SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Så kan lightläsk hjälpa dig mot mensvärken

03 nov, 2017 
Att en burk lightläsk skulle kunna göra kroppen något gott kanske kommer som en nyhet – men för dig med svår mensvärk kan det vara en god sådan!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att du ska äta varierat och näringsriktigt vet du nog redan – men ibland kan det behövas något lite extra, som varken är vitaminer, mineraler eller protein.

Ett sånt tillfälle är kring lingonveckan, då många drabbas av kramper, svullnad och ömhet. Det finns teer och även choklad som sägs lindra menssmärtorna, liksom att dricka mycket vatten och äta bananer, lax och kål.

Läs också: 5 tips för att lindra mensvärk på ett ekosmart sätt

Men visste du att ett glas lightläsk också kan vara till hjälp? Lightprodukter har fått dåligt rykte efter studier som visat att de kan göra en hungrigare och öka risken för vissa sjukdomar. De flesta av dessa har dock varit små studier och riskerna ännu mindre. Läs mer om sanningen om sötningsmedlen här!

Hur som helst så kan faktiskt en burk cola light lindra smärtorna för den med mensvärk – och det är tack vare sötningsmedlet aspartam.

Läs också: Yogapositionerna som lindrar din mensvärk

Annons

Aspartam innehåller en aminosyra som heter fenylalanin, vilket kan minska smärta och kramper. Fenylalanin finns även i de flesta proteinrika livsmedel, men särskilt i mejeriprodukter, avokado, baljväxter, nötter, frön, fågel, fisk och skaldjur – om du hellre skippar läsken!

Att se till att få i sig tillräckligt med magnesium kan också vara ett tips mot kramp. Magnesium hittar du i bland annat nötter och frön, gurkmeja, nypon, kött och fisk.

Läs också: Magnesium – så vet du om du har magnesiumbrist

Källa: Mitt kök, Wikipedia, Bustle Foto: IBL

Annons