SömnMindfulnessOnt i magenMunhälsaVätskebrist

Forskning: För lite sömn ökar risken för demens

21 apr, 2021 
Kvinna ligger sömnlös
Sömnbrist kan påverka hjärnan negativt och öka risken för sjukdom. Det gäller bland annat demens, visar en ny studie. Så här mycket behöver du sova för att minska risken!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons
Så somnar du snabbare – 5 tips från TiktokBrand logo
Så somnar du snabbare – 5 tips från Tiktok

Att sömnbrist knappast gör oss snabbtänkta och fokuserade vet alla som någongång sovit alldeles för lite. Men sömnbrist kan påverka hjärnans funktioner negativt även på längre sikt. Bland annat ökar det risken för demens.

Se ocksådålig hörsel ökar risken för demens med uppemot 90 procent.

I en ny studie följde man drygt 7900 personer i 25 års tid. Man delade in dem i grupper om sömnlängd: de som sov mycket (mer än åtta timmar per natt), de som sov normalt (sju timmar per natt) och de som sov för lite (sex timmar eller mindre per natt).

Detta för att undersöka hur sömnlängden i medelåldern påverkar oss som gamla.

Så mycket sömn minskar risken för demens

Forskarna såg då att de som regelbundet sov sex timmar eller mindre per natt när de var i medelåldern löpte 30 procent högre risk att drabbas av demens, jämfört med dem som sov sju timmar per natt. Man såg ingen förhöjd risk för demens i gruppen som sov åtta timmar eller mer per natt.

Annons

Även svenska forskare har undersökt kopplingen mellan sömn och demenssjukdomen Alzheimers. De såg att äldre med sömnstörningar hade mer av proteinerna beta-amyloid och tau i ryggvätskan. Båda är markörer för Alzheimers sjukdom.

Sömnbrist är dock inte den enda sömnstörningen som ökar demensrisken. Även andra typer av sömnproblem tycks spela en roll. I en annan svensk studie fick deltagarna själva skatta sin sömnkvalitet. Resultaten visade att de som uppgav att de sov dåligt hade en 24 procent större risk att utveckla demens.

Därför behöver hjärnan en god sömn

Tidigare forskning har även kopplat sömnapné, andningsuppehåll under sömnen, till ökad risk att utveckla demenssjukdom.

En teori om varför sömnen är så viktig för hjärnan är att för lite och för dålig sömn kan trigga igång inflammationsprocesser. Det påverkar också hjärnans möjlighet att hinna städa ut de slaggprodukter som är kopplade till en ökad risk för demens.

Foto: TT

Annons