Hög vilopuls kan öka risk för demens med 55 procent

kvinna tar pulsen på sig själv
5 tidiga tecken på demens
1:41

Efter reklamen: 5 tidiga tecken på demens

(1:41)

Slå på ljud

Pulsen kan säga en hel del om vår hälsa. Följer man den från dag till dag så kan man se avvikelser som visar allt ifrån om man har en förkylning på gång till om man har blodbrist, förhöjd ämnesomsättning eller dold hjärtsjukdom.

Efter att ha följt mer än 2 000 deltagare i tolv år har forskare vid Karolinska Institutet nu också kommit fram till att personer med hög vilopuls har betydligt större risk att drabbas av demens.

Vad är normal puls och normal vilopuls? Allt du behöver veta!

55 procents högre risk för demens med hög vilopuls

I studien såg man att de som hade vilopuls på över 80 slag per minut hade hela 55 procents högre risk att drabbas än personer som hade en vilopuls på 60-69 slag i minuten.

Forskarna menar att det kan finnas flera förklaringar bakom resultatet. Att det till exempel kan beror på bakomliggande hjärtkärlsjukdom och risker som kommer med det. Till exempel stela pulsådror och störningar i autonoma nervsystemet.

– Vi tror att det kan vara värdefullt att undersöka om vilopuls kan användas för att identifiera patienter med hög risk för demens. Om vi då kan följa deras kognitiva utveckling mera noggrant och tidigt föreslå insatser så kan vi potentiellt fördröja utvecklingen av demens, vilket kan bidra till att förbättra deras livskvalité, säger studiens huvudförfattare Yume Imahori, postdoktor vid Karolinska Institutet, till KI.

Är man inte fysiskt aktiv kan man få hög vilopuls

Hög vilopuls kan också bero på att man inte är tillräckligt fysiskt aktiv. Det här skulle alltså även kunna visa på hur viktigt det är med motion för att motverka bland annat alzheimers.

Enligt Alzheimerfonden är det idag cirka 160 000 personer i Sverige som lider av demenssjukdomar. Ju äldre man blir desto högre är risken att drabbas. Nära hälften av alla över 90 år har en demenssjukdom.

För kvinnor ligger en normal vilopuls på 60–80 slag i minuten. Men vilopulsen är individuell och varierar beroende på bland annat ålder och kön.

Hög puls? Det här kan vara orsakerna – och då är det farligt

Så mäter du din vilopuls

  • Mät pulsen på dig själv direkt när du vaknar, ligg kvar i sängen medan du gör det.
  • Tryck lätt med två fingrar antingen på halsen, vid halspulsådern, eller på insidan av handleden, nedanför tummen.
  • Sätt en klocka på en minut och räkna antal slag som slår under den minuten. (Alternativt räkna slag en halv minut och ta det gånger två.)

Källor: KI, Alzheimerfonden Foto: TT

Utvald läsning