SömnMindfulnessOnt i magenVätskebristHuvudvärk

Forskning: Här är frukten och bären som minskar risken för alzheimers

14 maj, 2020 
Röda äpplen, päron och körsbär
Oroar du dig för att drabbas av alzheimers eller någon annan demenssjukdom? Det här ska du äta för att skydda hjärnan – och så mycket behöver du få i dig!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Det finns många faktorer som påverkar risken att drabbas av Alzheimers. Vissa av dem, som ålder och ärftlighet kan man inte påverka. En sak man däremot kan kontrollera är vad man äter – och maten är viktigare än man kan tro när det gäller alzheimerrisken. Flera studier har visat att medelhavskost och nordisk mat kan sänka risken att drabbas med 40 procent. Nu kommer ytterligare en studie som bekräftar att viss typ av mat och dryck är bra mot demenssjukdomar som alzheimers.

Här är de bär och frukter som skyddar

I den nya studien, som startade 1970, har man följt närmare 3000 personer. Man såg att de som åt väldigt lite bär och frukt och som sällan dricker te eller rödvin, hade två till fyra gånger så hög risk att få sjukdomen. Som ”väldigt lite” räknades att man inte åt några bär alls, inte drack te men åt 1,5 äpple eller päron i månaden. Till gruppen högkonsumenter räknades de som varje månad åt 7,5 portioner (en amerikansk portion motsvarar lite drygt 2 deciliter) jordgubbar eller blåbär, åtta äpplen eller päron samt drack 19 koppar svart eller grönt te.

Annons

När man jämförde grupperna såg man att de som åt minst äpplen och päron och samtidigt drack minst te, hade en fördubblad risk att få alzheimers eller någon annan demenssjukdom. De som åt minst jordgubbar och blåbär och som inte drack rött vin hade fyra gånger så hög risk att få en demenssjukdom.

Det här kan du också äta

Det behöver alltså inte handla om att man gör någon jättestor förändring i sin kost för att minska risken för alzheimers – det räcker att lägga till en portion eller två i veckan för att göra skillnad och komma upp i den månadsdos som behövs för att få ett skydd. Och även om man tittade på just blåbär, jordgubbar, äpplen och päron i studien, kan man få samma goda effekt av andra bär och frukter med mycket flavonoider. Flavonoider är en antioxidant som anses dämpa inflammationer, bland annat den typ av inflammation som kopplas till demenssjukdomar.

Flavonoider förekommer naturligt även i :

  • tranbär
  • lingon
  • björnbär
  • hallon
  • vinbär
  • vitlök
  • lök
  • apelsin och andra citrusfrukter
  • kakao

Foto: TT

Läs mer:

Demens eller alzheimer – här är skillnaden (och knepen som förebygger båda!)

Dina kompisar kan kapa demensrisken rejält

Ny medicin hoppas kunna stoppa Alzheimers sjukdom

Annons