Så stärker du hjärnan med 5 enkla livsstilsförändringar

kvinna lägger pussel av hjärna

Arv och hög ålder är två av de största riskfaktorerna för att utveckla både kognitiv svikt, som är ett förstadium till demens, och demenssjukdom. De kan vi inte göra någonting åt. Men arv och ålder är långt ifrån allt.

– Det går att vända sjukdomsförloppet, till och med om man redan har utvecklat kognitiv svikt och lindrig Alzheimer, säger Miia Kivipelto, professor och världsledande forskare på kopplingen mellan demens och livsstil.

Se också: 5 tips för att hålla hjärnan ung

Håll hjärnan ung – 5 tips
1:14

Efter reklamen: Håll hjärnan ung – 5 tips

(1:14)

Slå på ljud

Så stärker du hjärnan för att förebygga demens

Tillsammans med Mai-Lis Hellenius har hon skrivit boken Hjärnhälsa på dina fem fingrar (Tukan förlag) om just hur man kan stärka hjärnan för att få den att hålla sig ung längre.

Miia Kivipeltos budskap är: Det är aldrig för sent eller för tidigt att förebygga demens och minnesproblem. Det är framför allt fem faktorer som skyddar hjärnan mot demenssjukdom, enligt studien Five Finger Study. Nämligen:

  • hälsosam, varierad kost
  • fysisk aktivitet
  • hjärngymnastik
  • sociala aktiviteter
  • att hålla koll på blodtryck, kolesterol, övervikt och blodsocker

Hög vilopuls kan öka risk för demens med 55 procent

5 livsstilsförändringar som kan förebygga demens

– Jobbar man med alla de här fem faktorerna samtidigt går det att förebygga demens. Och den som redan har insjuknat får en bättre livskvalitet, mer energi och fungera bättre i vardagen. Det är aldrig för sent, säger Miia Kivipelto.

1. Ät kost inpsirerad av medelhavet

Ät en hälsosam balanserad kost baserad på nordiska kostråd men med inspiration från medelhavsmat. Ät mer av det som är hälsosamt och mindre av de ohälsosamma livsmedlen.

2. Motionera regelbundet

Ägna dig åt fysisk aktivitet med konditionsträning som att jogga, promenera, cykla, simma samt åt styrke- och balansträning.

3. Träna minnet och hjärnfunktioner

Träna minnet och andra funktioner i hjärnan, till exempel genom att utbilda dig, spela spel, lösa korsord och se till att få mental stimulans genom fritidsaktiviteter. I Five Finger-studien fick deltagarna även lära sig hur hjärnan fungerar.

4. Var social och odla nära relationer

Odla nära relationer och ägna dig åt sociala aktiviteter. Gå med i en förening eller studiecirkel för att få nya vänner. Kombinationen av att både leva ensam och känna sig ensam är det som ökar demensrisken mest

Sitter du för mycket? 8 faror med att röra sig för lite

5. Gå till doktorn – regelbundet

Kontrollera blodtryck, kolesterol, fetma och diabetes regelbundet. Se till att behandla med läkemedel vid behov.

Foto: TT

Utvald läsning