SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Varning! Giftsvamparna som lätt förväxlas med matsvampar

03 aug, 2020 UPPDATERAD 11 sep, 2023
AvJohanna Bengtsson
AvRosanna Berg
Splitbild: Kvinna med svampkorg och en kantarell
Har du hört talas om den falska kantarellen "narrkantarell"? Om inte så är det hög tid nu, den ska du nämligen hålla dig långt borta från svampkorgen! Här är ytterligare några förväxlingssvampar att se upp för.
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Att ge sig ut och plocka svamp är rogivande, samtidigt som det är både hälsosamt och stärkande med frisk luft och en rejäl promenad. Men om du äter fel svamp, kan utfallet bli otrevligt och allvarligt.

Se upp – här är svamparna som är giftigaBrand logo
Se upp – här är svamparna som är giftiga

Det gäller särskilt noga att akta sig för giftiga svampar som förväxlas med matsvampar. Enligt Peter Hultén, apotekare vid Giftinformationscentralen, är regel nummer ett: Är du osäker på svampen – ät den inte.

Vilka svampar är vanliga att förväxla med matsvampar?

– Grönkremla, andra kremlor och svampar med grönaktiga, beige, gråa, ytor på toppen, de är lika lömsk flugsvamp, som också är en av våra farligaste svampar. Det är absolut ingen nybörjarsvamp att lära sig, och där ska man verkligen vara säker. Det ska man i alla lägen, säger Peter Hultén.

Annons

Några av våra farligaste svampar i Sverige

 • Det är två grupper av svampar som är giftiga: De som innehåller ett gift som heter amatoxin, och de som innehåller ett gift som heter orellanin.

 • Lömsk flugsvamp, vit flugsvamp och gifthätting
  ”Det är våra tre och framför allt vanligaste amatoxininnehållande svampar. De kan orsaka leverskador”.

 • Toppig giftspindelskivling
  ”De som ger njurskador är svampar med orellanin, och det är: Toppig giftspindelskivling framför allt som man är orolig för”.

 • I båda grupperna kommer typiska symtom sent, tidigast efter 8-12 timmar när det gäller amatoxin, och orellanin efter flera dagar.

 • Här finns en guide (på 29 olika språk) över vilka svampar i Sverige du inte ska äta.

  Källa: Peter Hultén, apotekare, Giftinformationscentralen.

Giftig falsk kantarell misstas för kantarell

Falsk kantarell, narrkantarell, brandgul kantarell och brandgul trattskivling. Kärt barn har många namn brukar det heta, men i detta fall ska du hålla dig så långt borta från den falska kantarellen som du kan.

– Det är många som är ute efter kantarellen, den är en riktigt eftertraktad svamp. Men så finns det en förväxlingssvamp som heter narrkantarell som man vissa år kan förväxla väldigt lätt med vanlig kantarell, berättade svampkonsulenten Cicci Hultqvist för Expressen tv i fjol.

Dess giftighetsgrad är inte helt fastställd, men den är släkt med den giftiga pluggskivlingen som innehåller toxiska proteiner. De kan leda till blodbesvär hos personer med nedsatt magsaftutsöndring, trots ordentlig temperatur vid tillagning.

Annons

Hur ser man skillnad på falsk kantarell och äkta kantarell?

– Narrkantarellen är ofta mjukare än den vanliga kantarellen. Och luktar man på en vanlig gul kantarell känner man tydligt en pepprig och kryddig doft, vilket narrkantarellen inte har alls, säger Cicci Hultqvist i Expressen.

Cicci Hultqvist tipsar också att titta under svampen, narrkantarellen har skivor, medan den vanliga kantarellen har så kallade ”åsar” som mer ser ut som vågor under hatten.

Men åter igen, enligt Peter Hulténs råd, om du inte är 100 procent säker – ät den absolut inte!

Falsk kantarell och äkta kantarell.
Till vänster syns en falsk kantarell och till höger ligger en äkta kantarell.

Karljohan och gallsopp förväxlas

Cicci Hultqvist nämner ytterligare en förväxlingssvamp för Expressen tv: Karljohan och gallsopp.

– Gallsoppen är inte giftig men den smakar riktigt, riktigt illa. Om du får med lite gallsopp i en gryta så har du förstört hela maträtten. Det går inte att äta alls.

Annons

Nätmönstret på foten hos gallsoppen är mörkt, till skillnad från Karljohan som har ljust nät. Köttet hos Karljohan är gulvitt, medan gallsoppens kött är rosaskiftande.

Karljohansvamp och Gallsopp
Till vänster ser du Karljohansvampar och till höger en gallsopp.

Giftspindling och trattkantarell

Toppig giftspindling är en av Sveriges farligaste giftsvampar. Den växer i många olika sorters skog i hela landet. Dess förväxlingssvamp är den populära trattkantarellen.

Toppig giftspindling och trattkantarell
Till vänster, en toppig giftspindling och till höger en vanlig trattkantarell. Den giftiga svampen är mer toppig och även smårandig runt foten.

Hur mycket kan du om svamp?

Innan du ger dig ut i svampskogen är det viktigt att ha lite förkunskap. Hur bra koll har du egentligen på svamp? Här kan du göra vårt roliga svamp-quiz och testa dina kunskaper!

Källa: Leva & Bo Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket

Annons