Vill du lära dig om symtom och behandlingar av demenssjukdomar? Demens kan även drabba unga och då är det viktigt att få diagnos snabbt. Läs om vaskulär demens och Lewykroppsdemens med mer hos MåBra.
Mamma kommer du att glömma oss nu? Den frågan fick Ulrika Harmsens av sin dotter när hon berättade att hon drabbats av den obotliga sjukdomen Alzheimer.– Jag minns att jag blev helt kall och inte visste vad jag skulle svara, berättar Ulrika för MåBra.
Hon är orolig för sin åldrande mamma som börjat glömma saker. Hur ska man tänka och vad kan man göra när ens gamla släkting beter sig förvirrat? Maria Jacqueline Bratt är socionom och familjerättsexpert och svarar så här.
Cecilias man Marcus drabbades av demens, bara 48 år gammal. På kort tid förvandlades han till ett bångstyrigt barn.– På ett sätt är jag glad att det gick så fort för honom, för han hade hatat vad han blev mot slutet.Här berättar hon om "väntesorgen" och om livet som anhörig till någon som bor hemma med grav demens.
En mamma i 81-årsåldern oroar sig mycket för ett ryggmärgsprov som ska ske i samband med en demensutredning. Nu undrar dottern hur undersökningen går till så att hon kan lugna sin mamma. Så här svarar läkaren Michael Seipel.
Hon har börjat glömma vanliga saker hon ska göra i hemmet och i samtal med andra har hon svårt att hänga med. Nu frågar hon läkare Michael Seipel om det kan vara tecken på en begynnande demenssjukdom? Så här svarar han.
Risken att drabbas av demenssjukdomar har minskat kraftigt på befolkningsnivå under de senaste årtiondena, visar forskning från Göteborgs universitet.– Livsstilsfaktorer är väldigt betydelsefulla för hjärnhälsan, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker.
Vi är nog många som fasar för att en dag drabbas av en demenssjukdom, eller att en anhörig ska insjukna. Men det finns ingen mening med att oroa sig utan att veta och även med en diagnos går det att leva ett bra liv.– Jag önskar att vi kunde få bort stigmatiseringen av de här sjukdomarna, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker.
En viss minnesförsämring upplever de allra flesta i takt med att de blir äldre. Hur vet man då om glömskan är sjuklig eller helt normal? Här är varningstecknen att hålla koll på. – Var lika rädd om din hjärnhälsa som din övriga hälsa, säger Wilhelmina Hoffman, geriatriker.
En del forskare drömmer om vaccinet. Andra hoppas på att medicinskt hitta själva bromsen. Och många lyfter den skyddande livsstilens potential. Någon bot finns ännu inte – men en hel del du kan göra för att skjuta på demensen!
Har du själv syskon är du säkert van att heta halva familjens namn när dina föräldrar pratar med dig. Som förvirrad flerbarnsmamma har vår chefredaktör hamnat i samma sits. Här får hon veta varför och anledningen är helt bedårande!
Demens beskrivs som en tickande folkhälsobomb. Men antalet som insjuknar minskar faktiskt. Anledningen? Vi lever allt sundare. ”Det här bevisar att demens går att förebygga”, säger professor Miia Kivipelto. Här är fem livsstilsförändringar som minskar risken.
Vi hör allt mer om en demensepidemin, samtidigt har demens minskat under senare år. Men man har också hittat nya riskfaktorer som kan leda till demens.
De fann varann mitt i livet och var kärare än någonsin förr. Var det ens möjligt att vara så lycklig – något dåligt måste väl hända? Så blev det. Frank blev sjuk och Alzheimers sjukdom krossade hans och Annis framtidsplaner.
Att följa sin puls, och vilopuls, kan vara viktigt när det kommer till hälsa. Inte minst för att upptäcka och förebygga sjukdomar. En ny studie visar att det även kan gälla risk för demens.
Forskare har sett en koppling mellan ett visst personlighetsdrag och en ökad risk att drabbas av Alzheimers sjukdom. De såg också att ett annat personlighetsdrag kunde associeras med det motsatta – en mindre risk att drabbas.
Samtidigt som Nina Gunke fick veta att hon drabbats av alzheimers fick hon ännu ett ödesbesked.Hon får inte längre köra bil.”Det är en jättesorg”, säger skådespelaren nu.
För ett år sedan fick Nina Gunke veta att hon drabbats av alzheimers. Härom veckan berättade hon öppet om sin sjukdom på tv. Nu berättar hon om makens stöd under den tuffa perioden.
Vi är nog många som önskar leva länge och väl. Till exempel undviker man ju gärna demenssjukdomar. Enligt forskning så är det faktiskt möjligt att förebygga just demens om man ser till flera samverkande faktorer. En av dem är kosten.
Preliminära resultat från en stor brittisk studie visar ett starkt samband mellan hörsel och demens. Risken att utveckla demens kan enligt studien öka med upp till 91 procent om man har svårt att uppfatta tal i bullriga miljöer.
Antalet äldre i världen blir fler och fler och i och med det ökar också antalet demenssjuka. För att spara både resurser och lidande testas nu en app som ska hjälpa till att upptäcka tidiga tecken på demens.
Glömmer du både ord och nycklar och tänker att du nog håller på att bli dement? I själva verket kanske du är deprimerad – eller bara trött. För symtomen kan vara förvillande lika.
Forskare har upptäckt att Alzheimers är fyra sjukdomar i en. Alzheimers har olika undergrupper som alla ger olika symtom – och som kan svara olika på mediciner.
Sömnbrist kan påverka hjärnan negativt och öka risken för sjukdom. Det gäller bland annat demens, visar en ny studie. Så här mycket behöver du sova för att minska risken!
Var la jag bilnycklarna? Skulle vi ses på onsdag eller torsdag? Tycker du att du glömmer för mycket? Så här vet du om du behöver vara orolig på riktigt.
Klippet på den före detta prima ballerinan har blivit en viral succé! När alzheimers patienten Marta Gonzalez upptäcker att hon minns de klassiska stegen till Tsjajkovskijs svansjön kan man se hur hon förvandlas och drömmer sig tillbaka.
Forskare har upptäckt tre nya riskfaktorer för demens. Sammanlagt finns nu tolv faktorer som ökar risken att drabbas – och flera av dem kan man påverka själv!
Att kallbada är en hälsotrend som verkligen ligger i tiden. Nu visar ny forskning att ett kallt dopp även kan försvara hjärnan mot demens och andra degenerativa sjukdomar.
Det finns en rad orsaker till att minnet sviktar – och det beror långt ifrån alltid på demens. Även vitaminbrist och infektionssjukdomar kan ge liknande symtom. Vi listar åkommorna som felaktigt kan misstas för demens.
Demens är inte bara en sjukdom, utan ett 100-tal vitt skilda tillstånd. Symtomen kan därför skilja sig åt en hel del. Här är de vanligaste demenssjukdomarna och symtomen du bör känna till!
En ny bromsmedicin mot Alzheimer testas nu i flera länder, bland annat i Sverige. Läkemedlet ges en gång i månaden med spruta eller dropp och gör att sjukdomen utvecklas långsammare.
Sjukdomar som alzheimers, MS och schizofreni syns i dina ögon – långt innan de bryter ut. Tack vare ny teknik kan man ställa diagnos med ögonscanning – och sätta in förebyggande behandling i tid!
Visst kan du fortfarande prata med din demenssjuka vän eller förälder. Du behöver bara lära dig deras språk. För bakom de virriga orden finns känslorna kvar – och dem kan du nå. Här ger experten sina bästa tips.
Oroar du dig för att drabbas av alzheimers eller någon annan demenssjukdom? Det här ska du äta för att skydda hjärnan – och så mycket behöver du få i dig!
Glömt var du parkerade bilen igen? Lugn. Det behöver inte betyda att du har blivit dement. Det finns flera andra tillstånd som kan få minnet att svika – här är några av de vanligaste!
Visst är det härligt att hänga med kompisar, men visste du att de också minskar risken för att du ska drabbas av demens? Ny brittisk forskning visar att socialt umgänge kan kapa demensrisken rejält.
Det finns ingen medicin som botar demens – det bästa du kan göra är att minska risken med hjälp av en sund livsstil. Forskare har nu sett att fem vanor har extra stor inverkan på risken att drabbas av demenssjukdom.
Det började med yrsel och andra kroppsliga symtom, fortsatte med problem att minnas och slutade med en demensutredning. I dag är Marie Hedman på god väg tillbaka…
Att elda i öppna spisen må verka klimatsmart och ha mysfaktor – men för din hjärna kan det vara farligare än du tror. Forskare jämför vedeldning med avgaserna i en storstad.
Kvinnor med god kondition löper 90 procent mindre risk att drabbas av demens. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin som publicerats i tidskriften Neurology.
Att skallskador och demens har ett samband är känt sedan tidigare. Nu har forskare i Umeå hittat bevis för att risken att insjukna finns kvar även 30 år efter skadetillfället.
Kan man skåla sig till en friskare hjärna? Nja. Men enligt en ny studie kan måttliga mängder alkohol hjälpa hjärnan att minska inflammationer och toxiner som är kopplade till demens.
Att äta för mycket salt är inte bara dåligt för hjärtat – hjärnan kan ta stryk också, visar en ny studie. Möss som fick en salt kost under en längre period blev dementa.
Gröna bladgrönsaker är supernyttiga – det vet vi. Men visste du att de kan hålla dig klar i knoppen längre? Enligt en ny studie är skillnaden i minne stor mellan de som äter sina grönsaker och de som inte gör det.
Grattis kaffeälskare! Forskning har kommit fram till att det finns flera positiva hälsoeffekter med att dricka kaffe. Det gyllene antalet är tre koppar om dagen, enligt den nya studien.
Inom ett par år kan det finnas ett vaccin som hindrar Alzheimers sjukdom från att fortsätta utvecklas i hjärnan. "Efter flera misslyckanden verkar vi vara på rätt väg", säger Lars Lannfelt, professor i geriatrik vid Uppsala universitet i ett pressmeddelande.
Ett starkt hjärta kan ge ett bättre minne. Det konstaterar amerikanske forskare i en studie om hur blodflödet påverkar hjärnan. "Ännu ett bevis på att det som är bra för hjärtat även är bra för hjärnan", kommenterar Dr David Reynolds i brittiska Express.
Grattis alla sambos – din partner kan skydda dig mot demens, visar forskning. Och förlorar du din älskade gör du bäst i att snabbt gå vidare. "Skaffa en ny partner så fort du har hämtat dig", säger Krister Håkansson, lektor i psykologi, i podden "Snillen Stimulerar".
Magdalena Anderssons pappa Göran fick Alzheimers sjukdom 1992, bara 56 år gammal. Tio år senare hade sjukdomen tagit hans liv. ”Det är en väldigt speciell känsla att sakna en person som fortfarande lever”, säger hon om pappans sjukdomstid.
Sofia Petersson var bara 15 år när hennes pappa fick sin Alzheimerdiagnos, sin egen fick hon vid 39. Nu hoppas hon kunna rädda sina barn. ”För mig är det redan kört”, säger hon.
Alzheimers sjukdom är en av de absolut vanligaste demenssjukdomarna i världen, men ännu är det inte helt klarlagt vad som orsakar den och det finns inget botemedel. Här är elva snabba fakta om en av våra vanligaste folksjukdomar.
Demens och alzheimers kopplas ofta ihop med ålderdom. Men många som drabbas är ganska unga, och ofta förväxlas symtomen med bland annat depression. Här är tecknen du ska vara uppmärksam på, och som visar när det är dags att söka hjälp.