Fråga psykologenFråga läkarenFråga KBT-terapeutenFråga relationsexpertenFråga träningsexperten

”Jag har blivit så glömsk - kan det vara demens?”

03 feb, 2023 
En kvinna som håller händerna på tinningen
Hon har börjat glömma vanliga saker hon ska göra i hemmet och i samtal med andra har hon svårt att hänga med. Nu frågar hon läkare Michael Seipel om det kan vara tecken på en begynnande demenssjukdom? Så här svarar han.
Annons

Fråga: Jag är en kvinna som börjar bli orolig för att mitt huvud inte fungerar som det ska. Jag glömmer och gör fel som jag inte gjort tidigare.

Jag kan vara i köket och ska duka och så går jag till skåpet för att dra ut djupa tallrikar men börjar tänka på något annat och tar ut flata tallrikar i stället. Ibland upptäcker jag direkt att jag gör fel men ibland upptäcker jag först efteråt att det står fel tallrikar på bordet. Det förekommer att jag har sagt fel namn till folk jag känt länge men det upptäcker jag genast. Saker som jag gör varje dag, och har gjort länge, kan jag plötsligt glömma. Jag känner mig som en ”långsam gammal dator” som kopplar långsammare. Det betyder att jag har stora problem i samtal med andra. Om jag har bestämt mig för att göra något så har jag svårt att uppfatta om en situation har förändrat sig och om det då är olämpligt att göra det jag tänkt just då.

Är detta är ett tecken på demens, alzheimers eller något annat?/Orolig

8 (nya) riskfaktorer som kan leda till demensBrand logo
8 (nya) riskfaktorer som kan leda till demens

Doktor Michael Seipel svarar: ”Det kan finnas flera andra orsaker”

Det som du beskriver i ditt brev skulle kunna sammanfattas under benämningen lindriga kognitiva störningar, med andra ord lättare intellektuella störningar, MCI, Mild Cognitive Impairment på fackspråk.

Annons

Michael Seipel

  • Michael Seipel är legitimerad läkare, specialiserad inom anestesi och intensivvård.
  • Han har arbetat på Akademiska Sjukhuset i Uppsala men också som distriktsläkare och inom företagshälsovården och har dessutom en egen mottagning där han inriktar sig. Han driver sedan många år tillbaka en egen mottagning där han inriktat sig på smärtproblematik och smärtlindring.

Det behöver inte alls vara tecken på en begynnande demenssjukdom, degenerativ sjukdom i hjärnan, utan det kan finnas flera andra orsaker som till exempel att det är ett uttryck för normalt åldrande, påverkan av perioder med uttalad stress, biverkan av läkemedelsbehandling eller ett resttillstånd av stroke eller annan hjärnskada. Det finns en rad olika sjukdomar där sjukdomen i sig, förutom de för denna typiska symtomen, också kan ge MCI. Man räknar med att drygt 30 procent av alla personer över 70 års ålder har någon typ att lättare kognitiv störning.

Symtom av den här typen kan vara mycket oroande för den som drabbas och det är viktigt med en korrekt och omsorgsfull handläggning. Denna kan i dag inledas med ett läkarbesök i primärvården där man gör en första genomgång av patientens livssituation, sjukhistoria och eventuella läkemedelsbehandlingar. Detta kompletteras med undersökning av fysiskt och psykiskt tillstånd, basala prover samt att patienten också får göra några grundläggande, standardiserade, tester. Redan i det här skedet kan man också göra bilddiagnos med till exempel MRT av hjärnan. Om man i samband med den grundläggande undersökningen får intrycket att det skulle kunna röra sig om en demenssjukdom remitteras patienten vidare till en specialistmottagning där man gör en fördjupad utredning.

Annons

På många håll finns i dag särskilda minnesmottagningar där man har team med speciella kunskaper på det här området. När man väl ställt diagnosen MCI ska Patienten noggrant informeras om tillståndets godartade karaktär. Någon specifik läkemedelsbehandling finns inte. I det fall där det finns bakomliggande sjukdom eller andra tydliga utlösande faktorer försöker man naturligtvis åtgärda dessa. Lämpligtvis följer man sedan patienter med undersökning vart till vartannat år.

Vill du också ställa en fråga?

Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.

MåBra:s experter:

  • Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
  • Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
  • Michael Seipel, legitimerad läkare med lång erfarenhet, bland annat specialiserad på smärtproblematik.
  • Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
  • Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
  • Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
  • Nina Ljungberg, kurator och socionom med vidareutbildning inom sexologi.
  • Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.

Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.

Foto: TT

5 tidiga tecken på demensBrand logo
5 tidiga tecken på demens
Annons