HuskurerOnt i magenTarmproblemBenskörhetKlimakterietNyttig matPollenallergi

Känner du dig yngre än din ålder? Det är bra för hälsan!

05 sep, 2018 
AvAnaïs González Cruz
Genom att känna dig ung kan du också hålla dig ung!
Ja, ibland är åldern bara en siffra. Nu visar forskning att du faktiskt förbättrar din hälsa genom att ha ett ungt sinne.
Annons

Att ”vara vuxen” innebar en hel del när du var liten. Kanske föreställde du dig ett liv med villa, Volvo och vovve redan vid 20 års ålder? Men verkligheten blev nog lite annorlunda. Förmodligen inkluderade den snarare höga studielån och andrahandskontrakt än något slags villaliv i det tidiga ”vuxenlivet”.

Känslan av att fortfarande vara en tonåring hänger ofta kvar ett tag hos många vuxna – och det kan faktiskt vara en bra grej. En ny amerikansk studie kan nu bevisa att de som känner sig yngre än sin egentliga ålder till och med har bättre hälsa.

I studien intervjuades personer från 59 år om hur de upplevde sin egen ålder och resultaten visade att denna ”subjektiva åldersuppfattning” påverkar hur våra hjärnor åldras. Deltagarna som ansåg att de hade ett ungt sinne uppvisade nämligen färre tecken på demens och andra neurologiska nedsättningar.

Att känna dig äldre än du är kan däremot påverka hälsan negativt, eftersom det till exempel kan göra dig mindre aktiv.

– Då kan det vara dags att se över dina vanor och din livsstil, säger Jeanyung Chey, en av forskarna bakom studien, enligt Science Daily.

 

Läs också:

Ny metod avslöjar din verkliga ålder

Forskare: Vid den här åldern är du som lyckligast

8 saker som hjälper till att förebygga demens

Foto: IBL//Shutterstock

Artikeln publicerades först på ELLE.

 

Annons