Nyhet: Dina ögon kan avslöja om du kommer att få demens

03 jun, 2020 
Kvinna med öppet öga, en optikertavla med bokstäver i bakgrunden
Sjukdomar som alzheimers, MS och schizofreni syns i dina ögon – långt innan de bryter ut. Tack vare ny teknik kan man ställa diagnos med ögonscanning – och sätta in förebyggande behandling i tid!
Annons

Ögonen är inte bara själens spegel, de visar också vad som är på gång i kroppen. Det är bland annat känt att hjärtkärlsjukdomar skadar ögats blodkärl. Genom att scanna ögat med särskild teknik kan man därför upptäcka till exempel diabetes typ 2 och andra tillstånd som påverkar hjärta och kärl. Man vet också att ledproblem och vissa könssjukdomar ger förändringar i ögonen. De senaste upptäckten handlar dock om alzheimers, MS och schizofreni. Genom att undersöka ögonen kan man i förväg se vem som riskerar att drabbas.

De här sjukdomarna syns i ögonen

De senaste åren har forskare upptäckt att flera sjukdomar ger förändringar i ögonen. Här är de senaste upptäckterna:

  • Alzheimers. En försämrad mental funktion kan vara en tidig varningssignal för demenssjukdomar – en person som har en ”lätt kognitiv försvagning och problem med minnet” kommer med 50 procents sannolikhet att utveckla alzheimers inom två och ett halvt år, visar forskning. Den här typen av mental försämring syns på näthinnan. Blodutgjutelser och andra skador på näthinnan kan alltså vara ett sätt att förutspå en tidig demenssjukdom.
  • Depression och schizofreni. Forskarna har de senaste åren också upptäckt att schizofreni och depression syns i ögonen, de påverkar nämligen näthinnans ljuskänslighet.
  • MS, multipel skleros. Ögats näthinnan kan avslöja MS i ett mycket tidigt skede. Detta eftersom sjukdomen bland annat gör att näthinnan krymper.

Recept.se Nyhetsbrev

Så här går ögonscanningen till:

  • Läkaren placerar en liten elektrod som liknar en kontaktlins i patientens ena öga. Ytterligare en elektrod fästs på kinden. Patienten får sedan titta in i en liten, apparat som hålls i handen.
  • Patienten ser en rad ljusglimtar som kommer en och en eller i snabb följd efter varandra. Efter några minuter är undersökningen klar.
  • Resultatet visar sig direkt som vågformiga kurvor på en skärm. De granskas av läkaren.
  • Om patienten har förändringar som tyder på att hen kommer att utveckla en sjukdom inom några år, kan man sätta in förebyggande behandling i god tid.

Svenska demensforskaren kommenterar fynden i nya studien

Den nya tekniken att scanna ögon finns alltså redan för användning. Ett problem är att olika sjukdomar kan påverka ögat på ett och samma sätt, vilket gör det svårt att skilja på dem. Tekniken behöver därför finjusteras ytterligare för att man ska kunna ställa säkra och exakta diagnoser.

Annons

Källa: Illustrerad Vetenskap Foto: TT

Läs mer:

Forskare: Covid-19 kan ge symtom som liknar alzheimer

Demens eller alzheimer – här är skillnaden (och knepen som förebygger båda!)

Forskning: Här är frukten och bären som minskar risken för alzheimers

7 vanliga symptom som kan tyda på multipel skleros (MS)

Annons