Selektiv glömska – varför glömmer han bara vissa saker?
Fråga: Min man har blivit så glömsk sedan han slutade jobba. Han glömmer allt jag säger och kan ibland ställa samma fråga två, tre gånger på en dag. När jag säger att jag redan svarat blir han irriterad och säger att han inte rår för att han är glömsk. Däremot minns han alltid när han ska spela golf med vänner. Kan jag säga saker på ett annat sätt för att de ska fastna bättre i minnet? Hur ska jag förhålla mig till honom? Kan det ligga något sjukligt i glömskan? Det är så tröttsamt att behöva upprepa sig hela tiden.
/Annika, 67 år
Doktor Gunilla Hasselgren svarar: "Roliga aktiviteter är lättare att komma ihåg"
Att gå i pension kan vara mycket omvälvande, även om man är förberedd på det sedan länge. Det innebär nya rutiner och även er relation blir annorlunda när ni ses hela tiden. Det är möjligt att han varit pensionerad en längre tid, men du tar upp glömskan som en förändring som kommit i och med pensionen.
Roliga och lustfyllda aktiviteter är i regel lättare att komma ihåg och se fram emot, dessutom kanske din man och hans vänner har en regelbundenhet i träffarna. Han vet att de träffas vissa dagar och schemat sitter. Att ha ett kortare närminne när det gäller saker ni pratat om kan ha med normalt åldrande att göra. Det behöver inte röra sig om en utveckling av en demenssjukdom.
Gunilla Hasselgren
- Gunilla Hasselgren är legitimerad läkare, specialist i allmänmedicin och medicine hedersdoktor vid Uppsala universitet.
- Gunilla är känd från "Fråga Doktorn" i tv - men är även MåBra:s egen läkare som regelbundet svarar på medicinska frågor från våra läsare.
Det verkar som om din man mår bra i övrigt. Det framkommer inget i din beskrivning som har med stress eller dålig sömn att göra. Du beskriver inte heller att han verkar nedstämd eller själv lider av att han måste fråga om och om igen, annat än att han blir irriterad på ett sätt som verkar nytt för dig. Kanske är han disträ av någon anledning, vilket är något ni kan tala om.
När du meddelar något kan du alltid be om att han upprepar vad du sagt för att se att han tagit emot informationen. Då får du ett kvitto på att informationen landat och att det inte bara är något som sagts i en bisats, utan som du förväntar dig att han ska komma ihåg.
Har man funderingar kring minnet och undrar var gränsen går för vad som är normalt för åldern och inte kan man vända sig till sin vårdcentral. Där kan man berätta om de saker och situationer som eventuellt börjat te sig som ett problem. Det finns särskilda tester man kan göra, oftast via sjuksköterska, samt läkarundersökning inklusive blodprover. Testerna kan om det finns behov göras om efter några månader för att se om det finns en utveckling vad gäller ett sämre minne.
Vill du också ställa en fråga?
Vi har flera experter som regelbundet svarar på läsarfrågor. Vill du ställa en egen fråga? Mejla till [email protected]. Skriv i ämnesraden vilken expert du vill ställa din frågan till.
MåBra:s experter:
- Hanna Brännlund, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Gunilla Hasselgren, legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.
- Christina Lundell, legitimerad läkare som även forskar inom kvinnohälsa på Karolinska Universitetssjukhuset.
- Anna Bennich, legitimerad psykolog och psykoterapeut.
- Nathalie Siljerud Joo, legitimerad psykoterapeut med KBT-inriktning.
- Maria Jacqueline Bratt, socionom, specialiserad på bland annat konflikthantering.
- Sandra Hiort, personlig tränare, kostrådgivare, friskvårdskonsult och stressrådgivare.
Vill du läsa mer? Här hittar du alla frågor och svar från våra experter.
Foto: TT