SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Ljudets läkande kraft – så påverkas kroppen av musik

05 jun, 2024 
Emelie Isacsson
Kvinna ligger på soffan och lyssnar på musik i hörlurar
Musik slår an en ton i oss och kan få oss att spira eller högljutt hulka. Men musik kan också främja inlärning, läkning och lindra smärta. Professor Eva Bojner Horwitz berättar hur ljud kan ge vår hälsa en tonartshöjning.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Många av oss använder musik för att förändra sinnesstämningen – vi sätter på lugna klockspelstoner när vi gör yoga hemma på vardagsrumsgolvet och promenerar hem från jobbet på fredagseftermiddagen till en peppig nostalgilåt. Vi kan reglera kroppens olika signalsystem med hjälp av musik som vi gillar.

– Vi kan aktivera olika medvetandetillstånd, till exempel kan vi höja vår vakenhetsgrad och få ökad energi om vi på gymmet väljer musik som vi upplever energihöjande. Vi kan alltså kalibrera olika tillstånd, det vill säga både minska och öka aktivitetsgraden och därmed hjärtaktiviteten, om vi själva får välja musiken, säger Eva Bojner Horwitz, professor i musik och hälsa på Kungliga Musikhögskolan och forskare vid Karolinska Institutet.

Musik kan väcka liv i minnet

Musik har också en direkt väg in till våra innersta känslor.

– När vi lyssnar på musik så väcker du en del av hjärnan som är väldigt direkt i sin respons till amygdala, som ligger djupt nere i hjärnan och som aktiverar lagrade känslor, förklarar Eva Bojner Horwitz.

Annons

Eftersom musik påverkar kroppen på så många sätt, kan det också användas i behandlande syfte.

– Musik berör alla delar av kroppen. Allt ljud penetrerar ju kroppen på olika sätt. Att lyssna på och skapa musik engagerar hela hjärnan och kan påverka språkliga förmågor, utveckling och inlärning. Om du börjar få kognitiva svårigheter på grund av demens så kan du använda musik för att väcka liv i minnesfunktioner och slumrande delar av din hjärna.

En äldre och yngre kvinna spelar på piano
Musik kan väcka liv i minnesfunktioner hos demenssjuka.

Snabbare läkning med musik

Musik höjer kroppens måbra-hormoner och minskar stresshormoner, vilket också sätter igång reparativa processer i kroppen – förutsatt att vi gillar musiken som når våra öron, i annat fall kan effekterna bli de motsatta.

– Forskare har bland annat tittat på vad som händer när man får vakna upp till egenvald musik efter ett operativt ingrepp, till exempel hjärtkirurgi. Det har visat sig att musiken stimulerar lugn och ro-hormonerna på ett sätt som gör att vi får en snabbare läkningsgrad. Det finns också en hel del forskning som visar att smärta kan lindras med hjälp av musik, både postoperativt och preoperativt.

Brown noise och pink noise – så kan det hjälpa dig att sova bättreBrand logo
Brown noise och pink noise – så kan det hjälpa dig att sova bättre

Kan lindra ångest och oro

Inte minst kan musik också hjälpa till att minska oro och ångest.

– Du kan påverka din orosnivå och sänka den genom att använda musik som du tycker om att lyssna till och det gäller vid flera olika typer av oro, bekymmer och depressiva tillstånd. Du kan till exempel grunda dig inför läkar- eller tandläkarbesök och minska smärtupplevelsen under läkarbesöket genom att lyssna på musik.

Annons

Ljud som kan höja hälsan

Musik

Musikterapi är en ­etablerad behandlingsform som syftar till att ­förbättra den emotionella, fysiska, sociala och kommunikativa hälsan, antingen genom att låta en patient lyssna på musik eller genom att vara med och skapa den.

Vitt brus

White noise, vitt brus, beskrivs som bakgrundsbrus och kan maskera andra störande ljud. Det kan bland annat användas som tinnitusbehandling. Vitt brus kan främja sömn och vara avslappnande.

Vibroakustisk terapi

Vibroakustisk behandling är lågfrekventa ljudvågor som ska stimulera olika delar av kroppen, massera cellerna och verka smärtlindrande.

Binaural musik

Binaurala rytmer ska ­lyssnas på genom hörlurar eftersom vissa frekvenser hörs i höger och vissa i vänster hörlur. Det är en form av ljudvågsterapi som sägs påverka hjärnvågorna och kroppen på olika sätt.

Klangmassage/­gongbad

Vibrationerna från klangskålar eller gongar ska öka välbefinnandet och vara stressreducerande. Ljudbad sägs kunna lösa upp blockeringar i kroppen och verka reparerande för nervsystemet.

Naturljud

Regn som faller, valljud, fågelsång eller vågskvalp – naturljud är avslappnande enligt många och kan användas som insomningshjälp.

Naturljud kan verka stressande

Många använder musik som insomningshjälp eller avslappning. Studier har visat att om pulsaktiviteten i musiken ligger under den egna hjärtaktiviteten, så kan musiken få ner hjärtaktiviteten. Ligger musikens pulsaktivitet över hjärtaktiviteten så kan den i stället trigga vår puls. Men vid insomni och sömnstörningar behöver det inte bara vara musik med en lugn rytm som kan bidra till avslappning – även det motsatta kan gälla. I appar som ska främja avkoppling och mindfulness är det också vanligt med klang- eller naturljud.

Annons

– Det är inte alls solklart att sådana ljud funkar för alla, naturljud kan till exempel stressa många. Man måste verkligen ställa personen i främsta ledet: fråga dig själv vad som funkar för att få ned just din pulsaktivitet och vilken musik som får dig att må bra. Lyssna till dina kroppsliga signaler.

White noise som insomningshjälp

White noise, vitt brus, är ett annat ljud som sägs kunna främja sömn och stänga ute störande ljud.

– Vill man stänga ute ljud så kan man använda olika typer av ljudfrekvenser. Det har spridit sig som en löpeld och många påstår att en viss typ av frekvens kan öka koncentration och inlärning och distrahera från oroliga tankar. Men det finns väldigt lite evidens på att det verkligen är så. Det är någonting man får utforska själv och det rekommenderar jag att göra, säger professor Eva Bojner Horwitz.

Foto: TT/Shutterstock, privat

Annons