Fråga läkaren Smärta och värk Sköldkörteln Högt blodtryck Klimakteriet Täta bröst Om MåBra

Så pratar du med någon som har alzheimer

02 jan, 2020
Hur pratar man med någon som har alzheimer?
Ett samtal med någon som har alzheimer kan vara svårt och påfrestande. Här är expertens tips!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det går inte att gräla med någon som har alzheimer, och jag tror inte någon har lyckats vinna en argumentation där motparten är drabbad av sjukdomen, det säger Ruth Drew som är ansvarig för amerikanska Alzheimer’s Association i en artikel i New York Times.

Drew har mångårig erfarenhet från geriatrisk sjukvård och har själv haft anhöriga som drabbats av sjukdomen. Hennes egen morfar levde länge med alzheimer och hon berättar att han ofta steg upp mitt i natten, fast övertygad om att det var morgon. ”Det var lönlöst att visa honom vad klockan egentligen var, eller hur mörkt det var utomhus. Allt du vet om övertalning och logik får du lägga på hyllan när du pratar med någon som är dement”, säger hon.

Så pratar du med någon som har alzheimer

Ha tålamod, var lugn och var snäll, tipsar Drew. Det går inte att förutse hur sjukdomen påverkat personen du har framför dig. Personlighetsförändring hör till sjukdomsbilden, där en inåtvänd person kan bli extremt pratsam, en far kan glömma bort sina barn och en tidigare pryd person kan helt plötsligt bli vulgär. Idag har Ruth Drews egen far drabbats av Alzheimer och i artikeln berättar hon hur han kan underhålla omgivningen med roliga skämt – men inte minnas hur han ska ta sig hem.

Annons

Ha ögonkontakt och ta alltid kontakt framifrån. Det är viktigt att personen ser dig innan du börjar prata, etablera kontakt först och säg ditt namn för att skapa trygghet. ”Behandla personen med den respekt som någon som levt ett helt liv faktiskt förtjänar”, tipsar Drew.

Tala långsamt. Alzheimer gör att hjärnan arbetar långsammare. Så tala tydligt och långsamt och använd kroppsspråket. Drew tar en fikastund som exempel, istället för att prata om en kaffepaus – duka fram koppar och ställ fram en kanna och peka sedan mot bordet och visa att det bjuds på kaffe.

Mer än bara ord

Det är inte ovanligt att språket helt försvinner hos patienter som drabbats av alzheimer. Drew påminner om att anhöriga kan stärka sina band till den som är sjuk på andra sätt. Att röra vid varandra, spela musik eller ta en promenad tillsammans är viktiga sätt att fortsätta känna närhet för båda parter. ”Jag rakar till exempel min pappas ansikte, det är något vi båda tycker om. Där behövs inga ord”, avslutar hon.

Annons

Vad är alzheimer?

I Sverige lever över 100 000 personer med alzheimer. Det är den absolut vanligaste demenssjukdomen och står för cirka 70 procent av all demens. Sjukdomen kännetecknas av onormala proteininlagringar i hjärnan som gör att hjärncellerna till slut förtvinar och dör. Vid alzheimer brukar minnet drabbas hårt. Man brukar framförallt har svårt att minnas saker som inträffat nyligen. Även språket och förmågan att kommunicera påverkas negativt.

Läs mer: 

Ny studie: De här 5 vanorna minskar risken för demens

Forskare: Det kan finnas 6 typer av alzheimers

5 tecken på tidig demens – så upptäcker du dem

Annons