Varning! Giftsvamparna som lätt förväxlas med matsvampar

Att ge sig ut och plocka svamp är rogivande, samtidigt som det är både hälsosamt och stärkande med frisk luft och en rejäl promenad. Men om du plockar fel svamp kan utfallet bli otrevligt, och i vissa fall livsfarligt. Det gäller särskilt noga att akta sig för giftiga svampar som förväxlas med matsvampar.

– Det är många som är ute efter kantarellen, den är en riktigt eftertraktad svamp. Men så finns det en förväxlingssvamp som heter Narrkantarell som man vissa år kan förväxla väldigt lätt med vanlig kantarell, säger svampkonsulenten Cicci Hultqvist till Expressen tv.

Falsk kantarell

Falsk kantarell, Narrkantarell, brandgul kantarell och brandgul trattskivling. Kärt barn har många namn brukar det heta, men i detta fall ska du hålla dig så långt borta från den Falska kantarellen som du kan. Dess giftighetsgrad är inte helt fastställd, men den är släkt med den giftiga pluggskivlingen som innehåller toxiska proteiner. De kan leda till blodbesvär hos personer med nedsatt magsaftutsöndring, trots ordentlig temperatur vid tillagning.

Men hur ser man egentligen skillnad på falsk och riktig kantarell?

– Narrkantarellen är ofta mjukare än den vanliga kantarellen. Och luktar man på en vanlig gul kantarell känner man tydligt en pepprig och kryddig doft, vilket narrkantarellen inte har alls, säger Cicci Hultqvist.

Till vänster syns en falsk kantarell och till höger ligger en äkta kantarell.

Hon tipsar att kolla under svampen, Narrkantarellen har skivor, medan den vanliga kantarellen har så kallade ”åsar” som mer ser ut som vågor under hatten.

Karljohan och Gallsopp

Cicci Hultqvist nämner ytterligare en förväxlingssvamp till Expressen tv. Nämligen Karljohan och Gallsopp.

– Gallsoppen är inte giftig men den smakar riktigt, riktigt illa. Om du får med lite gallsopp i en gryta så har du förstört hela maträtten. Det går inte att äta alls.

Nätmönstret på foten hos Gallsoppen är mörkt, till skillnad från Karljohan som har ljust nät. Köttet hos Karljohan är gulvitt, medan gallsoppens kött är rosaskiftande.

Till vänster ser du Karljohansvampar och till höger en Gallsopp.

Giftspindling och trattkantarell

Toppig giftspindling är en av Sveriges farligaste giftsvampar. Den växer i många olika sorters skog i hela landet. Dess förväxlingssvamp är den populära trattkantarellen.

Till vänster, en Toppig giftspindling och till höger en vanlig trattkantarell. Den giftiga svampen är mer toppig och även smårandig runt foten.

Hur mycket kan du om svamp?

Innan du ger dig ut i svampskogen är det viktigt att ha lite förkunskap. Hur bra koll har du egentligen på svamp? Här kan du göra vårt roliga svamp-quiz och testa dina kunskaper!

Källa: Leva & Bo, Expressen, Giftinformationscentralen, Livsmedelsverket

LÄS MER: 

Så enkelt lär du din hund att hitta kantareller

Quiz: Hur mycket kan du om svampar?

Svamp är superfood för minnet!

Utvald läsning