Ny studie: De här 5 vanorna minskar risken för demens – rejält

Minska risken för demens.

Omkring 50 miljoner människor världen över är drabbade av demenssjukdomar idag – en siffra som väntas fördubblas till 2050, enligt World Alzheimers Report 2018.

Visst, det finns genetiska faktorer som ökar risken att drabbas, men det går inte att avgöra med säkerhet vem som kommer att insjukna och vem som kommer att klara sig. Ingen är immun mot demens. Det finns heller ännu inga botemedel, men bromsmediciner och livsstilsförändringar kan göra stor skillnad.

Tidigare forskning har visat att bland annat kost, motion och rökning kan spela viktiga roller i att minska eller öka risken att insjukna i en demenssjukdom, men nu visar en ny amerikansk studie att det finns fem livsstilsfaktorer som tillsammans kan minska risken med hela 60 procent. Även för de med högre genetisk risk.

Livsstil påverkar risken för demens

Studien gjordes i Chicago, på 2765 personer som deltog i två större hälsostudier och följdes i tio år. Deltagarna var äldre vuxna.

Forskarna väntade sig att se att en hälsosam livsstil skulle kunna kopplas med minskad demensrisk – men de förvånades över hur mycket.

– Faktumet att fyra eller fem livsstilsvanor kan har så stor positiv effekt på hjärnan är oerhört kraftfullt, skriver Klodian Dhana, professor vid Rush University och medförfattare till studien.

Vanorna man såg hade den massiva påverkan var:

  • En hälsosam kost
  • Minst 150 motion per vecka
  • Ickerökare
  • Max ett glas vin per dag
  • Regelbunden hjärngympa

Mer grönt – mindre kött

Med en hälsosam kost menades att större delen består av grönsaker, nötter, bär, bönor, fullkorn, skaldjur, kyckling och nyttiga fetter – och att man undviker rött kött, smör, ost, sötsaker och friterad mat. Motionen kunde exempelvis bestå av promenader, cykling, simning, trädgårdsarbete eller annat.

Med regelbunden hjärngympa menades att deltagaren åtminstone två-tre gånger i veckan ägnade sig åt läsning, korsord, eller spelade schack eller liknande.

Deltagarna fick ett poäng för varje hälsosam vana de hade, och forskarna kunde dra slutsatsen att de deltagare som hade 4-5 poäng löpte 60 procent mindre risk att utveckla en demenssjukdom under de här tio åren – jämfört med deltagare som bara fick 0-1 poäng. Ursprung eller kön gjorde ingen skillnad.

Och kan du inte införa alla fem vanor i ditt liv – gör så gott du kan. Att börja med bara en av vanorna kan minska risken för demens med 27 procent, enligt studien.

Källa: Alzheimer’s association, Rush Memory and Aging project, Washington Post  Foto: TT

Läs mer:

8 saker som hjälper till att förebygga demens

5 tecken på tidig demens – upptäck dem i tid!

Forskare: Risken för demens minskar ju bättre kondition du har

Utvald läsning