kramp. Magnesium hittar du i bland annat nötter och frön, gurkmeja, nypon, kött och fisk.

Läs också: Magnesium – så vet du om du har magnesiumbrist

Källa: Mitt kök, Wikipedia, Bustle Foto: IBL

Redaktionens tips
Dela på: