Ät lite sallad varje dag – föryngra minnet med 11 år!

500 gram frukt och grönt om dagen brukar det heta i rekommendationer – men långt ifrån alla följer riktlinjerna till fullo. Att frukt och grönsaker innehåller en massa viktiga näringsämnen som vitaminer, mineraler och fibrer vet de flesta, men nu finns ännu en anledning att inte slarva med intaget.

Forskare har nämligen upptäckt att en portion sallad om dagen kan räcka för att föryngra minnet när man blir äldre – med upp till elva år!

Läs också: Sofia blev sjuk i Alzheimer när hon var 39 år

Enligt studien från Rush University Medical center, som publicerats i tidskriften Neurology, syns tydliga skillnader i nedbrytning av minnet hos personer som ätit grön bladsallad regelbundet och de som inte gjort det. Och eftersom vi har en befolkning som blir allt äldre blir också bekämpning av demens och alzheimers desto viktigare.

 

Gröna blad minskade risk för alzheimers

I studien ingick 960 personer i 80-årsåldern som inte hade drabbats av demens, dessa följdes sedan under nästan fem år. Under perioden fick de svara på frågor om hur mycket frukt och grönt de åt, och utifrån deras svar delades de sedan in i fem grupper där den som åt mest grönt åt 1,3 dagsransoner och de som åt minst åt 0,1.

Läs också: MIND-dieten – allt om maten som skyddar mot alzheimer

Under åren fick deltagarna sedan genomgå tester, där man kunde se att tankeförmågan och minnet överlag försämrades. Efter 10 år kunde man se att de som åt mycket bladgrönsaker hade en betydligt långsammare försämring än de som åt lite grönt eller andra sorters grönsaker – motsvarande en åldersskillnad på elva år.

Resultaten var desamma när man tog hänsyn till andra faktorer som kan påverka minnet, som rökning, motionsmängd, övervikt, blodtryck och utbildningsnivå.

Läs också: Alzheimers sjukdom: Så kan du bromsa Alzheimer

Forskarna vill inte dra för snabba slutsatser, men tror att det kan finnas ett samban mellan intag av gröna bladgrönsaker och kognitivt åldrande.

Så – släng i en näve spenat vid nästa måltid!

Källa: News Medical   Foto: IBL

Utvald läsning