App ska hjälpa till att upptäcka demens

Äldre kvinna med mobil.

Hälsoverktyg

Stressa mindre Stressa mindre
Räkna ut din fettprocent Räkna ut din fettprocent
Kaloritabell Kaloritabell
Motionstabell Motionstabell
Räkna ut ditt BMI Räkna ut ditt BMI
Räkna ut ditt kaloribehov Räkna ut ditt kaloribehov
Räkna ut din midja/höftkvot Räkna ut din midja/höftkvot
Ner i vikt - tjänster Ner i vikt - tjänster
Onlinekurser för nya vanor Onlinekurser för nya vanor
Recept Recept
Veckans meny Veckans meny
Nyhetsbrev Nyhetsbrev
1:41

Efter reklamen: 5 tidiga tecken på demens

(1:41)

Om tio år räknar man med att 180 000 personer kommer att ha en demenssjukdom i Sverige och 2050 kommer siffran vara 250 000. Det är därför viktigt att fördröja insjuknandet.
– Antalet äldre i både Sverige och världen ökar och antalet personer med demenssjukdom kommer också att öka, hur ska man då göra om man behöver bedöma fler?, säger överläkare Johan Sundelöf till Ekot.

Demensappen har hittills testats av ett par hundra personer vid Karolinska Institutet. I appen får personer som upplever minnesstörningar svara på frågor om bland annat hur bra deras minne fungerar, hur deras vardagsliv fungerar och vad de har för livsstil. Personen i frågas anhöriga får också svara på frågor.

Se ocksåkosten som minskar risken för demens.

Appen har utvecklats med hjälp av finansiering av bland annat Alzheimerfonden och Karolinska Institutet Innovations. Den kan inte ställa en diagnos men efter att frågorna är besvarade avgör appen vem behöver en fullständig utredning med blodprov och röntgen och vem som har milda symtom som kan ha andra orsaker. Svaren sammanställs med hjälp av Artificiell Intelligens och läkarna skriver ett utlåtande.
– Internationellt så talar all forskning för att det lönar sig att jobba med tidig identifiering och tidig riskreduktion, säger Sundelöf.

I slutet av förra veckan hölls en digital konferens där forskare över hela världens diskuterade demenssjukdomen. Bland annat diskuterade man vikten av att upptäcka demens tidigt – och appen kan vara en bra bit på vägen.

Bild: TT

Redaktionens tips

Studie: Alzheimers är inte EN sjukdom – det är fyra olika sjukdomar

Dement eller disträ? Här är tecknen att hålla koll på

Dement, deprimerad eller bara trött? Så vet du

Dela på: