Cancer och livskvalitet är ord som sällan för tankarna till varandra. Men i takt med att fler både drabbas av, och överlever, cancer ökar vikten av att säkerställa patienternas livskvalitet. Här är Cancerfondens prioriteringar i en ny satsning på ämnet.
Vad skiljer dagens 70-åringar från de som är födda i början av seklet? Mycket! De är mindre deprimerade, har mer sex, bättre blodtryck, är fysiskt starkare och intellektuellt skarpare. Dagens äldre mår så bra att seniorforskaren Ingmar Skoog vill slå fast att 70 är det nya 50.
Cancer är oftast mest mörker, men det finns ljus och hopp när vi ser framåt. Metoderna att hitta och behandla bröstcancer blir allt fler och allt bättre. Här ser vi närmre på framsteg som väntar!
Läkaren David Stenholtz brinner för att upplysa kollegor och individer om vilken positiv påverkan rätt kost kan ha på vår hälsa. Så här säger han efter att ha gått igenom en mängd vetenskapliga studier.
Sämre prestation, höjda kortisolnivåer och snabbare hjärtslag skiljde två testgrupper åt i ett experiment om ljudnivå på arbetsplatsen. Detta drabbade de som försökte jobba samtidigt som en grupp småpratade i periferien. Forskaren Valtteri Hongisto menar att resultatet tyder på att rumsakustik är en viktig hälsofråga, vid planering av kontor och arbetsplatser.
Buller ökar nivåerna av stresshormon i kroppen och för personer med hörselskada kan bakgrundsljud bli en plåga. Forskaren Göran Pershagen svarar på åtta frågor om bullrets inverkan på oss människor.
Många känner inget behov av att hitta en god vän bland sina kollegor, men forskning visar att det faktiskt kan vara viktigt.Inte bara för humöret och den sociala biten – utan också för hälsan.
Konsten att kombinera kunskap och vetenskap med humor har gjort Emma Frans till en av våra mest folkkära forskare. Efter att ha synat påståenden och krossat myter sätter hon nu själva vetenskapsvärlden under lupp.
Artros är en av våra största folksjukdomar och det tvistas om hur den bäst behandlas. Nya, dyra metoder? Eller promenader med hunden? Här reder vi ut vad som verkligen hjälper mot smärtan – och dödar några vanliga myter om sjukdomen.
Nyligen sammanfattade man närmare 100 års hälsostudier från Harvard. Resultaten visade att det fanns en faktor som med råge övertrumfade alla andra för att leva ett lyckligt, långt och hälsosamt liv.
Svenska kvinnor mår sämst av de sju länder i Europa som undersökts i en ny studie. Samma studie visar att de i regel inte nojda med sitt sex- och samliv.– Undersökningen sätter ljus på något mycket viktigt som vi har sett under lång tid, säger Carina Sone, PR-chef på Gedeon Richter Nordics.
Hur tycker du det skulle vara att arbeta fyra dagar i veckan med bibehållen lön? Låter det för bra för att vara sant? Nu finns det företag i Sverige som låter sina medarbetare arbeta färre dagar men med samma lön.– Vi tror att mår man bra så presterar man bra, säger Sandqvists vd Caroline Lind till MåBra.
Enligt en studie från Australien kan läskburkar vara mindre hygieniska än en toalettstol.Men det finns också råd för hur du kan tänka för att inte få i dig onödiga bakterier.
Fenomenet ASMR har exploderat på Youtube. Viskande röster och ljud som lågmält prasslande, skrapande och frasande kan ge en ”hjärnorgasm” – som faktiskt har flera likheter med en vanlig orgasm. Men vad är det, hur känns det och varför upplever vissa det och andra inte?
Har du svårt med motivationen och att hålla i träningen? Du är inte ensam. Forskning visar att de flesta slutar med sina nya träningsvanor efter 3-6 månader. Men det behöver inte bli så! Motivationsdoktorn Karin Weman hjälper dig hitta rätt.– Jag vill rulla ut den röda (tränings)mattan för människor, säger hon.
Vår genomsnittliga kroppstemperatur är inte 37 grader längre – och vi vet inte riktigt varför. Men nu har forskare gjort en upptäckt i ett av våra organ, som kan vara en möjlig förklaring, skriver Illustrerad vetenskap.
”Nämen jag är väl hälsan själv? Eller jag lever nog hyfsat hälsosamt i alla fall!” Du är inte ensam om att tro att du lever sunt, men forskning visar att det egentligen är lite si och så med den saken ... Här är experttipsen för dig som är redo att lyfta på skygglapparna!
Din lever är egentligen ett ganska lättskött organ. Trots det drabbas allt fler av leversjukdom. Levern är dock bra på att läka sig själv – här berättar experten vad du kan göra för att skydda och stärka den!
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep som visar fokus på återhämtning, listor med saker man vill uppnå och hälsofördelar med att använda vibrator.
Har du hört talats om bioidentiskt progesteron?I Sverige är det ännu inte godkänt för behandling av klimakteriebesvär trots att många kvinnor efterfrågar det.Nu kan svenska forskare ändra på det – genom en ny stor studie som just ska påbörjas.
Vi möts dagligen av retuscherade bilder på sociala medier och studier visar unga tjejer påverkas negativt av det. Men nu har några stora influencers tröttnat - och de väljer att sluta retuschera bilder på sig själva. De har gemensamt uttalat att de vill "motverka orealistiska skönhetsideal och kroppshets".
Det finns en rad DNA-tester på marknaden som säger sig kunna ge oss optimala tränings- och kostråd, baserat på våra genetiska förutsättningar. Men hur tillförlitliga är testen? Har vi någon nytta av dem? Så här säger experten.
Skulle du känna dig lurad om du mådde bättre av placebo? Gör inte det, det betyder bara att din kropp jobbar för att överleva och är bra på självläkning menar forskaren.
Varje vecka kan vi läsa om riskerna med övervikt. Men den kanske största riskfaktorn för att bli sjuk av sin övervikt är faktiskt – viktmobbing. Här berättar Erik Hemmingsson, docent och överviktsforskare, mer om det.
Visste du att dans kan leda till minskad stress, oro och ångest? Det finns även fler positiva hälsoeffekter! Här berättar fysioterapeuten och dansinstruktören Sofie Högström mer.
Att du är 40-, 50- eller 60-talist styr inte bara vilken musik du tycker svänger. Beroende på vilken generation du tillhör så påverkar det också hälsan. Här berättar professor Ingmar Skoog mer!
Har du hört talas om tvåskiftessömn? Det innebär att man sover i två skift under natten och har en period av vakenhet i mitten. Många upplever det som ett problem – men enligt sömnforskaren kan det faktiskt vara något positivt. – Vakenhet under natten behöver inte vara kopplat till sömnproblem. Det kan upplevas som en lugn stund för sig själv medan de flesta andra sover, säger sömnforskaren Frida Rångtell.
En del forskare drömmer om vaccinet. Andra hoppas på att medicinskt hitta själva bromsen. Och många lyfter den skyddande livsstilens potential. Någon bot finns ännu inte – men en hel del du kan göra för att skjuta på demensen!
Det är ingen nyhet att läsk inte är en hit om du är rädd om tänderna och vill hålla vikten. Nu visar ett forskarteam från Brasilien hur drycken även påverkar vårt minne och vår stresskänslighet.
Vi har två olika sorters fett i kroppen. Vitt, som gör oss överviktiga om vi får för mycket av det, samt brunt som aktiveras av kyla. Nu visar sig brunt fett kunna hindra cancertumörer från att växa, i en ny studie från KI.
Vet du hur många muskler du tränar när du äter med pinnar? Har du koll på din hållning? Och varför snackar alla om tranbär plötsligt igen? Häng med på ett snabbt nyhetssvep!
Det går fort. Först möts blickarna. Sedan rodnar du. På en bråkdels sekund har hela situationen blivit flirtig. Vad som anses attraktivt varierar delvis från person till person. Men vissa saker verkar vara mer attraktiva än andra. Så här säger forskaren.
Blir du arg när du är hungrig? Då är du inte ensam! Nu har forskare visat att det som på engelska kallas "hangry" finns på riktigt, alltså bekräftat sambandet mellan hunger och ilska.
Vad pratas det om i hälso- och medicinvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om bland annat återhämtning, organdonation – och kaffe.
Är du en person som gömmer dig bland vassen på badstranden? Sluta med det! Om du vill känna mindre kroppsångest ska du nämligen vara naken, eller delvis naken, i sällskap med andra oftare. I alla fall enligt en studie från Goldsmiths, University of London.
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om lycka, digital detox, snälltolkning och hundhäng!
Sköldkörtelrubbningar är väldigt vanligt –närmare en halv miljon svenskar, framför allt kvinnor, lever med olika varianter av det. Nu har forskarna hittat tidigare okända förändringar i hjärnan, som kan ge svar på psykiska besvär hos patienter med Graves sjukdom.
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om vikten av mod, nytänkande och egenkärlek – samt det lustfylld åldrandet!
Vad pratas det om i hälso- och medicinvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om robotdjur, TBE, hundar och mat som förlänger livet.
Vad pratas det om i psykologi- och relationsvärlden just nu? Vi har gjort ett nyhetssvep och rapporterar om svenska relationsserier, krishantering och oro, ny forskning om vårt sexliv och att ”bra nog” kan göra att vi lever längre.
I barnvagnen, medan middagen lagas eller som ett sätt att varva ner inför nattning. Skärmen är bra distraktion och ett sätt för barn att lära sig något nytt. Men när blir det för mycket? Norska motsvarigheten till Socialstyrelsen har gått ut med nya rekommendationer.
En internationell studie har tittat på om luktpreferenser skiljer sig mellan människor, beroende på vart de vuxit upp. Resultaten pekar mot att så inte är fallet – en god lukt är helt enkelt god, och en dålig lukt är för de flesta dålig.
Barn som föds med hjälp av IVF har visat sig få ett bättre liv än andra vuxna. Det visar en ny studie som låtit 186 personer svara på frågor om hur de upplever sin livskvalitet.
Det kvinnliga könshormonet östrogen kan ha en viss skyddande effekt mot att bli svårt sjuk i covid. Det har forskare vid Umeå universitet kommit fram till, skriver SvD.
Att läsk inte är bra för hälsan är ingen nyhet. Ändå verkar konsumtionen inte minska, snarare tvärtom. Nu prövar därför amerikanska forskare varningsbilder på läskflaskor, likt de som förekommer på cigarettpaket.
Om medelålders kvinnor och män bara ägnade tio minuter per dag åt fysisk aktivitet skulle tusentals dödsfall kunna undvikas varje år och effekterna på folkhälsan bli dramatiska. Det visar ny forskning.
Oavsett om man ägnar sig åt en svettig och intensiv stund mellan lakanen eller en lugnare kärleksakt är sex i många fall en påfrestning för hjärtat. Men hur stor är risken att faktiskt drabbas av dödliga hjärtproblem under samlag?
Det går att koppla risken för olika sjukdomar till vilken månad man föddes i, enligt forskning. Nu har forskare också kommit fram till en eventuell förklaring till varför det kan vara så. Här är anledningen och listan över sjukdomar.
Levande ljus är mysigt, men de sprider inte bara värme utan också partiklar som kan vara skadliga. Men hur farligt är det egentligen? Så här svarar forskaren Aneta Wierzbicka.
Många unga mår dåligt på grund av påverkan från sociala medier. Men tillvaron är långt ifrån den tillrättalagda bilden man ser där. Någon som vill uppmärksamma detta är supermodellen Bella Hadid som nu visar upp den ofiltrerade verkligheten.
Vi svenskar äter 15 kilo godis per person och år – nästan 300 gram i veckan. Att det inte är optimalt kan vi vara överens om. Men, det finns faktiskt överraskande forskning i ämnet.
Vid det här laget vet vi att alkohol inte är bra för oss i större mängder. Men då och då pratar man om att ett måttligt intag kan ha positiva effekter. Nu visar en studie att alkohol även i måttlig mängd kan påverka hjärtat negativt, i alla fall om man lider av hjärtflimmer.
Det har länge varit omdiskuterat huruvida salt påverkar risken för hjärt-kärlsjukdom eller inte. Nu ger en tillförlitligare studie belägg för att mindre salt i kosten kan skydda hjärta och kärl. Samtidigt släpps en svensk rapport på samma tema.
Var nionde svensk kvinna kommer under sin livstid att drabbas av bröstcancer. För de allra flesta är prognosen god, men för de som får en svårbehandlad form som spridit sig är det angeläget med nya behandlingsmetoder.
Nylig forskning gjord på 181 par visar vad som kännetecknar en stark och lycklig relation. MåBra kan avslöja att en av framgångsfaktorerna, för bland annat sexlivet, är makt.
Preliminära resultat från en stor brittisk studie visar ett starkt samband mellan hörsel och demens. Risken att utveckla demens kan enligt studien öka med upp till 91 procent om man har svårt att uppfatta tal i bullriga miljöer.
Forskarvärlden har hittills varit överens om att det borde finnas en gräns för hur länge en människa i teorin skulle kunna leva. En ny studie tyder på att den gränsen går vid maximalt 150 år.
Det är mänskligt att ljuga, faktum är att människor ljuger hela tiden – både stora och små lögner. Men hur vet man egentligen om någon ljuger? Här är de bästa experttipsen för att avslöja en lögnare.
Alla relationer har problem och utmaningar. Trots att alla relationer ser olika ut finns det något som de flesta fungerande förhållanden har gemensamt, det visar en studie. Gör du detta i din relation?
Humor och intelligens nämns ofta som viktiga egenskaper hos en blivande partner. Men vad är egentligen viktigast, humor eller intelligens? En ny studie ger dig svaret.
Vi kan relativt säkert säga att alla syskon bråkar, åtminstone någon gång i livet. Men vilka startar de flesta fighterna, bröderna eller systrarna? Forskare har nu kommit fram till svaret.
Fibromyalgi är en av alla “kvinnosjukdomar” som har uppmärksammats på senare år. Det finns dock fortfarande dåligt med forskning om sjukdomen och det är svårt att ställa diagnos. Nu kan dock nya forskningsrön göra stor skillnad för de drabbade.